“Προσωπικές οπτασίες”
Steve Bart
Διηγήματα
Εκδόσεις: Μετρονόμος
Η συλλογή διηγημάτων “Προσωπικές οπτασίες” του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και σκηνοθέτη Steve Bart αποτελείται από 14 κείμενα, που ως δημιουργικό σημείο εκκίνησης έχουν τραγούδια των αδερφών Κατσιμίχα.
Ο Steve Bart παρουσιάζει πρωτότυπες ιστορίες, οι οποίες αντλούν έμπνευση από στίχους των Κατσιμίχα αλλά δεν αποτελούν μονοσήμαντες διασκευές των τραγουδιών τους. Με αφορμή έναν στίχο, έναν τίτλο ή ακόμα και κάποιον χαρακτήρα αναπτύσσεται μια νέα αφήγηση. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση, εμπλουτισμένη με φωτογραφίες τραβηγμένες από τον ίδιο τον συγγραφέα, παρέχει μια απολαυστική εμπειρία ανάγνωσης που συνδυάζει την λογοτεχνία με την μουσική (…) Οι αδερφοί Κατσιμίχα, ίσως οι καλύτεροι story tellers του ελληνικού τραγουδιού, στην μακρόχρονη πορεία τους μας χάρισαν μελοποιημένες ιστορίες με χαρακτήρες, οι οποίοι στάθηκαν αξεχώριστα πλάι σε φίλους, γνωστούς ή ακόμα και περαστικούς που αιχμαλώτισαν φευγαλέα το βλέμμα και την σκέψη μας. Η αλήθεια των ιστοριών αυτών, το αισθητικό τους ίχνος και τα πολλαπλά αφηγηματικά τους επίπεδα καθιστούν εφικτή μια αξιοζήλευτη διακειμενικότητα στο χρόνο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι οι ίδιοι οι (αντί-)ήρωες των τραγουδιών που ζητούν να «προεκταθούν» στις δυνητικές μυθοπλαστικές εκδοχές τους.
Κάτι τέτοιο ένιωσε ο Σταμάτης και αφέθηκε να εμπνευστεί από αυτούς. Άλλωστε τους ξέρει καλά. Έχοντας μεγαλώσει με τα τραγούδια των Κατσιμιχαίων ανέσυρε το αναδρομικό αποτύπωμά τους πάνω του και άρχισε να παραθέτει σκέψεις, στοχασμούς, έννοιες, φόβους και ανασφάλειες, με την μορφή μικρών διηγημάτων, τα οποία φέρουν οργανικά την αύρα την εποχής των τραγουδιών που τα ενέπνευσαν αλλά και «ταξιδεύουν» μέχρι ένα αναγνωρίσιμο σήμερα (Από το επίμετρο του Θανάση Χουλιαρά)
“Τον καιρό του λοιμού”
Συλλογικό
Μτφρ: Στέφανος Παρασκευαΐδης
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Οι μεγάλες επιδημίες ξεχώρισαν από πολύ νωρίς ως σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή κειμένων, τα οποία περιγράφουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπό τους στις αρχαίες κοινωνίες. Τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχαίοι συγγραφείς δίνουν συχνά την εντύπωση ότι ξεπερνούν την ίδια την ανθρώπινη λογική και πολλές φορές αφήνουν να διαφανεί το στοιχείο της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας και της αντιφατικότητας στις αντιδράσεις των ανθρώπων (…) Η εμπειρία της πρόσφατης πανδημίας κάνει τα κείμενα αυτά να μοιάζουν ασυνήθιστα επίκαιρα. Ο σημερινός αναγνώστης θα εντοπίσει προβλήματα και ερωτήματα που πιθανόν να έχουν απασχολήσει και τον ίδιο. Μπορεί μάλιστα ο αρχαίος άνθρωπος να του φανεί λιγότερο αρχαίος και περισσότερο άνθρωπος, με τους ίδιους φόβους και την ίδια θνητότητα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
“Αδέσποτη ζωή”
Δημοσθένης Πατρώνας
Ποίηση
Εκδόσεις: Andy’s publishers
Η «Αδέσποτη Ζωή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Δημοσθένη Πατρώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s publishers, με ποιήματα και στοχασμούς που κυοφορήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, με μεγάλο μέρος τους να γράφονται την περίοδο της πανδημίας, αντλώντας ερεθίσματα απ’ αυτή. Το διεισδυτικό πνεύμα του αγγίζει πτυχές της ζωής μας, τις επισημαίνει με λιτό, απλό λόγο, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να ενδοσκοπήσει και να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μέσα από τη δική του αλήθεια.