Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Βιομηχανοποιημένη Γεωργία και η Γενετική Μηχανική

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το σημερινό άνθρωπο. Τα κύματα, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι κυκλώνες αυξάνονται συνεχώς και γίνονται απειλή για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
Τα κύματα, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι κυκλώνες αυξάνονται συνεχώς και γίνονται απειλή για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Τα νέα γεωργικά μοντέλα που εφαρμόζονται, επηρεάζουν το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων.
Η μεταβολή του κλίματος έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της φύσης και στην υγεία των οργανισμών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου.
Το σύστημα της συμβατικής βιομηχανοποιημένης γεωργίας,η τεχνολογία, η κατανάλωση αυξημένης και δαπανηρής ενέργειας, οι μεγάλες ποσότητες εισροών, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω και της αύξησης των επιπέδων συγκέντρωσης του C02 (διοξειδίου του άνθρακος) στην ατμόσφαιρα. Το βιομηχανικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής έχει γίνει σήμερα σχεδόν απόλυτο και κυρίαρχο. Το μοντέλο αυτό με τη νέα τεχνογνωσία έχει επιφέρει τον περιορισμό και τη μείωση των ποικιλιών και όλων των ειδών ζωής, εδημιούργησε τα υβρίδια, τη στειρότητα στο πολλαπλασιαστικό υλικό και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ρόλο της γενετικής μηχανικής και θα αναφερθούμε στις νέες μεθόδους καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού των φυτών και των ζώων.
Η βιομηχανοποιημένη μέθοδος αύξησης της απόδοσης με τη χρήση και την επίδραση χημικών φυτοφαρμάκων και ουσιών ανάπτυξης που προβάλλεται ως αποκλειστικός παράγοντας παραγωγής, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής και αντιπαράθεσης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της, με την περιβαλλοντική καταστροφή και τη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας της τροφής.
Η αναπαραγωγή των ζώων επιτεύχθηκε ήδη με την εισαγωγή της τεχνικής γονιμοποίησης και την εμβρυομεταφύτευση με την καλλιέργεια των ιστών και των βιολογικών μονάδων των οργανισμών. Η αναπαραγωγή των φυτών επιτυγχάνεται με τη γενετική μηχανική ή τη λεγόμενη τεχνολογία του γονιδίου. Οι “επιστήμονες” θεωρουν τα φυτά και τα ζώα σαν ένα σύνολο γονιδίων των οποίων των οποίων η σύνθεση μπορεί να αλλαχθεί και τα μεταχειρίζονται όπως στις άψυχες μηχανές. Αττοσττούν γονίδια με γενετικά χαρακτηριστικά, τα αλλάζουν από τον ένα οργανισμό στον άλλο και δημιουργούν νέους οργανισμούς. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην ακεραιότητα των οργανισμών εισάγει νέα επίπεδα κινδύνων που δεν περιορίζονται στο χρόνο ή στο διάστημα. Το αποτέλεσμα της αλλαγής των γονιδίων δημιουργεί νέα δεδομένα και έχει σύνθετες συνέπειες για το μέλλον. Ο βαθμός της αλληλεπίδρασης των φυσικών και τροποποιημένων γενετικά οργανισμών θα είναι υψηλός.
Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί θα αναστατώνουν τη φύση, θα επεμβαίνουν με περίπλοκο τρόπο στο οικοσύστημα, θα διασπούν την ηρεμία του και θα μαραίνουν την ακμή του. Τα γονίδια και σωματίδια που υπάρχουν έξω από τα φυσικά τους πλαίσια θα έχουν ποικιλόμορφες επιπτώσεις και θα οδηγήσουν σε γενετική διάβρωση και φθορά. Οι γενετικά μεταλλαγμένες ράτσες ζώων και οι ποικιλίες των φυτών που αναπτύσσονται σε βιομηχανικά εργαστήρια απαιτούν μεγάλη οικονομική επένδυση και παράλληλη υποστήριξη για την επιβίωσή τους. Για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς χρησιμοποιούνται πρόσθετα παρασκευάσματα, και τρέφονται σχεδόν μόνο από βιομηχανικά προϊόντα, ακατάλληλα πολλές φορές για το είδος που τα χρησιμοποιούν (όπως στις τρελές αγελάδες). Τα εκτρεφόμενα ζώα διαμένουν συνεχώς κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τα προϊόντα που παράγονται δεν είναι καλής ποιότητας και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να το γνωρίζουν γιατί το σημείο της παραγωγής βρίσκεται μακριά.
Οι ασθένειες των φυτών, που έχουν την προέλευσή τους στον ευμετάβλητο και ασταθή τρόπο καλλιέργειας, ελέγχονται και αποφεύγονται κυρίως με τις οργανικές λιπάνσεις με την εναλλαγή των καλλιεργειών με την επιλογή των ποικιλιών με δεδομένη και την αλληλεπίδραση των γενετικών χαρακτηριστικών των φυτών και των ζώων με το περιβάλλον τους. Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανεξάρτητος μέσα στο οικοσύστημα.
Όλες οι φυσικές ποικιλίες των φυτών και οι φυλές των ζώων που ταιριάζουν με τις τοπικές συνθήκες και τον περίγυρό τους πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Πολλά από τα ζιζάνια είναι σύμμαχοι για την υγεία των καλλιεργειών και δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα από φυσικούς εχθρούς.
