Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί του προϊόντος παραμένουν παραδοσιακοί, διατηρούν μικρές εκτάσεις επιλέγοντας να καλλιεργήσουν οικολογικά και έχουν ως βασικό στόχο την τοπική αγορά.
Σαράντα πέντε χρόνια καλλιεργεί βιολογική φράουλα ο κ. Μανώλης Κινδελής στο μετόχι του σε μια έκταση 2 περίπου στρεμμάτων και το διαθέτει στην τοπική αγορά μέσα από τη “Γαία”.
«Η φράουλα στην Κρήτη ξεκίνησε από τα Χανιά και για σειρά ετών θυμάμαι δύο φορές τον χρόνο να έρχονται και να παίρνουν ποσότητες. Πλέον βέβαια στο Ηράκλειο γίνεται μεγαλύτερη καλλιέργεια έχουν μπει πολλοί παραγωγοί εκεί» αναφέρει.
Στους λόγους που η καλλιέργεια δεν προχώρησε εντατικά στα Χανιά ήταν από τη μια μεριά τα πολλά εργατικά -ειδικά στη συλλογή του φρούτου που ήταν ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς παραγωγούς- αλλά και «επειδή έγιναν απόπειρες ανάπτυξης της καλλιέργειας σε οικογενειακή κλίμακα δεν είναι κάτι εύκολο. Η φράουλα είναι εντατική καλλιέργεια που μπορεί να σου αποδώσει χρήματα αλλά μπορείς και να χάσεις. Δεν σηκώνει λάθη! Στα Χανιά υπάρχουν προοπτικές γιατί υπάρχουν ποικιλίες που μπορεί να αναπτυχθούν σε κάθε είδους εδάφη, βόρια – νότια, σχεδόν οπουδήποτε. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε μικρές εκτάσεις γιατί δεν την ήξερε πολύ ο κόσμος όμως την έμαθε πιο γρήγορα από ό,τι το αβοκάντο».
Για τον κ. Κινδελή αν ο παραγωγός το θέλει και είναι διατεθειμένος να εργαστεί η καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί να του αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Ο ίδιος επιμένει στην βιολογική καλλιέργεια. «Ο κόσμος λέει ότι είναι ακριβό αλλά πρέπει να γνωρίζει πως το βιολογικό έχει δυσκολίες που δεν έχει το συμβατικό προϊόν δεν χρησιμοποιεί λιπάσματα, χημικά. Εξάλλου πλέον υπάρχουν βιολογικά προϊόντα που κοστίζουν όσο και τα συμβατικά. Αλλά το σημαντικότερο είναι η υγεία. Παρότι έχουν καταργηθεί πολλά φάρμακα την τελευταία 10ετία όσο λιγότερα βάζεις στον οργανισμό σου τόσο το καλύτερο! Και φυσικά είναι και το ζήτημα του περιβάλλοντος και της προστασίας του!»
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
Σε μια έκταση 2 στρεμμάτων ο βιοκαλλιεργητής κ. Μιχάλης Κοτσιφάκης καλλιεργεί την ποικιλία “καμαρόσα”. Μας δείχνει το φυτό και τον τρόπο που το προστατεύει από τα ζιζάνια, χρησιμοποιώντας υπόστρωμα το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται. Ο ίδιος παραγωγός από το 1980 αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη βιολογική καλλιέργεια από το 1993.
Τα φυτά είναι γεμάτα μικρούς και μεγάλους, ώριμους ή αγίνωτους ακόμα καρπούς. «Αυτή είναι η εποχή της υπαίθριας φράουλας, οι άλλες περιοχές που παράγουν μεγάλες ποσότητες όπως η Πελοπόννησος επειδή έχουν περισσότερες βροχές μπαίνουν στην παραγωγή αρχές Μαρτίου. Εμείς φέτος ξεκινήσαμε στα μέσα Απρίλη καθώς τον Μάρτη έκανε πολύ κρύο και θα κόβουμε μέχρι τέλος Ιουνίου» μας λέει καθώς μας ξεναγεί στην καλλιέργεια του.
Η συγκεκριμένη ποικιλία δίνει νόστιμους καρπούς και επαρκείς σε ποσότητες.
«Η φράουλα είναι ξεχωριστό φυτό, που δεν μοιάζει με τα άλλα. Αναπτύσσεται στο έδαφος και αν στο DNA της είναι να κάνει 300 γρ. καρπό τόσο θα κάνει όλη τη χρονιά δεν θα πάει περισσότερο! Εγώ τις πουλάω στη λαϊκή αγορά ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . Το κεσεδάκι (500 γρ.) δίνεται στην τιμή των 3-3,50 ευρώ που αποτελεί ένα καλό εισόδημα για τον παραγωγό. Ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει ότι το βιολογικό το πληρώνει λίγο παραπάνω όμως αξίζει καθώς για να παραχθεί απαιτεί πολύ προσωπική εργασία και μεγάλες απώλειες αφού δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και λιπάσματα όπως τα συμβατικά» δηλώνει ο παραγωγός.
Τις φράουλες τις “σκοτώνουν” οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας ,οι μύκητες που προκαλούνται από τις βροχές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα με χαλκό και τα ακάραια που καταπολεμούνται με βιολογικά σκευάσματα.
«Στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικά παλαιότερα δεν καταναλώναμε πολλές ποσότητες. Την τελευταία 20ετία ο κόσμος μαθαίνει περισσότερο το προϊόν και το αγοράζει. Δίνουμε ποσότητες και για τους επαγγελματίες που φτιάχνουν γλυκά, μαρμελάδες κοκτέιλ. Προσωπικά θα συνιστούσα στους συναδέλφους παραγωγούς να δοκιμάσουν τη βιολογική καλλιέργεια φράουλας. Είναι πιο κοπιαστική από τη συμβατική αλλά αξίζει. Επειδή η φράουλα δεν έχει φλοιό όλα τα φυτοφάρμακα τα τραβάει, για αυτό ακόμα περισσότερο πρέπει να φυτεύουμε και να καταναλώνουμε βιολογικές φράουλες. Στην Κρήτη ίσως δεν έχει την επιτυχία που έχει στην υπόλοιπη Ελλάδα αφού απαιτεί πολλά εργατικά» καταλήγει ο παραγωγός.