Σουφλέ
Ασλί Ε. Περκέρ
μετάφραση: Θάνος Ζαράγκαλης
Εκδότης: Ωκεανός
Η Λίλα όποτε έβλεπε να καταρρέει το κέντρο του σουφλέ της, είχε την εντύπωση πως έβλεπε μπροστά της την ίδια τη ζωή της να ξεφουσκώνει και να καταρρέει… Ξαφνικά βούλιαζε το κέντρο της ψυχής της και η ζωή γύρω της γινόταν συντρίμμια. Τα σκαμπανεβάσματα της μοίρας της της θύμιζαν το θρυλικό της σουφλέ… Όποτε συνέβαινε κάτι που της έδινε χαρά και φούσκωνε την ψυχή της, σύντομα μια δυστυχία ερχόταν να της χτυπήσει την πόρτα και να την βουλιάξει στα τάρταρα…
Ο Μαρκ έμαθε να μαγειρεύει για να γιατρέψει τον πόνο και να ξεπεράσει το πένθος που τον είχε πλακώσει μετά τον θάνατο της γυναίκας του…
Η Φερντά μοναδική διέξοδο είχε την κουζίνα της και τη μαγειρική για να γλυτώνει από τη υστερία της μητέρας της που χρησιμοποιούσε
κάθε τρόπο για να την καταρρακώνει…
Η Λίλα πάσχιζε να λησμονήσει τις απογοητεύσεις του παρελθόντος μαγειρεύοντας για τους νοικάρηδές της…
Τρεις καρδιές ραγισμένες που ζουν στο τρίγωνο Παρίσι, Ιστανμπούλ, Νέα Υόρκη που βρίσκουν το φάρμακο στον πόνο τους σε μια συνταγή για σουφλέ.
Το κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες
Δημήτρης Ρέζος
Εκδότης: Ραδάμανθυς
Επτά ιστορίες περιέχει το βιβλίο του Δημήτρη Ρέζου. Διηγήσεις από την εποχή της τρυφηλότητας και της ευμάρειας, εκεί, στα χρόνια της αλλαγής της Χιλιετίας, ως τους συναρπαστικούς καιρούς μας. Λογοτεχνικοί στοχασμοί, έρωτες, φόβοι και ανασφάλειες μα και αισιόδοξοι συνειρμοί με χιουμοριστική προσέγγιση στην σκληρή, καταθλιπτική πραγματικότητα. Από τα νησιά του Ιονίου στις Κυκλάδες, μετά στις Αθηναϊκές γειτονιές και από κει στην Κρήτη, ο συγγραφέας ταξιδεύει με καρφωμένο το βλέμμα του σε έναν μεγεθυντικό φακό που αναδεικνύει χρώματα και μουσικές μιας χώρας που όλα τα έχει και όμως υποφέρει. Ένα κύμα ζωγραφίζει πάνω στην αμμουδιά και τα αστέρια βάφουν με φως άλλη μια νύχτα…
Μετά τα αφύσικα
Ιωάννης Π. Ιωαννίδης
Εκδότης: Κέδρος
Έχεις κάτι καλό να προτείνεις για τίτλο; Δεν χρειάζεται να διαβάσεις το βιβλίο, δεν έχουμε καιρό, απλώς σκέψου κάποιον καλό τίτλο. Δεν φαίνεται πια ούτε το όνομα του συγγραφέα, πάει, σάπισε κι αυτό, δεν ξέρω καν ποιος έγραψε το κείμενο. Θα διασώσω το βιβλίο του σαπισμένου συγγραφέα, αφού δεν μπορώ να διασώσω τον ίδιο. Θα βάλω κι ένα όνομα για συγγραφέα. Μη μου πεις πως θα το πάρουν είδηση. Και λοιπόν; Όλοι θα καταλάβουν και κανείς δεν θα κάνει τίποτα. Είναι όλα ψεύτικα, Ευζώιε, πρέπει να το συνηθίσεις. Ακόμα κι εσύ είσαι ψεύτικος. Ακόμα κι εγώ είμαι ψεύτικος. Δεν υπάρχουμε, απλώς σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε, άρα δεν υπάρχουμε. Ας βρούμε ένα καλό όνομα συγγραφέα.
Το οπτικό νεύρο
Μαρία Γκάινσα
μετάφραση: Μαρία Μπεζαντάκου
Εκδότης: Opera
“Το οπτικό νεύρο” είναι ένα βιβλίο γραμμένο με “ματιές”, τις ματιές μιας γυναίκας που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες που τους ζωγράφισαν, στον ιστορικό τους χρόνο και στην προσωπική ιστορία κάθε ζωγράφου μέσα στο περιβάλλον του. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα δοκίμιο ιστορίας της τέχνης, ούτε για κάποια εικαστική προσέγγιση έναντι μιας άλλης. Καθένα από τα έντεκα κεφάλαια του βιβλίου μπορεί να διαβαστεί ως μέρος ενός μυθιστορήματος που αφηγείται μια προσωπική και οικογενειακή ιστορία, ή ως μια διαφορετική ιστορία που εισδύει στη ζωγραφική για να ανιχνεύσει τους μυστηριώδεις δεσμούς ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον παρατηρητή του.