Τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από σειρά βιωματικών δράσεων γνώρισαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Κρήτης, στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τις δράσεις «οργανώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα», με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας NATURA.
Oι μικροί μαθητές «ένιωσαν» την «καρδιά» της προστασίας της φύσης, μαθαίνοντας για τη βιοποικιλότητα της Κρήτης, τη φύση και τα τοπία του νησιού, και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φυσικά οικοσυστήματα στους ανθρώπους, από την παροχή τροφής και πρώτων υλών, την υποστήριξη της ζωής με το νερό και τον καθαρό αέρα, αλλά και τη διαμόρφωση του πολιτισμού, την αναψυχή, την έμπνευση και τα θετικά συναισθήματα. Αξιοσημείωτο είναι πως όλα τα παιδιά είπαν ότι αισθάνονται χαρά, ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για νέες ανακαλύψεις όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον, και είναι πρόθυμα να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του.
Οι συμμετέχοντες μαθητές έλαβαν δώρο από την Περιφέρεια Κρήτης ένα μπλουζάκι με την «καρδιά της προστασίας της φύσης», που είναι το λογότυπο του έργου. Σε κάθε συμμετέχον σχολείο προσφέρθηκε κάδρο με πληροφορίες για τις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης και για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων.
Το LIFE IP 4 NATURA αποτελεί το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος. Επικεφαλής είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE και το Πράσινο Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τα αποτελέσματά του υπάρχουν στον ιστότοπο www.edozoume.gr».