Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Βιωματική εμπειρία η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας (video)

Τη διαδικασία της εκτύπωσης, της στοιχειοθεσίας και την εξέλιξη της τυπογραφίας στο πέρασμα του χρόνου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι σπουδαστές του Τμήματος “Τεχνολογία Γραφιστικής” του Κολεγίου Art & Design Βακαλό που επισκέφθηκαν προχθές το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.
Οι είκοσι τέσσερις μαθητές του Κολεγίου, που ταξίδεψαν στην Κρήτη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, για να επισκεφθούν ειδικά το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν.”, εντυπωσιάστηκαν από τα περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και τα μηχανήματα, τα εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την τέχνη της τυπογραφίας από τη γέννησή της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Την ιστορία και τη χρήση των παλιών μηχανημάτων παρουσίασε στους σπουδαστές ο παλιός τυπογράφος Γιώργος Μαρουλοσηφάκης, ο οποίος τους έδωσε και την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια.

«ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ»
Οπως ανέφερε ο καθηγητής του Κολεγίου Art & Design Βακαλό, στο μάθημα Τεχνολογία Γραφιστικής (Β’ έτος) Αλέξανδρος Κοκκόλας «μετά από σχετική έρευνα που κάναμε επιλέξαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν.” επειδή το μάθημα που παρακολουθούν τα παιδιά αφορά την Τεχνολογία της Γραφιστικής και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην παραγωγή για να δουν οι μαθητές πως είναι μετά τις σπουδές τους και να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και χώρους παραγωγής. Θέλαμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν.”, διότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό στο είδος του και όπως διαπιστώσαμε έχει αρχίσει να γίνεται πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το  επισκεφθήκαμε, διότι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης οργανώσαμε όλη την υπόλοιπη εκπαιδευτική εκδρομή. Η εκπαιδευτική εκδρομή έγινε μόνο γι’ αυτό το Μουσείο».
«Οι εντυπώσεις είναι συγκλονιστικές», τόνισε ο  καθηγητής του Κολεγίου καθώς όπως ανέφερε «επειδή έχω επισκεφθεί και άλλα Μουσεία στο εξωτερικό με εντυπωσίασε το ότι το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν.” έχει πάρα πολλές μηχανές, πολύ μεγάλη ποικιλία από μηχανές που δεν υπάρχουν πια και δεν μπορείς να τις βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο όλες μαζί. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ένα τέτοιο εγχείρημα να έχει γίνει πραγματικότητα σε έναν τόσο ωραίο χώρο. Αξίζει να έρθει όποιος ενδιαφέρεται για την τυπογραφία».
«Μου άρεσε πολύ που ήταν τόσα μηχανήματα συγκεντρωμένα σε έναν χώρο, που μπορείς να δεις το καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί. Μου άρεσε επίσης που μας ξενάγησε ένας παλιός τυπογράφος που είχε εμπειρία από παλιά και είχε ζήσει την ιστορία της τυπογραφίας στον δικό του τόπο. Επίσης μου άρεσε που υπήρχε πολύ υποστηρικτικό υλικό για τις εργασίες μας, έντυπα, ταινίες κ.ά. Θα ήθελα να ξαναγυρίσω στα Χανιά για να επισκεφθώ και πάλι το Μουσείο ώστε να δω όλα όσα δεν πρόλαβα με τον χρόνο μου. Νομίζω ότι είναι ένα Μουσείο που πρέπει συνέχεια κανείς να έρχεται γιατί όσες φορές και να έρθει θα ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Για μένα έχει σημασία που μέσα σε πολύ λίγο χρόνο είδα συμπυκνωμένα την ιστορία της τυπογραφίας», ανέφερε η Δανάη, μαθήτρια του Κολεγίου στο Τμήμα Τεχνολογία Γραφιστικής.
«Ο χώρος του Μουσείου Τυπογραφίας είναι πάρα πολύ ωραίος, ζεστός και εντυπωσιακός ταυτόχρονα καθώς είδαμε ζωντανά τη διαδικασία της εκτύπωσης στις μηχανές και έτσι την καταλάβαμε καλύτερα. Είναι αυτή η βιωματική σχέση που το καθιστά μοναδικό. Επίσης υπάρχει πλούσιο υλικό  μέσω βίντεο που μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες. Φεύγοντας θα θυμάμαι τις μηχανές που σε φέρνουν πιο κοντά με την καθαρή τέχνη της τυπογραφίας, κάτι που τώρα πια δεν έχει την ευκαιρία κάποιος να το ζήσει. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε καθέναν που ενδιαφέρεται για την τέχνη της τυπογραφίας να επισκεφθεί το Μουσείο των “Χ.Ν.”», επεσήμανε η Μυρτώ, μαθήτρια του Κολεγίου.
Σπουδαία παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και τον τουρισμό του τόπου μας
Τη στήριξή τους στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” εξέφρασαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της “Ελιάς” Παντελής Καψής και Ευθύμης Καρδαράς που το Σάββατο πραγματοποίησαν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Σούδας, έχοντας την ευκαιρία να δουν από κοντά την πλούσια συλλογή του.
Παράλληλα επεσήμαναν τη σημασία που έχει για την ιστορία, την παράδοση, αλλά και τον τουρισμό του τόπου το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, το οποίο  χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη ώστε να προσελκύει περισσότερο κόσμο και να επιμορφώνει μαθητές και πολίτες.

i kapsis monos tou«ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ,  ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
«Το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” είναι ένας θησαυρός για τα Χανιά, την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την “Ελιά” Παντελής Καψής που πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη και το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” στο Βιοτεχνικό Πάρκο.
«Είναι ένα μοναδικό Μουσείο που βγάζει όλο τον μόχθο και το μεράκι των ανθρώπων που το έστησαν και κυρίως του Γιάννη Γαρεδάκη. Νομίζω ότι αξίζει να το επισκεφθούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες. Και αξίζει να το “αγκαλιάσουμε” και να το στηρίξουμε», ανέφερε ο κ. Καψής και πρόσθεσε: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συλλογή όσον αφορά τα μηχανήματα, τις εκδόσεις κ.ά. Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Πρέπει να το επισκεφθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Γι’ αυτό ίσως πρέπει να γίνουν προγράμματα για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στα Χανιά, τους μαθητές, τους φοιτητές από Πανεπιστήμια κ.ά., ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν το Μουσείο Τυπογραφίας».

eyrobouletis 2«ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ»
«Είναι μια καταπληκτική δουλειά, προσφορά για την περιοχή των Χανίων, αλλά και ολόκληρη τη χώρα», επεσήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την “Ελιά” Ευθύμης Καρδαράς, που επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί.
«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εκτυπώνονταν κάποτε οι εφημερίδες και πόσο μεράκι και υπομονή έπρεπε να έχει κάποιος για να βγάλει ένα φύλλο εφημερίδας. Αυτό είναι πράγματι αξιέπαινο και εντυπωσιακό», ανέφερε ο κ.  Καρδαράς και πρόσθεσε πως: «Σίγουρα οτιδήποτε έχει να κάνει με πολιτιστική παράδοση και με την ιστορία θα πρέπει να υποστηρίζεται όχι μόνο υλικά, αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας και διάδοσης του μηνύματος για να μπορεί περισσότερος κόσμος να επισκέπτεται τέτοιους χώρους όπως το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα