» Επίσκεψη και περιήγηση στην Κάντανο
Μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία και στους πρωταγωνιστές της είχαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων. Αντί να μείνουν σε μια συνηθισμένη γιορτή εντός των σχολικών αιθουσών οι μαθητές επισκέφθηκαν την μαρτυρική Κάντανο, περπάτησαν στο ιστορικό φαράγγι όπου έγινε η μάχη απέναντι στους ναζί κατακτητές, ενημερώθηκαν για τα γεγονότα της εποχής και κατέθεσαν στεφάνι.
Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα υλοποιήσουν οι μαθητές για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ήταν μια διαφορετική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση για όλους μας. Πιο ουσιώδη και πιο βαθιά σε νοήματα» εξηγεί στα “Χ.ν.” η μαθήτρια Λίλιαν Βλαζάκη προσθέτοντας πως η ίδια και οι συμμαθητές ενημερώθηκαν για τα όσα έγιναν στην Κάντανο την περίοδο της Μάχης της Κρήτης και της αντίστασης.
«Βρεθήκαμε στο χωριό που συνέδεσε το όνομα του με την ολοκληρωτική καταστροφή, περάσαμε το φαράγγι όπου έγινε η μάχη και απολαύσαμε το μοναδικό τοπίο. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία! Η γνώση που λάβαμε ήταν πιο ζωντανή, μας έκανε να καταλάβουμε πως ένα τόσο μικρό χωριό με λίγους κατοίκους κατάφερε να αντισταθεί και να κρατηθεί στα πόδια του μετά την καταστροφή του» τόνισε η Λυδία Ανδρεάτου.
Τι αποκόμισαν οι μαθητές που βρέθηκαν στην Κάντανο; Είναι το επόμενο μας ερώτημα στον Γιάννη Λαμπράκη. «Σίγουρα όλοι εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί παρότι δεν είχαν εκπαίδευση στα όπλα, δεν ήταν επαγγελματίες στρατιώτες, δεν είχαν τα μέσα που είχαν οι Γερμανοί ωστόσο αποφάσισαν να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την πατρίδα και τον τόπο τους» απάντησε ο μαθητής.
Για την Ηλιάνα Μήτση η όλη επίσκεψη ήταν μια μεγάλη ευκαιρία «να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, να δούμε τα μέρη που εξελίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα να μάθουμε τι ακριβώς έγινε» ενώ ο Αλέξανδρος Μυλωνογιάννης δηλώνει εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε αφού «ήταν μια διαφορετική εκδρομή που μας γέμισε με γνώσεις και συναισθήματα. Μπορέσαμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εκείνη την εποχή αντιστάθηκαν παρότι δεν είχαν όπλα».
Για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο project η κ. Ελένη Ατσαλάκη μας δηλώνει πως «τα παιδιά έγιναν ομάδα, βίωσαν την επίσκεψη και εισπράξαμε μεγάλη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη. Συνήθως στις σχολικέ γιορτές στις 10 το πρωί μετά το τέλος της όλα τα παιδιά πάνε στο λιμάνι. Από την Κάντανο γυρίσαμε στις 2.30 το μεσημέρι και κανείς δε παραπονέθηκε!». Στη δράση μετέχουν και οι εκπαιδευτικοί Κλειώ Μπαμπασώφη, Κατερίνα Σκαράκη και Βάσω Μπουλάκη.