Ο άντρας της πέμπτης πράξης
Αλέξης Σταμάτης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Ένα παιδί μένει ορφανό. Διψασμένο για αγάπη, βυθίζεται στην αγκαλιά των βιβλίων. Λίγα βήματα μετά, ο άτολμος έφηβος, παρασυρμένος στον Κήπο των Ηδονών, ενηλικιώνεται και μυείται στην καταραμένη τέχνη, στο αλκοόλ και στον αισθησιασμό. Κι ύστερα, στην ερωτική ονειροφαντασία, που θα τον οδηγήσει στη θλίψη.
Ο ήρωας του βιβλίου θα κληθεί να συνθέσει το χαρακτήρα του, για να τον αγαπήσει ως το αιώνιο, μέσα από τις δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες που δίνονται σε όσους έχουν βουτήξει στα βαθιά.
Η ιστορία του θα είναι μια δοκιμασία σε πέντε πράξεις. Μια εναγώνια περιπέτεια με αλλεπάλληλες εναλλαγές, ένα παιχνίδι ζήλιας και θαυμασμού, μια αναμέτρηση με το θάνατο. Μια προσπάθεια να ορίσει, τελικά, τον εαυτό του και ν’ ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη ζωή.
Το στιλέτο
Bogdan Teodorescu
Μετάφραση: Μιχάλης Μητσός
Εκδόσεις: Πόλις
Ένας άντρας βρίσκεται μαχαιρωμένος στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Και μετά ένας δεύτερος και ένας τρίτος. Είναι φανερό ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος δρα στη ρουμανική πρωτεύουσα. Όλα του τα θύματα έχουν το ίδιο προφίλ: είναι Ρομά και έχουν ποινικό μητρώο.
Κοινή γνώμη και πολιτική τάξη διχάζονται. Οι μεν χειροκροτούν τον εκδικητή που αποκαθιστά την τάξη, καταπολεμά τη μαφία και υποκαθιστά μια αδύναμη, αδρανή και διεφθαρμένη αστυνομία. Οι δε θεωρούν τις δολοφονίες πλήγμα κατά του κράτους δικαίου. Κι αν κύκλοι της αστυνομίας είναι συνένοχοι του εκδικητή; Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις διακρίσεις κατά της μειονότητας των Ρομά -που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Ξεσπούν διαδηλώσεις και ταραχές, σημειώνονται κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εντάσσουν την υπόθεση στους πολιτικούς υπολογισμούς τους, και προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν, όπως φυσικά και τα ΜΜΕ. Σε λίγους μήνες, άλλωστε, διεξάγονται εκλογές. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναπτύσσονται εθνικιστικά και ξενοφοβικά κινήματα, φοβάται πάνω απ’ όλα τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, που έχει ήδη επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Κι οι θάλασσες σωπαίνουν
Νίκος Ψιλάκης
Εκδόσεις Καρμάνωρ
Ένα από τα πιο σκοτεινά περιστατικά της ναζιστικής εποχής βρίσκεται στο επίκεντρο του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος: η βύθιση του πλοίου Τάναϊς, που μετέφερε, κλεισμένους στ’ αμπάρια του, Έλληνες ομήρους, Ιταλούς αντιφασίστες, και όλους τους Εβραίους της Κρήτης.
Ο αφηγητής και ήρωας του μυθιστορήματος επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο είκοσι χρόνια μετά και αναζητεί τα ίχνη του πατέρα του, που είχε χαθεί το 1944, και ως αιτία της εξαφάνισης αναφέρεται ο πνιγμός του στο ναυάγιο. Εκείνος αποφασίζει να συνεχίσει το ψάξιμο, σεβόμενος την υπόσχεση προς τη μητέρα του, που θεωρούσε τον άντρα της ακόμη ζωντανό. Μέρα με τη μέρα βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τα συμβάντα του πολέμου αλλά και με τις συνέπειές τους στις ζωές των ανθρώπων, τις κάθε λογής στοχοποιήσεις κοινωνιών και ατόμων, ακόμη και με τις σιωπές της ιστορίας. Οι παλιές πληγές ματώνουν με την πρώτη ψηλάφησή τους, το παρελθόν εξακολουθεί να καθορίζει το παρόν κι εκείνος – μετανάστης από την τρυφερή ηλικία του – ταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο ταυτότητες και σε πολλές εκδοχές των ίδιων γεγονότων.
Ανασκαλεύει τις μνήμες των άλλων, συναντά εφηβικούς έρωτες, περπατά στα σιωπηλά μονοπάτια της ιστορίας και περιπλανιέται στα δρομάκια της Οβριακής, μιας γειτονιάς που άδειασε μέσα σε 45 λεπτά, και οι κάτοικοί της, νέοι, γέροι και 120 παιδιά, χάθηκαν μια καλοκαιρινή νύχτα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.
Μίλησέ τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντες
Mathias Énard
Μετάφραση: Σοφία Διονυσοπούλου
Εκδόσεις Στερέωμα
Όταν, την άνοιξη του 1506, ο Μιχαήλ Άγγελος ξεκινάει για την Κωνσταντινούπολη έχοντας αφήσει στη μέση την κατασκευή του μαυσωλείου του Πάπα Ιουλίου Β στη Ρώμη, γνωρίζει καλά ότι διακινδυνεύει να επισύρει την οργή του αυταρχικού ποντίφικα. Πώς όμως να αγνοήσει την επιστολή του Σουλτάνου Βαγιαζήτ που τον καλεί να κατασκευάσει μια μεγαλειώδη γέφυρα στον Κεράτιο Κόλπο; Έτσι ο μεγάλος γλύπτης αποφασίζει να κάνει το ταξίδι.
Ακριβές και λεπτοδουλεμένο σαν κόσμημα, το βιβλίο του Ενάρ είναι η προσωπογραφία ενός καλλιτέχνη της Αναγέννησης που έρχεται αντιμέτωπος με το κάλλος του μουσουλμανικού κόσμου, και ταυτόχρονα ένας συναρπαστικός στοχασμός πάνω στην πράξη της δημιουργίας. Αναπαριστώντας μερικές λησμονημένες από την ιστορία εβδομάδες, χρησιμοποιώντας αυθεντικό υλικό όπως τις σημειώσεις και τις επιστολές του Μικελάντζελο από την Κωνσταντινούπολη, ο Ματιάς Ενάρ σκιαγραφεί την περίπλοκη σχέση Δύσης και Ανατολής μέσα από τον συμβολισμό μιας ανολοκλήρωτης αρχιτεκτονικής χειρονομίας: μιας γέφυρας που δεν κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά αποτυπώθηκε στο σημειωματάριο του καλλιτέχνη σαν ένα νεύμα από την άλλη όχθη του πολιτισμού.