Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Βιώσιμη ανάπτυξη και στρατόπεδο “Μαρκοπούλου”

Πριν μερικές μέρες έγινε Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Μετά τις τοποθετήσεις των αιρετών, τοποθετήθηκαν και κάτοικοι της περιοχής, που είναι μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών για το στρατόπεδο και συμφωνήθηκε έγκαιρα και χωρίς χρονοτριβές να δρομολογηθούν οι ενέργειες εκείνες που κρίνονται σκόπιμες για την παραχώρηση του στρατοπέδου.

Για άλλη μια φορά πάρθηκαν αποφάσεις… ειπώθηκαν λόγια… πολλά λόγια… και περιμένουμε τώρα και τις πράξεις. Συντονισμένες ενέργειες από τους αιρετούς του τόπου, επειδή ο χρόνος πιέζει, γιατί απ’ ό,τι πληροφορούμαστε ο νέος υπουργός Αμυνας έχει κατά νου να αξιοποιήσει τα ανενεργά στρατόπεδα. Και αξιοποίηση μπορεί να σημαίνει χίλια δύο πράγματα, εκτός από παραχώρηση στον Δήμο. Πρώτα – πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της πόλης. Είναι ή δεν είναι ο χώρος αυτός ζωτικής σημασίας για την πόλη μας; Χρειάζεται η πόλη, όχι μόνο τον χώρο του στρατοπέδου, αλλά κι άλλους ελεύθερους χώρους για την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη; Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο χώρος του στρατοπέδου είναι από τα ελάχιστα αποθεματικά που έχουν απομείνει για τη βελτίωση του ισοζυγίου αστικού πράσινου και δημόσιων χώρων; Η πόλη έχει τους ελεύθερους χώρους που υπήρχαν από την εποχή της τουρκοκρατίας. Εάν συμφωνεί με αυτές τις διαπιστώσεις η Δημοτική Αρχή, η διεκδίκηση αυτού του χώρου θα πρέπει να είναι από τις πρώτες της προτεραιότητες. Κι αν ναι, τότε τι περιμένει ο Δήμος για να ενεργοποιήσει και τους υπόλοιπους θεσμικούς του Νομού για να το απαιτήσουν όλοι μαζί;

Η παραχώρηση του χώρου ή να το πούμε καλύτερα η… επιστροφή του χώρου στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος, είναι ένα ώριμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν είναι και για τους τοπικούς άρχοντες. Για αυτούς είναι ένα πιασάρικο θέμα, γιατί έχουν κινητοποιηθεί αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας, που προεκλογικά το θυμούνται, άντε να το βάλουν και σαν θέμα… από τα 37 της ημερήσιας διάταξης… σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο… μέχρι εκεί. Κουραστήκαμε πια με τις αποφάσεις Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, όπως και με τις επερωτήσεις των βουλευτών μας στη Βουλή. Επερωτήσεις βουλευτών και αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… από ό,τι φαίνεται είναι για το φαίνεσθαι. Απλώς έτσι καλύπτουν την αδράνειά τους. Από τον Σεπτέμβριο του 1952 με δήμαρχο τον Ν. Σκουλά γίνονται συζητήσεις για την παραχώρηση του στρατιωτικού γηπέδου Αγίου Ιωάννου… δεν ήταν τότε στρατόπεδο, μια αλάνα ήταν. Μάλιστα τότε πρότεινε ο Δήμος Χανίων σαν αντάλλαγμα να δώσει ένα οικόπεδο ανάλογης έκτασης στην Αγιά για την ανέγερση στρατιωτικών ξενώνων. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η έκταση που έχει μετεγκατασταθεί το στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί από την πρώην κοινότητα Αγιάς. Δεν θα έπρεπε να είχαν ήδη ψάξει οι Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου, αν αληθεύει αυτή η εκδοχή;

Μήπως επίσης θα πρέπει να ψάξουν οι Υπηρεσίες του Δήμου στο Εθνικό Κτηματολόγιο για να διαπιστώσουν σε ποιον ανήκει ο χώρος του στρατοπέδου… ο στρατός πάντως δεν φαίνεται να έχει τίτλους. Και πως να έχει, αφού η έκταση αυτή πριν γίνει γήπεδο και μετά στρατόπεδο, ανήκε στον Δήμο Χανίων. Επιτέλους τι περιμένουν οι Υπηρεσίες του Δήμου για να διερευνήσουν αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε με επιχειρήματα… αυτό που μας ανήκει; Κι ας μην ξεχνάμε ότι άλλοι Δήμοι έχουν διεκδικήσει και έχουν πάρει μεγαλύτερης έκτασης στρατόπεδα, όπως αυτό του Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη. Πότε θα συσταθεί η περιβόητη επιτροπή για να ξεκινήσει τις μεθοδεύσεις για την παραχώρηση του χώρου στον Δήμο; Πιθανόν θα πρέπει οι πολίτες πάλι να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Τώρα που απ’ ό,τι διαφαίνεται οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Οπως η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ησυχου που λέει ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α έχει την πρόθεση να παραχωρήσει τα ανενεργά στρατόπεδα, εντός των πόλεων, στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών τι σκοπεύουν να κάνουν για τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των πόλεων και τους προτείνουν να… «δοθούν στις τοπικές κοινωνίες για να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών…».

Το θέμα επομένως είναι να πεισθεί ο κ. Καμμένος ότι το Μαρκόπουλο είναι αρκετά χρόνια ανενεργό. Απορίας άξιον, γιατί στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Χανίων με το συντοπίτη μας υπερυπουργό κ. Σταθάκη δεν αναφέρθηκε και δεν συζήτησε μαζί του γι’ αυτό το χρόνιο αίτημα των συμπολιτών μας. Πιθανώς για τη Δημοτική Αρχή η έλλειψη ελεύθερων χώρων να θεωρείται δευτερευούσης σημασίας. Γι’ αυτό και συνεχίζουν πεζοδρόμια και πλατείες να τελούν υπό κατάληψη, σε αντίθεση των προεκλογικών της εξαγγελιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα