“Ανάφη: σχέδια εκ του φυσικού”
∆ηµήτρης Παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Nomas 2024
Αυτή είναι µια συλλογή από τα σχέδια που έγιναν τα καλοκαίρια του 2021, ‘22 και ‘23 στην Ανάφη. Ο χρόνος παραµονής µου στο νησί είναι κάθε φορά και περισσότερος. Η Ανάφη των Κυκλάδων έχει γίνει το θερινό µου ερηµητήριο. Είναι εδώ που ξανάρχισα να ζωγραφίζω µετά από µια παύση δύο δεκαετιών. Ήτανε λίγο πριν από τα τριάντα µου που αποφάσισα ότι είµαι καλύτερος ζωγράφος στη σκηνή παρά στο χαρτί, και λίγο λίγο αποµακρύνθηκα από τα κόµικς και τα εικαστικά για να αφοσιωθώ στο θέατρο. Όσο περισσότερο οι σκηνικές µου δηµιουργίες γίνονται διεθνείς, προγραµµατίζονται στα σηµαντικότερα φεστιβάλ και παρακολουθούνται από εκατοντάδες χιλιάδων, τόσο περισσότερο διψάω για µια µορφή έκφρασης πιο ιδιωτική, περιττή για το µάρκετ και ταπεινή. Το µπλοκ µου έχει γίνει ο πιστός µου σύντροφος στις µέρες της Ανάφης. Αρχίζω πάντα ανάποδα από την τελευταία σελίδα. Είµαι αριστερόχειρας. Έχω αρχίσει τελευταία να παίρνω µαζί µου δεύτερο, καµιά φορά και τρίτο µπλοκ, µικρότερο, κοντά στο βασικό µου. Για να είµαι εναρµονισµένος µε την πολυερωτική µου φύση. Μόλις η επόµενη κενή σελίδα γίνει πολύτιµη, χρειάζοµαι χώρο για να παίξω. Τα καλύτερά µου γίνονται απ’ το παιχνίδι (…) Ένα ηµερολόγιο από γραφίτη για το χρόνο που σκοτώνουµε, τον θεραπευτικό χρόνο και τον εναγκαλισµό της ανθρώπινης µορφής µε ένα αγαπητικό βλέµµα.
∆ηµήτρης, Αθήνα 2024 (Από την έκδοση)
“Αλληγορίες από τον Καζαντζάκη”
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Εκδόσεις: Κέδρος
Το αχανές έργο του δηµιουργού του Ζορµπά βρίθει από σύντοµες αλληγορίες, συµβολικά διηγηµατάκια, µικροϊστορίες µισής σελίδας που πηγάζουν και συνίστανται από ιδέες. Μυστικιστικές παραβολές, πες. […] Μέσα στα µεγάλα κοµµάτια από περίφηµο πεντελικό µάρµαρο που είναι το έργο του Καζαντζάκη, όποτε έβλεπα ένα φυλακισµένο µικρό άγαλµα πάλευα, όπως οι γλύπτες, να το απελευθερώσω. (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Μια περιπλάνηση στο σύµπαν του Νίκου Καζαντζάκη, ένα µωσαϊκό από 259 αλληγορίες σπαρµένες σε ολόκληρο το έργο του: στα µυθιστορήµατα, στα ταξιδιωτικά, ακόµη και στην αλληλογραφία του.
Το απόσταγµα της σοφίας του κορυφαίου συγγραφέα, αντληµένο από τους µοναχούς του Αγίου Όρους, την εβραϊκή παράδοση, το Ταό, το ζεν, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τον λαό της Κρήτης, την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, αλλά και από την παγκόσµια Ιστορία.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
“Το Κεφάλαιο του Μαρξ χωρίς μυθοποιήσεις – Μια εισαγωγή”
Γιώργος Σταµάτης
Εκδόσεις: Κριτική
Αυτή η εισαγωγή στο Κεφάλαιο φιλοδοξεί να συµβάλει στην κατανόηση της µαρξικής θεωρίας για την καπιταλιστική οικονοµία. Το εγχείρηµα θέτει σ’ εκείνον που το αναλαµβάνει όρους που υπερβαίνουν δηλώσεις καλής θέλησης και αγνού ζήλου. Ασήµαντες σχετικά απαιτήσεις θέτει αντιθέτως η ανά χείρας εισαγωγή στον αναγνώστη της.
Ο Marx, σε κάθε περίπτωση ο Marx του Κεφαλαίου, είναι ένας θεωρητικός της καπιταλιστικής οικονοµίας. Και το Κεφάλαιό του είναι κάτι περισσότερο από έργο ενός καλλιεργηµένου και ιστορικά, νοµικά και φιλοσοφικά ερασιγνώστη της. Είναι η ανάλυση και παρουσίασή της από έναν µεγάλο οικονοµολόγο. Και αποτελεί τη βάση κάθε εγχειρήµατος κατανόησης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Και ως τέτοια πρέπει να διαβαστεί και όχι ως φιλοσοφικό ή άλλου είδους έργο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)