Τα περιστέρια του Νίκολα Τέσλα
Σαμάνθα Χαντ
Mετάφραση: Βάνια Λαμπρινίδου
Εκδότης: Ωκεανίδα
Μια μοναδική διήγηση για την παράταιρη φιλία μεταξύ του εκκεντρικού εφευρέτη Νίκολα Τέσλα και μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο New Yorker, όπου ο Τέσλα έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του.
Από τη στιγμή που βλέπει τον Τέσλα για πρώτη φορά, την Πρωτοχρονιά του 1943, η Λουίζα, παθιασμένη με τα ραδιοφωνικά δράματα και τις μυστικές ζωές των ενοίκων του ξενοδοχείου όπου εργάζεται, αποφασίζει πως αυτόν τον παράξενο άντρα πρέπει να τον γνωρίσει. Κερδίζοντας την προσοχή του μέσω της κοινής τους αγάπης για τα περιστέρια, η κοπέλα ξεσκεπάζει την αλλόκοτη ιστορία του, ως Σέρβου μετανάστη και οραματιστή εφευρέτη. Στο μεταξύ η Λουίζα έχει να αντιμετωπίσει το επικείμενο ταξίδι του πατέρα της στο παρελθόν με μια χρονομηχανή, αλλά και να γοητεύσει έναν μυστηριώδη μηχανικό (προφανώς από το μέλλον), τον Άρθουρ, ο οποίος εμφανίστηκε στη ζωή της εντελώς ξαφνικά.
Καθώς με έξοχο τρόπο ξεδιπλώνεται η ζωή ενός από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών -εφευρέτη του εναλλασσόμενου ρεύματος και της ασύρματης επικοινωνίας- “Τα περιστέρια του Νίκολα Τέσλα” μας μεταφέρουν στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, εκεί όπου κυριαρχούν η αναζήτηση, η δράση και η αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά.
Το πέμπτο μεροκάματο
Γεράσιμος Καρέλος
Εκδότης: Ωκεανίδα
Η τύχη το ‘φερε να συναντηθούν στις όχθες ενός ποταμού που οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν πως ήταν Θεός.
Ένας ανεκδιήγητος δον Κιχότης, φευγάτος τύπος, ψευτοφιλόσοφος και αξιοθρήνητος κουρελής, ένα δυναμικό κορίτσι με μηχανή χιλίων εκατό κυβικών, άρβυλα και φόρμες στρατιωτικές, κι ένα κατατρεγμένο άτομο του χωριού που φύση και άνθρωποι έχουν κατάφωρα αδικήσει.
Στα πόδια τους κι ένας γαλίφης αδέσποτος σκύλος. Διαφορετικοί άνθρωποι οι ήρωες, καλά κρυμμένα μυστικά, ξεχωριστά προβλήματα για τον καθένα, όμως η πορεία αδιέξοδη και για τους τρεις.
Τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν βοηθούν στο να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Τότε τα όνειρα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα.
Ο Eλληνας ασθενής
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Εκδότης: Καστανιώτης
Απρίλιος 1980. Ο Θεόδωρος Κεντρωτάς θέτει τέρμα στη ζωή του σ’ ένα πάρκο της Γενεύης, κοντά στην ατάραχη λίμνη και στις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων.
Απρίλιος 1820. Ένας πρόγονός του, με το ίδιο όνομα, ανασύρει απ’ το χωράφι του σ’ ένα νησί του Αιγαίου μια γυμνόστηθη μαρμάρινη γυναίκα. Την ερωτεύεται έως συντριβής.
Μη με αφήσεις να σε αφήσω. Ίνα τι με εγκατέλιπες;
Η ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο έχει κάτι το συγκλονιστικό. Τρέλα, παραλήρημα, πόθος κατοχής, τρόμος εγκατάλειψης σημαδεύουν τη ζωή πέντε γενεών.
Η ιστορία που δεν τελειώνει θα μεταμορφωθεί στα χέρια ενός πεντάχρονου κοριτσιού.
Ο Έλληνας ασθενής συνομιλεί με τη φθορά: Εγώ είμαι αυτό το μάρμαρο, δεν έχω ηλικία. Αυτό που λείπει με κάνει να ζω.
Άλλωστε, το τέλος είναι ένα ψέμα. Να πεθαίνεις είναι να φεύγεις για λίγο.
Μενόρα: Το θαμμένο κηροπήγιο
Stefan Zweig
Mετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδότης: Aγρα
H ΜΕΝΟΡΑ – “Tο θαμμένο κηροπήγιο” πρωτοδημοσιεύτηκε στη Βιέννη το 1937, εποχή κατά την οποία το κυνηγητό των Εβραίων από τους ναζί έχει γιγαντωθεί. Το βιβλίο μάς επιτρέπει να εκτιμήσουμε με τον πιο ακριβή τρόπο τα χαρακτηριστικά του πλούσιου και σύνθετου ταλέντου του συγγραφέα του, γιατί βρίσκουμε σε αυτό ταυτόχρονα τον αφηγητή, τον ιστορικό και τον στοχαστή.
Η υπόθεσή του εμπνέεται από τον εβραϊκό θρύλο της επτάφωτης λυχνίας. Διηγείται την περιπέτεια της μενορά στο Ναό του Σολομώντα, την αρπαγή της από τον Τίτο, την κλοπή της στη Ρώμη από τους Βανδάλους και την ανάκτησή της από τους στρατιώτες του Ιουστινιανού με τον στρατηγό Βελισάριο. Eνα αγόρι, νεαρός Εβραίος, αυτόπτης μάρτυρας της λεηλασίας της Ρώμης το 455 και της κλοπής της λυχνίας, έζησε ώς τα βαθιά γεράματα και πήγε στο Βυζάντιο για να πάρει πίσω από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό την ιερή μενορά.
Με βάση την ιστορία της, ο Τσβάιχ δημιουργεί ένα δυνατό δράμα, με υπέροχες αναφορές στην παρηκμασμένη Ρώμη, στο οποίο ο εβραϊκός θρύλος γίνεται μυθιστορηματικός χωρίς να χάνει τη συμβολική του δύναμη: τον αιώνιο πόνο και την αιώνια ελπίδα του εβραϊκού λαού.