Επαρχία – Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία
Μιχάλης Βιρβιδάκης
Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική
Η Επαρχία, ένα έργο γραμμένο για το δίκιο και το άδικο όπως το συναντά κανείς διασχίζοντας τους χωμάτινους δρόμους της ελληνικής επαρχίας, μακριά από τις βιτρίνες και την αστραφτερή ζωή των μεγαλουπόλεων, είναι από τη μια κωμωδία κι από την άλλη δράμα.
Φαιδρή κωμωδία πάνω στα λάθη και τις ψευδαισθήσεις ενός περιθωρίου, που διαρκώς υποσκάπτει το οργανωμένο κράτος, και οικτρό δράμα ως προς τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης εκείνων που ανέλαβαν θεσμικά να διαφυλάξουν αυτή την οργάνωση. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως δεν υπάρχουν στιγμές που η κωμωδία παραχωρεί τη θέση της στο δράμα και το δράμα στην κωμωδία…
Η Επαρχία, είναι το τρίτο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη, μετά την Εθνική με τα μεγάλα και το Περί Φύσεως, που ανεβαίνει στη σκηνή και αποτελεί μια σπουδή πάνω σε επτά ανθρώπινους χαρακτήρες που κίνησαν το ενδιαφέρον του συγγραφέα και προσπάθησε, όπως λέει ο ίδιος, να παρουσιάσει σαν αξιομνημόνευτες λογοτεχνικές περσόνες.
Στη θέση του οδηγού
Muriel Spark
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Η Λιζ έχει εξαντληθεί µετά από συνεχή δουλειά δεκάξι χρόνων στο ίδιο γραφείο. Έτσι αφήνει τα πάντα πίσω της, µεταµορφώνεται σε µια γελαστή, κακόγουστα ντυµένη ξελογιάστρα και φεύγει αεροπορικώς στο εξωτερικό για τις καλύτερες διακοπές της ζωής της. Αλλά η αναζήτηση περιπετειών, σεξ και καινούριων εµπειριών παίρνει µια σκοτεινή τροπή και µετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτοκαταστροφής. Σε µια ανώνυµη πόλη του νότου, η Λιζ θα συναντήσει τελικά τη µοίρα της.
Μια συγκλονιστική ιστορία που καταδύεται στην άβυσσο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Ένα καθηλωτικό, ψυχολογικό θρίλερ που κανείς δεν µπορεί να φανταστεί ποιος είναι ο δολοφόνος και κυρίως το κίνητρό του. Όταν η αποκάλυψη έρχεται, ο αναγνώστης υποκλίνεται στην πένα της Μιούριελ Σπαρκ.
Υποψήφιο για το Lost Man Booker Prize 1970
Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Μεσάνυχτα κι ένα λέπτό» (Indentikit) με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Η ιέρεια με το τατουάζ
Πασχαλία Τραυλού
Εκδόσεις: Διόπτρα
Έπειτα από τον θάνατο του γιου της, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Αίθρα Μπάξερ βυθίζεται στο ποτό και την κατάθλιψη.
Όταν όμως της γίνεται η πρόταση από την ανθρωποαρχαιολόγο Άντριαν Μάγιορ να συμμετέχει σε μια αρχαιολογική αποστολή
στα Αλτάια όρη προκειμένου να αποδειχτεί πως οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα υπαρκτά, αποφασίζει να ενδώσει.
Μια κόκκινη κλωστή, ο πίνακας Πληγωμένο ελάφι της Φρίντα Κάλο, το νερό απ’ την πηγή των ελαφιών και το βοτάνι του θανάτου, μαζί με μια πλειάδα ηρώων που αλληλεπιδρούν σε παρόν και παρελθόν με διπλές ταυτότητες, δημιουργούν έναν ισχυρό ιστό μυστηρίου, προσφέροντας ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο.
Ένα βιβλίο για μια εποχή όπου τα όρια ήταν ρευστά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον θρύλο, την ιστορία και τον μύθο, τους ανθρώπους και τους θεούς.