Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Βιβλία

“Θηρία ανήμερα”
Χαριτίνη Ξύδη
Πεζογραφία
Εκδόσεις: Μετρονόµος

Ο λόγος για τον οποίο έγινα συγγραφέας είναι τα ψηλά τακούνια που πάντοτε φορώ, και την ισορροπία πάνω τους καθώς και τη µύηση στην «ιδέα» τους µου τη δίδαξε η θεία µου η Σοφία, µία από τις µεγαλύτερες αδελφές της µητέρας µου. Το βράδυ που γλίστρησα εξαιτίας τους, πατώντας ένα γαρύφαλλο σε σκυλάδικο της Λάρισας, και γκρεµίστηκα από τα ανεµοδαρµένα τους ύψη έπαθα διάστρεµµα και έτσι αναγκάστηκα να παραµείνω ολόκληρο εικοσάλεπτο οκλαδόν στο δάπεδο της πίστας, ανάµεσα σε ζαλισµένους πότες, σπασµένα πιάτα και λιµνούλες από χυµένες σαµπάνιες. Στο διάστηµα που µεσολάβησε, µέχρι να σηκωθώ, κατάλαβα πως η ζωή, από την αρχή ως το φινάλε, είναι ένας ανυποχώρητος αγώνας σε ρινγκ. Μπες βγες, από µικρή, σε αυτά που οι άλλοι λένε κωλάδικα και εγώ λιµάνια, τον διακαή µου πόθο τον έφτιαξα και τον υπηρέτησα. Πενθώ εκείνους οι οποίοι καταδέχονται να ηττηθούν από τη µετριότητα και από ολοένα µικρότερα πράγµατα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Το παλαιστινιακό ζήτημα”
Αναστάσης Ι. Γκίκας
Ιστορία
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Όχι… Η Ιστορία του Παλαιστινιακού Ζητήµατος δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη 2023. Ούτε τα όσα συνέβησαν τότε ή τα όσα ακολούθησαν ήταν «πρωτόγνωρα», κάποιος «κεραυνός εν αιθρία». Απεναντίας, ήταν η οργανική συνέχεια µιας πορείας πολλών δεκαετιών, δίχως τη γνώση της οποίας κάθε απόπειρα ανάγνωσης και εκτίµησης των γεγονότων (είτε από άγνοια είτε από σκοπιµότητα) οδηγεί αναπόφευκτα σε λάθος συµπεράσµατα.
Η παρούσα έκδοσή µας για το Παλαιστινιακό Ζήτηµα επιχειρεί να εµβαθύνει στην ιστορική διαµόρφωση και στην εξέλιξή του, εξετάζοντας -όσο το δυνατόν ολόπλευρα- µια σειρά παράγοντες που συνέβαλλαν καθοριστικά σε αυτό, «πιάνοντας» το «νήµα» της Ιστορίας από τα µέσα του 19ου αιώνα έως και τον πόλεµο στη Γάζα που ξεκίνησε το 2023.
Ναι… η Ιστορία έχει «σωστή πλευρά». Και αυτή βρίσκεται µε τους λαούς που αγωνίζονται! Λευτεριά στην Παλαιστίνη! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Δομνίνος ο Λαρισαίος:
Τα αριθμητικά έργα”
Peter Riedlberger
Μτφρ: Νίκος Μάρακας
Θετικές επιστήµες
Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης

Για τους νεοπλατωνικούς φιλοσόφους, η συστηµατική ενασχόληση µε τα µαθηµατικά συνιστούσε βασική προϋπόθεση για τη βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι µαθηµατικές επιστήµες (αριθµητική, γεωµετρία, αστρονοµία και µουσική) αποτέλεσαν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα αναπόσπαστο τµήµα του εκπαιδευτικού προγράµµατος της Σχολής των Αθηνών, στην οποία φοίτησε ο ∆οµνίνος από τη Λάρισα της Συρίας. Οι πηγές περιγράφουν τον ∆οµνίνο ως ιδιαίτερα ικανό στα µαθηµατικά. Τι απέµεινε όµως από το έργο του; Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να δώσει µια απάντηση σε αυτό το ερώτηµα. Εκκινώντας από µια παρουσίαση του ιστορικού και πολιτισµικού πλαισίου εντός του οποίου έζησε ο ∆οµνίνος, η µελέτη εξετάζει, αρχικά, τα διαθέσιµα βιογραφικά στοιχεία για τον ∆οµνίνο και, στη συνέχεια, εστιάζει σε τρία σηµαντικά µαθηµατικά κείµενα της Ύστερης Αρχαιότητας που έχουν αποδοθεί σε αυτόν: το Εγχειρίδιον της «Αριθµητικής Εισαγωγής», το Πώς αποσπάται ένας λόγος από έναν άλλο λόγο και τα Σχόλια στον Νικόµαχο. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες που αναζητούν, αφενός, ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για το ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο των µαθηµατικών της Ύστερης Αρχαιότητας και, αφετέρου, µια επαφή µε τα ίδια τα πρωτότυπα κείµενα και τον σχολιασµό τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα