«Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας»
∆ιονυσία Αλεξιάδη – Νίκος Βατόπουλος
Φωτογραφία
Εκδόσεις: ΚΑΠΟΝ
Σε µια µοναδική περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της, η Αθήνα παρουσίαζε την όψη µιας εγκαταλελειµµένης πόλης. Εµπειρία νωπή σε όλους, αφού η πρώτη καραντίνα το δίµηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020 έγινε κοινό βίωµα και αποτέλεσε τοµή για την καθηµερινότητα όλων. Η φωτογράφος ∆ιονυσία Αλεξιάδη ήταν στο κέντρο της Αθήνας εκείνες τις ηµέρες της αποµόνωσης και είχε την ευκαιρία να το φωτογραφήσει και να απαθανατίσει την απόκοσµη όψη της πόλης. Ο φακός της κινήθηκε από την Πλατεία Συντάγµατος ως την Ακρόπολη και από το Θησείο ως την Οµόνοια. Η Αθήνα προβάλλεται λαµπρή στο αττικό φως. Άδεια όµως από κατοίκους, οχήµατα, επισκέπτες. Μια πόλη σαν κινηµατογραφικό σκηνικό, µια πρωτεύουσα αγνώριστη.
Οι φωτογραφίες της ∆ιονυσίας Αλεξιάδη ενέχουν την αξία ενός ντοκουµέντου. Αποσπούν εκείνες τις µοναδικές εικόνες της ερηµιάς και τις παραδίδουν στο σώµα µιας κοινής ιστορίας. Το προσωπικό της βλέµµα περνάει στο κτήµα της δηµόσιας παρακαταθήκης. Τις φωτογραφίες της ∆ιονυσίας Αλεξιάδη επενδύει µε σύντοµα κείµενα, εν είδει σχολίου και παρατήρησης, ο συγγραφέας και δηµοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Ειδικευµένος στην νεότερη ιστορία της Αθήνας και στον αστικό πολιτισµό της, ο Νίκος Βατόπουλος συνοµιλεί µε τις φωτογραφίες της ∆ιονυσίας Αλεξιάδη, ως αφανής συνοδοιπόρος, οργανώνοντας έναν χαµηλόφωνο αθηναϊκό διάλογο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Μια σύντομη ιστορία του Εικοστού Αιώνα»
Schoppa R. Keith
Ιστορία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μέχρι το 1900 κανένας αιώνας στην Ιστορία δεν είχε γνωρίσει τον συνεχώς επιταχυνόµενο ρυθµό και την έκταση της αλλαγής του 20ού αιώνα. Οι επαναστατικές ανακαλύψεις, οι τεχνολογικές επινοήσεις, οι πολιτικές ανακατατάξεις και οι επιστηµονικές πρόοδοι επέφεραν ριζικές αλλαγές σχεδόν σε όλες τις πλευρές της ζωής.
Χρησιµοποιώντας έναν ευρυγώνιο φακό που καλύπτει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και την ήπειρο της Αµερικής, ο Σόπα καταγράφει τις σηµαντικότερες εξελίξεις αυτού του αιώνα, από την κατάρρευση των αυτοκρατοριών ως την ανάδυση των αποαποικιοποιηµένων εθνικών κρατών, από την άνοδο της παγκοσµιοποίησης ως την αυγή της ψηφιακής εποχής. Με χαρακτηριστικό, εκτός των άλλων, την έκρηξη της βίας που οδήγησε σε εκτόπισµά µεγάλων πληθυσµών, ο 20ός είναι ο «αιώνας του πρόσφυγα». Το ανά χείρας βιβλίο µάς προσφέρει µια πλούσια χρονολογική αφήγηση του πρόσφατου παρελθόντος µας και κυρίως µια πολύτιµη ιστορική οπτική για τον 21ο αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Αυστηρώς ακατάλληλον»
∆ηµήτρης Φύσσας
Κινηµατογράφος
Εκδόσεις: ΑΩ
Το «Αυστηρώς ακατάλληλον», το πρώτο απ’ όσο ξέρω βιβλίο για τα καθ’ ηµάς τσοντάδικα, είχε βγει σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, το Νοέµβρη του 1994, εξαντλήθηκε γρήγορα, µα, για διάφορους λόγους, δεν ξαναβγήκε. Ήταν εξάλλου ένα βιβλίο κεφιού, φτιαγµένο στο γόνατο από µένα και παραγµένο από τον πρώτο εκδότη µου, το φίλο Πέτρο Σπαθάτο (εκδόσεις «∆ελφίνι»), δίχως συµβόλαια, συγγραφικά δικαιώµατα και τα συναφή. Όµως ο κόσµος το ζήταγε και το ζητάει συνέχεια, και γι’ αυτό το ξαναβγάζω τώρα µ’ έναν άλλο Πέτρο, το Μιχάλη, και τις «ΑΩ Εκδόσεις». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)