Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Βιβλία

“Η αυτοβιογραφία της Γης”
Μάρσα Μπιορνερούντ
Μτφρ: Αλεξάνδρα Γουργιώτη
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης


Οι πέτρες και οι βράχοι δεν είναι παρά το αρχείο που διατηρεί ο πλανήτης μας για το παρελθόν του, το ημερολόγιο που κράτησε στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Είναι ένα ημερολόγιο τόσο εκτενές, με τόσο πολλούς τόμους, ώστε για να στεγαστεί χρειάστηκε ολόκληρος ο γήινος φλοιός. Μόλις κάποιος μάθει να βλέπει τις πέτρες σαν κείμενα, ολόκληρη η Γη μετατρέπεται σε μια πλανητική βιβλιοθήκη. Και οι άνθρωποι που εδώ και δύο αιώνες ανέλαβαν να μεταφράσουν τα κείμενα της βιβλιοθήκης αυτής είναι οι γεωλόγοι.
Τα κείμενα της πλανητικής μας βιβλιοθήκης αφηγούνται παραμύθια επιβίωσης με αίσιο τέλος, αλλά και γοτθικής ατμόσφαιρας ιστορίες μαζικής καταστροφής. Καθώς βυθιζόμαστε στις αχανείς εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου και της γήινης ιστορίας, νιώθουμε να μας τυλίγει η παρουσία του παρελθόντος και συνειδητοποιούμε ότι μια μέρα θα γίνουμε κι εμείς μια μικρή καταχώριση στο ημερολόγιο της Γης. Ας σεβαστούμε, λοιπόν, τις λεπτές ισορροπίες του κόσμου που μας περιβάλλει, ώστε η μελλοντική καταγραφή που θα μας αφορά να μη θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία.

“Κοινωνία και Οικονομία”
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Εκδόσεις: Πεδίο


Με την παρούσα εργασία του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μας προτείνει να (ανα)στοχαστούμε τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ατομικής και κοινωνικής ευδαιμονίας. Αποσκοπώντας στην ενοποίηση του οικονομικού και του κοινωνικού παράγοντα στη μελέτη του για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, ο συγγραφέας θέτει ως βασικό αντικείμενο της ερευνητικής προοπτικής της την ίδια την έννοια της ανάπτυξης και επιχειρεί να καταδείξει πως χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε στην αφηρημένη και αναπηρική γνώση που προωθεί η κυρίαρχη οικονομική σκέψη τη γνώση που θα σέβεται περισσότερο τους ανθρώπους και τις πραγματικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, και θα αναδεικνύει τις ουσιαστικές αιτίες των διαφόρων μορφών κοινωνικής οδύνης που πλήττουν τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, των σύγχρονων κοινωνιών. Στην προοπτική αυτή, μέσω μιας συστηματικής και σύνθετης συσχέτισης οικονομικών δεικτών και τυπικών κοινωνικών δεικτών που διενεργεί, ο συγγραφέας θέτει το ζήτημα της οικονομικής βίας και συγκροτεί τις βάσεις μιας οικονομίας της ευτυχίας ικανής να λαμβάνει υπόψη όλα όσα ο κυρίαρχος οικονομικός λόγος αφήνει έξω από τους υπολογισμούς του. Η αυστηρά οικονομική πολιτική δεν είναι κατ’ ανάγκη οικονομική από την άποψη της ασφάλειας και της ευημερίας των προσώπων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

“Προσωπικότητα και εξουσία”
Ian Kershaw
Μτφρ: Κωστής Πανσέληνος


Ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε από την εμφάνιση ορισμένων ατόμων που έφτασαν να διευθύνουν ένα τεράστιο φάσμα μηχανισμών διοίκησης, ελέγχου, πειθούς και θανάτου. Ολόκληροι πόλεμοι ξέσπασαν και κοινωνίες αναμορφώθηκαν, συχνά με περιφρόνηση για τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δεδομένα. Στις κορυφές αυτών των κοινωνιών στάθηκαν ηγετικές προσωπικότητες που έδρασαν ως ένα σημείο κατά βούληση, ανεξαρτήτως συνεπειών, πρωταγωνιστώντας είτε στην παγκόσμια είτε σε μια πιο περιορισμένη εθνική σκηνή. Τι είχαν αυτοί οι ηγέτες και οι καιροί στους οποίους έζησαν που τους επέτρεψε να ασκήσουν μια τέτοια εξουσία; Και τι οδήγησε στο τέλος αυτής της εποχής;
Γραμμένο από έναν κορυφαίο ιστορικό της Ευρώπης του 20ού αιώνα και συγγραφέα της βιογραφίας του Χίτλερ, το βιβλίο δείχνει πώς ο ανθρώπινος χαρακτήρας, συνωμοτώντας με την ευκαιρία και την τύχη, δημιούργησε τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες του σύγχροου κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα