Ο κήπος του Μένγκελε
Αφίνιτυ Κόναρ
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Εκδόσεις Πατάκη
To φθινόπωρο του 1944 οι δωδεκάχρονες δίδυμες αδερφές Περλ και Στάσα, μαζί με τη μητέρα τους και τον παππού τους, εκτοπίζονται στο Άουσβιτς. Μέσα σε αυτόν τον άγνωστο και απειλητικό κόσμο, οι δύο αδερφές βρίσκουν καταφύγιο στη δίδυμη φύση τους και παρηγοριά στη δική τους γλώσσα και στα κοινά παιχνίδια της παιδικής τους ηλικίας. Τραβώντας την προσοχή του Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου «αγγέλου του θανάτου» του Άουσβιτς, και αποτελώντας μέρος ενός πειραματικού πλήθους από δίδυμα αδέρφια γνωστού ως ο «Ζωολογικός Κήπος του Μένγκελε», τα κορίτσια βιώνουν προνόμια και τρόμους άγνωστους σε άλλους κρατουμένους.
Τον ίδιο χειμώνα, σε ένα κοντσέρτο που ενορχηστρώνει ο ίδιος ο Μένγκελε, η Περλ εξαφανίζεται. Η Στάσα πενθεί για τη δίδυμη αδερφή της, αλλά δεν εγκαταλείπει την ελπίδα να είναι ακόμη ζωντανή. Όταν ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το στρατόπεδο, η Στάσα και ο φίλος της ο Φίλιξ –ένα αγόρι αποφασισμένο να εκδικηθεί για τον χαμένο δίδυμο αδερφό του– ταξιδεύουν μέσα στην ερειπωμένη Πολωνία.
Μικρά αθηναϊκά χρονικά
Jeanne Roques – Tesson
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα, Μαρίνα Λεοντάρη
Εκδόσεις: Αιώρα
Έκλεβαν την εφορία οι αρχαίοι Έλληνες; Τι έκαναν για την εμφάνιση και τη διατροφή τους; Σε ποια ηλικία παντρεύονταν τα κορίτσια; Τι ονόμαζαν «εργαστήριον»; Ποια ταβέρνα της αρχαίας Αθήνας είχε το καλύτερο κρασί; Πώς ξέσπασε η πανδημία στην αρχαία Αθήνα; Η συγγραφέας αλιεύει περίεργες, χιουμοριστικές, ακόμα και συγκινητικές λεπτομέρειες, που φωλιάζουν κρυμμένες σε μερικά από τα σπουδαιότερα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, και αφηγείται την καθημερινότητα στην αρχαία Αθήνα έτσι όπως δεν την είχαμε φανταστεί ποτέ.
Σκιτσάρει τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη, τον Αισχύλο αλλά και τους ανώνυμους κατοίκους της Αθήνας στην εργασία, στις συναλλαγές τους, στην κοινωνική ζωή και στις προσωπικές τους στιγμές – να διασκεδάζουν, να τσακώνονται, να εξαπατούν, να ερωτεύονται –σε μια πόλη που σφύζει από ζωή όπως η σημερινή Αθήνα. Άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας ξεδιπλώνονται με σεβασμό αλλά και με χιούμορ, οι οποίες επιβεβαιώνονται από πηγές στο τέλος του βιβλίου και δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία για περαιτέρω διερεύνηση.
Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη
Νίκος Δαββέτας
Εκδόσεις Πατάκη
Το 1952 θα ξεκινήσει η μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη ματαίωση της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Ο Πάμπλο Πικάσσο θα σπεύσει τότε, βασισμένος σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του Μπελογιάννη, να φιλοτεχνήσει το έργο του «O άνθρωπος με το γαρίφαλο», που αναπαράγεται σε χιλιάδες κόπιες και κάνει γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Εξήντα χρόνια αργότερα, ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει μόνιμα στο Παρίσι, βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία συνδέει τη δολοφονία του με το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του τα κλεμμένα προσχέδια του θρυλικού πορτρέτου.