Θέματα που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαχείριση οικογενειακών θεμάτων απασχολούν τους επαγγελματίες και της οικογένειες τους που ζουν στα Χανιά με βάση τα στοιχεία που έχει καταγράψει η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της “Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων”.
Tα στοιχεία της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής παρουσιάσθηκαν χθες από τον υπεύθυνο της, κλινικό ψυχολόγο κ. Μανώλη Καργάκη.
«Έχουμε δεχθεί 915 τηλέφωνα στους 20 μήνες δράσης μας. Έχουμε εξυπηρετήσει ανθρώπους που έχουν καλέσει για θέματα διαχείρισης άγχους, έντονα καταθλιπτικά στοιχεία και διάθεση αυτοτραυματισμού, οικογενειακά θέματα. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό τηλεφωνημάτων που ζητούν τη συμβουλή της γραμμής. Το προφίλ των ανθρώπων είναι κυρίως γυναίκες που καλούν είτε για δικά τους θέματα είτε για θέματα που αφορούν άλλα μέλη της οικογένειας τους» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καργάκης.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΝΧ κ. Γιάννης Παυλάκης σημείωσε πως μετά από συζήτηση και πρόταση των επιστημόνων η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει και σε νέες δράσεις στα πλαίσια της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτές είναι η συμβουλευτική υποστήριξη για μαθητές που δίνουν εξετάσεις και οι γονείς τους είναι μέλη της ΟΕΒΝΧ αλλά και η σύσταση ομάδων οικογενειακής στήριξης.
Πιο λεπτομερώς οι δράσεις αυτές είναι:
• Δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας επαγγελματιών της ΟΕΒΕΝΧ με θέμα συζήτησης: ‘’ Όταν η επαγγελματική και η οικογενειακή στέγη συμπίπτουν… Δυσκολίες και Τρόποι διαχείρισης’’ : Κλειστή ομάδα(=ίδια μέλη κάθε φορά) σε 2 συναντήσεις διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών/φορά. Θα προηγηθούν δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της ΟΕΒΕΝΧ και στην Γραμμή Υποστήριξης στο 2821 111714 Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-14.00 μέχρι 15 Ιουνίου 2018. Θα δοθεί περαιτέρω ενημέρωση για ημερομηνία έναρξης της ομάδας και χώρου διεξαγωγής.
• Εξειδικευμένη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης υποψήφιων Πανελλήνιων εξετάσεων και των οικογενειών για τα μέλη της ΟΕΒΕΝΧ το διάστημα των εξετάσεων στο 2821 111714 Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-14.00 και τις υπόλοιπες ώρες 9.00-21.00 στο ίδιο τηλέφωνο για να οριστεί τηλεφωνικό ραντεβού τις ώρες λειτουργίας της γραμμής. Επιπλέον παροχή ατομικών υποστηρικτικών συνεδριών κατά πρόσωπο σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο για το ίδιο διάστημα.
Κλάδος με έντονο στρες οι επαγγελματοβιοτέχνες
Εν τω μεταξύ, στην τρίτη θέση, μετά τους πιλότους και τους υγειονομικούς, βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες, σε ό,τι αφορά την ένταση του επαγγελματικού στρες που βιώνουν, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατρός- παθολόγος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Κουτσομητέλης, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.
Οι μακροχρόνιες επιδράσεις του χρόνιου και ανεξέλεγκτου ψηλού βαθμού στρες, μπορεί να είναι καταστροφικές για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά και όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσομητέλης, το 20% όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, έχει διαπιστωθεί ότι τα έχουν αποκτήσει ύστερα από έντονο επαγγελματικό στρες που έχουν βιώσει στο παρελθόν, κοντινό ή και μακρινό.
Οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία του επαγγελματία-επιχειρηματία, αλλά και του κάθε ανθρώπου γενικά, μπορεί να διαχωρίζονται σε τρία επίπεδα, ήτοι σε αυτά που πηγάζουν από το εργασιακό περιβάλλον, την κληρονομικότητα, αλλά και τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ωστόσο, το επαγγελματικό στρες αποτελεί τον νούμερο ένα και πιο σημαντικό παράγοντα. Τονίζεται ότι πέραν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το στρες μπορεί να προκαλεί μεταξύ άλλων χρόνια κούραση, κατάθλιψη, ταχυκαρδία, δύσπνοια, ανορεξία ή υπερφαγία και κακή ποιότητα ύπνου ή ακόμη και αϋπνίες. Το άμεσο, βραχυπρόθεσμο στρες προκαλεί μεταξύ άλλων ανυπομονησία κι ανησυχίες, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και στεναχώρια.
Το επαγγελματικό στρες, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσομητέλης, προκαλείται από μια σειρά παραγόντων, που καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο από το 24ωρο του κάθε ένα επαγγελματία/βιοτέχνη/επιχειρηματία και ανθρώπου γενικά. Μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τις πολλές ώρες δουλειάς, που ως αποτέλεσμα περιορίζουν σημαντικά την προσωπική και κοινωνική ζωή του καθενός και που αποτελεί τον βασικότερο αποσυμπιεστή της φόρτισης που αισθάνεται, τις οικονομικές ανησυχίες και πιέσεις και τις συνθήκες εργασίας, όπως το μικροκλίμα, ο θόρυβος και ο φωτισμός.Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου κάθε επιχειρηματίας, εργαζόμενος ή και συνταξιούχος να προφυλάξει την υγεία του, ο κ. Κουτσομητέλης επισήμανε τους τέσσερις άξονες διαχείρισης του στρες και άγχους, όπως αυτοί έχουν τεθεί και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Αυτοί είναι οι εξής: συνείδηση ορίων πνευματικών και σωματικών, βελτίωση περιβάλλοντος εργασίας, φροντίδα της φυσικής κατάστασης και ενίσχυση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής, που κατά τον κ. Κουτσομητέλη “δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ σε αναμονή”.