Βιομηχανία ορόσημο για την κοινωνία των Χανίων αποτέλεσε και συνεχίζει να παραμένει η ΑΒΕΑ, που χθες βραβεύτηκε και επίσημα από την “Ευρωπαϊκή Χημική Εταιρεία” (EuChemS). HΑΒΕΑ βραβεύτηκε ανάμεσα σε 130 ιστορικές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τη σύνδεσή της με τη χημεία, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της περιοχής, στην οποία ιδρύθηκε και συνεχίζει να δραστηριοποιείται.
Την αναμνηστική πλακέτα που τοποθετήθηκε πάνω σε ένα από τα φουγάρα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της “Ευρωπαϊκής Χημικής Εταιρείας” καθηγητής David Cole Hamilton, μαζί με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλη Μαρακάκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Α. Παπαδόπουλο. Στον χαιρετισμό του ο κ. Hamilton αφού στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη ανάπτυξη της Χημείας, εξήρε την παρουσία της ΑΒΕΑ τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα αλλά και στο ότι βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα τους. Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά από δράσεις της “Ευρωπαϊκής Χημικής Εταιρείας”, τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους θεσμικούς φορείς. Για την πρωτοβουλία της “Ένωσης Ελλήνων Χημικών” να προτείνει για τον διαγωνισμό συγκεκριμένα ιστορικά ορόσημα όπως αυτό της ΑΒΕΑ, μίλησε η πρώην πρόεδρος κ. Φιλένια Σιδέρη σημειώνοντας πως «είχαμε την τύχη μετά την πρόταση του κ. Μ. Στρατηγάκη να έχουμε συνοδοιπόρους την “Τράπεζα Χανίων” γιατί αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι αυτοί την ουσία του βραβείου αυτού, που βραβεύει τη συνεισφορά μιας τέτοιας της επιχείρισης από την παραγωγή μέχρι την κοινωνία». Στη συμβολή των χημικών Δημήτρη Γαϊτανάκη και Βασίλη Ναξάκη στάθηκε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Μιχάλης Στρατηγάκης και στο πόσο συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και των παραγόμενων προϊόντων της σε δύσκολες εποχές. Τέλος, ο νυν πρόεδρος της “Ένωσης Ελλήνων Χημικών” κ. Αθ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο βραβείο έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ίδια την ΑΒΕΑ αλλά και για όλη τη χώρα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ
«Είναι μια ιστορική ημέρα για την ΑΒΕΑ που ανάμεσα σε 135 συμμετέχοντες στον διαγωνισμό πήρε το 1ο βραβείο. Είναι μια ιδιαίτερη τιμή για μια επιχείριση που συμπληρώνει 130 χρόνια λειτουργίας», έκανε λόγο ο κ. Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος της “Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων”, που έχει και την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΒΕΑ. Ο κ. Μαρακάκης εξήρε τις προσπάθειες του γιατρού Κ. Ναξάκη που είχε την ιδέα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ τόνισε πως ο χώρος της ΑΒΕΑ είναι εμβληματικός για τους Χανιώτες όπως είναι ο Δημοτικός Κήπος και το Ρολόι, ο Φάρος, τα Νεώρια κ.ά. Παράλληλα, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της ΑΒΕΑ από την ίδρυσή της από τον Γάλλο Ιούλιο Δέη, την εξωστρέφεια της εταιρείας και τις εξαγωγές της στο εξωτερικό, τις μεγάλες ζημιές που υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συνεταιριστική της πορεία από το 1951, αλλά και την αγορά από την “Τράπεζα Χανίων” το 2011 καθώς όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση η ΑΒΕΑ θα έκλεινε. «Η ΑΒΕΑ δεν έχει μόνο ιστορία αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μαρακάκης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας σημείωσε πως η ΑΒΕΑ ήταν και είναι μια «πρωτοποριακή επιχείριση συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία των Χανίων και τη Νέα Χώρα» και αναφέρθηκε στις ενέργειές του «για να διασωθούν τα δύο φουγάρα και το θερμαντήριο ως τα υπολείμματα του εργοστασίου που θα μας θυμίζουν την παρουσία της ΑΒΕΑ. Αυτά κατοχυρώθηκαν ως διατηρητέα πρόσφατα με ΦΕΚ».
Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρακάκης έκανε λόγο για «μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τα Χανιά από την μη αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ. Η “Τράπεζα Χανίων” στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είδε ότι το οικόπεδο μπορεί να αξιοποιηθεί και το αγοράσαμε τότε από την Αγροτική Τράπεζα. Δυστυχώς η γραφειοκρατία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτών που διοικούν τον τόπο πολλές φορές δεν αφήνει να γίνουν σωστές επενδύσεις. Είχαμε κάνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για συνεδριακό κέντρο 1500 θέσεων, ξενοδοχείο πόλης, ενυδρείο, πλατεία που θα την κάναμε δωρεά στον Δήμο, 20 καταστήματα και σχεδιάζαμε και τουριστικές κατοικίες. Αυτή η επένδυση δεν έγινε γιατί ένας χώρος του οικοπέδου είχε χαρακτηριστεί ως αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτό δεν επέτρεψε να γίνει η επένδυση. Έτσι το 2007 αναγκαστήκαμε και πουλήσαμε το οικόπεδο. Τώρα υπάρχει ένας άλλος επενδυτής, τα σχέδιά του δεν τα γνωρίζω αλλά ελπίζω το οικόπεδο αυτό να αξιοποιηθεί γιατί είναι κρίμα να μένει σε αυτήν την κατάσταση»