Με την ιδέα της εκβιομηχάνισης η αναπαραγωγή μετακινήθηκε από το φυσικό της περιβάλλον στη βιομηχανία. Τα φυτά και τα ζώα υποβιβάζονται σε οικονομικά μέσα και θεωρείται σαν να είναι περιττή και ανώφελη η παρουσία και προστασία του κάθε είδους. Τα χημικά κατάλοιπα – υπολείμματα που δημιουργεί το σύστημα της εκβιομηχάνισης υπάρχουν στα ζώα στα φυτά στο έδαφος στο νερό στον αέρα. Το έδαφος μέρα με τη μέρα νεκρώνεται.
Στα βακτήρια που η σημασία τους στον έμβιο κόσμο είναι τεράστια, που δεσμεύουν το άζωτο και είναι πολύ χρήσιμα στη γεωργία, εμποδίζεται η ανάπτυξή τους και καταστρέφονται με τη χρήση των πάσης φύσεως και προέλευσης αντιβιοτικών- βακτηριοκτόνων . Το κάθε βακτήριο ή βάκιλος παράγει τοξικές ουσίες εναντίον συγκεκριμένων εντόμων που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα χημικά εντομοκτόνα. Η ζωή και η δράση των βακτηρίων υπονομεύεται από τα τερτίπια της γενετικής μηχανικής.
Ας μην ξεχάσουμε τα λόγια του μεγάλου σοφού Έλληνα της αρχαιότητας Θαλή του Μιλήσιου, που έγραψαν στον τάφο του, ότι η φήμη του είχε το μήκος του ουρανού: “Ο κόσμος είναι θαυμάσιος γιατί είναι δημιούργημα του Θεού”. Οι ανθρώπινοι χειρισμοί δημιουργούν βλαπτικές μεταβολές στον φυσικό κόσμο που αντιδρά με το δικό του τρόπο για να επαναφέρει την τάξη όταν αυτή διασαλεύεται.
Η φύση εντοπίζει τα κακώς κείμενα και βρίσκει τρόπους και λύσεις να τα περιορίσει ή να τα εξαλείψει. Σύνηθες μέσα για το σκοπό αυτό είναι η στειρότητα και οι ασθένειες που παρουσιάζουν. Ορισμένοι οργανισμοί με την επιρροή των επιστημονικών παρεμβάσεων γίνονται ανίκανοι να συνεχίσουν τη ζωή ή τη συνεχίζουν χωρίς χάρες και προσόντα. Έχει παρατηρηθεί ότι έντομα που τρέφονται με συστατικά από γενετικά τροποποιημένα φυτά το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί και αλλάζουν περιβάλλον, γιατί προφανώς το αντιλαμβάνονται, ή άλλες φορές εξαφανίζονται.
Οι μηχανισμοί της γενετικής δεν είναι σταθεροί και διαφανείς. Παράγονται προϊόντα υποβαθμισμένα που δεν είναι αξιόπιστα και δημιουργούν αβεβαιότητες στη φύση και στους καταναλωτές. Ένεκα της γενετικής μηχανικής και των μέσων ανάπτυξης, σε πολλές περιπτώσεις αλλάζει η φυσική σύσταση των οργανισμών. Σε φυτά έχουν εντοπιστεί εντομοκτόνα και σε ορισμένες τροφές μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινα γονίδια. Σε άλλα φυτά μπορεί να υπάρχουν γονίδια ζώων. Για την ασταθή ισορροπία και την χαλάρωση των νόμων της φύσης έχει την ευθύνη όπως είναι φανερό ο άνθρωπος. Σήμερα εμφανίζονται σκοτισμένα συστήματα και ηγέτες που κινούνται με τη λογική ότι είναι χρήσιμο να διορθώσουν τους μηχανισμούς της φύσης για να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις. Αυτό όμως είναι αδύνατο να συμβεί γιατί κανένας άνθρωπος ή σύστημα δεν είναι τόσο δυνατό και άξιο να προσθέσει φως στη Δημιουργία του Θεού και τη λειτουργία του Σύμπαντος. Η πλάνη τους είναι τώρα φανερή και η αποτυχία τους δεδομένη.
Η Γη, η φύση η ίδια διδάσκει τη δικαιοσύνη σε όσους μπορούν να μάθουν. ‘Έτι δε η Γη θέλουσα τους δυνάμενους καταμανθάνειν και δικαιοσύνην διδάσκει”. Με την παραπάνω ρήση οι Έλληνες σοφοί μας παρορμούν να σεβόμαστε τη φύση και να παραδειγματιζόμαστε από τη δικαιοσύνη της. Ορισμένες αποφάσεις που παίρνονται για τη φύση θα μπορούσαν δικαιολογημένα να χαρακτηριστούν ως ανίερες.
Θα είναι από ότι φαίνεται λογικό και ωφέλιμο να επανεξετάσουμε τη συμπεριφορά μας και να δούμε με υπευθυνότητα και προβληματισμό τη σύγχρονη περιβαλλοντική “πρόοδο”. Η αλήθεια είναι ότι η φύση δεν είναι κάποια αόριστη δύναμη άγνωστη και ξένη που δεν έχει σχέση με εμάς και τα προβλήματά μας.
Η φύση είναι ένα μ’εμάς και της αξίζει να στρέψουμε με πίστη και ελπίδα το βλέμμα μας σ’ αυτήν για να μην την εμποδίζουμε να συνεχίσει να μας ενισχύει και να μας δυναμώνει με τα αιώνια θεϊκά της δώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα