Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Βitcoin”-ολογίες

Ξαναέρχομαι στα ίδια, για τον απόκρυφο κρυπτογραφικό νομισματικό κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων που παρά τις όποιες ενστάσεις για όσους δεν συμφωνούν με τα εικονικά νομίσματα χωρίς φυσική μορφή, εν τούτοις το κρυπτονόμισμα γνωστό ως bitcoin πήρε μια τεράστια άνοδο. Εξαπλούται με μεγάλη ταχύτητα σε βαθμό που ανάγκασε μερικές χώρες, να πάρουν μέτρα, όχι βέβαια να προφυλάξουν τους πολίτες απ’ τους καιροσκόπους αλλά μήπως εξασφαλίσουν δημόσια έσοδα από φόρους.
Στον κόσμο επικρατεί πυκνή ομίχλη με τα εικονικά νομίσματα. Ως τώρα η προσπάθεια θέσπισης νομοθετικού πλαισίου συναντά τεράστιες δυσκολίες. Δίδονται μόνο φραστικές συμβουλές, ότι πρόκειται περί “φούσκας” και ν’ αποφεύγονται επενδύσεις, διότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος να χάσει κανείς τα χρήματά του». Εκτός τούτου υπάρχει και αδυναμία, να θεσπισθούν απαγορευτικές διατάξεις, επειδή δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία ότι αυτά τα κρυπτονομίσματα είναι παράνομα. Το σύστημα δεν νομιμοποιείται να καταπολεμήσει τους χρήστες λόγω της μοναδικότητάς των, που δεν έχουν κάποια κεντρική εξουσία. Το απαγορευτικό, που ισχύει είναι ότι δεν γίνονται δεκτά σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο ζήλος των “μπιτκοϊνομανών” καλπάζει. Η επενδυτική διάθεση μπορεί να παγιδεύσει τον αμαθή στα μυστικά της ψηφιακής τεχνογνωσίας και να φθάσει στα όρια της παράνοιας αν σκεφτεί κανείς ότι το bitcoin αφότου δημιουργήθηκε το 2008 μετρούσε μερικά σεντς, στις αρχές του 2010 ήταν 0,08$, το 2011 έφτασε τα 17,00$ και ενώ στις αρχές του 2017 ήταν στα 1000$ τον Αύγουστο πήγε στα 8000$ και τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στα 17000$!
Επειδή αυτό το ψηφιακό χρήμα δεν διακρίνεται, δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τον ορισμό του χρήματος, δεν ελέγχεται δε από καμία κυβέρνηση ή τράπεζα, οι συναλλαγές μ’ αυτό δεν υπόκεινται σε προμήθειες ούτε φορολογούνται, προστατευόμενα από την ανωνυμία. Μπορεί να ωφελούνται οι συναλλασσόμενοι, γίνεται όμως όαση για τους κερδοσκόπους που όπως έλεγαν άλλοτε, θα κλέβουν και τώρα, καθίσταται δε ο παράδεισος του μαύρου χρήματος των φοροφυγάδων ανά τον κόσμο. Γίνεται άγρια εκμετάλλευση απ’ τον κυβερνοϋπόκοσμο, επειδή το bitcoin δεν έχει απτή εμφάνιση και αξία, ο δε χρήστης κάποια στιγμή μπορεί να μείνει απροστάτευτος απ’ τους κυβερνοεγκληματίες.
Η διαφορά του bitcoin με το κυκλοφορούν χρήμα είναι ότι δεν αναπαράγεται και δεν μπορεί να γίνει πληθωριστικό, επειδή η ποσότητά του είναι πεπερασμένη στα 21 εκατομμύρια και η παραγωγή του θα εξαντληθεί. Υπολογίζεται το τελευταίο θα παραχθεί περί το 2140. Η δημιουργία του προσομοιάζει με την εξόρυξη των διαμαντιών η οποία κάποτε θα στερέψει, ή δε υποδιαίρεσή του φθάνει τα οκτώ δεκαδικά ψηφία, που μελλοντικώς ενδέχεται ν’ αυξηθούν.
Εκτός απ’ το bitcoin είναι κι άλλα πολλά ψηφιακά νομίσματα ανά τον κόσμο με τα οποία συναλλάσσονται πάρα πολλοί που κρίνουν ότι κερδίζουν σήμερα, αλλά επειδή ενδημεί το φαινόμενο της φούσκας είναι σίγουρο ότι θα χάσουν αύριο. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Αν φθάσει κι εδώ και απειλεί, οι μικρές ηλικίες που έχουν έφεση σε τέτοια μετά δυο γενιές που θα κυβερνούν, ίσως ασχοληθούν με το ψηφιακό χρήμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα