13.4 C
Chania
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Βιβλία

“Συνείδηση”
Patricia S. Churchland
Μτφρ: Μαριλένα Παπαϊωάννου
Ψυχολογία
Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης

Υποψήφιο για το Βραβείο Pen/E.O. Wilson Literary Science Writing του έτους 2020, το βιβλίο της Patricia S. Churchland εξετάζει δύο καίρια ερωτήµατα: Γιατί όλες οι ανθρώπινες κοινωνικές οµάδες έχουν αναπτύξει συστήµατα ηθικών αξιών; Και πώς διαµορφώνονται τα συστήµατα αυτά; Συνδυάζοντας δεδοµένα από τη νευροεπιστήµη, τη γενετική και τη µελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, η Churchland αποπειράται να εξηγήσει πώς διαµορφώνεται ο εγκέφαλός µας έτσι ώστε να συνάπτουµε σχέσεις, να νοιαζόµαστε για τα παιδιά µας και να λαµβάνουµε αποφάσεις βάσει της προσωπικής µας κρίσης περί «σωστού και λάθους», ενώ παράλληλα διερευνά την περίπτωση ψυχοπαθών ανθρώπων που στερούνται ηθική.

“Το νησί των χαρούμενων αιδοίων”
Βασίλης Μπουντούρης
Ιστορικό µυθιστόρηµα
Εκδόσεις Ραδάµανθυς

«Με τις γνώσεις που είχα τότε, κατάλαβα ότι η ιστορία που µου διάβαζε ο Λεόντιος, ήταν µια καταπληκτική ιστορία… Βέβαια είναι αυτονόητο, πως αυτό το ντοκουµέντο που σώθηκε στο µοναστήρι -όπως τόσα άλλα αρχαία κείµενα- ήταν µετεγγραφή στα Βυζαντινά χρόνια κάποιας αφήγησης των χρόνων της Ελληνιστικής εποχής και καµία σχέση δεν είχε, κι ούτε βεβαίως έχει µε τη χριστιανική θρησκεία, όπως διαµορφώθηκε µε τις Οικουµενικές Συνόδους. Θα έλεγα πως είναι το εντελώς αντίθετο. Οι άνθρωποι τότε ζητούσαν τον Παράδεισο στη Γη, εδώ και τώρα και όχι στους ουρανούς. Όµως για τον Λεόντιο, αφού το βρήκε στο µοναστήρι, ήταν γράµµατα αγιασµένα. Υποψιάζοµαι πως ήταν το αγαπηµένο του ένοχο ανάγνωσµα µέσα στη µοναξιά του και στη σιωπή του Θεού. Έβρισκε τώρα επιτέλους κάποιον να µοιραστεί την κρυφή χαρά, κάτω απ’ το πρόσχηµα της σωτηρίας της ψυχής, να διαβάζει ένα ανάγνωσµα σε έναν νέο, που µιλούσε για την περιπέτεια ενός σκλάβου να βρει την Πολιτεία της δικαιοσύνης, της κοινοκτηµοσύνης και του ελεύθερου έρωτα. Ένα ανάγνωσµα αµαρτωλό, δηλαδή. Ένα απόκρυφο κείµενο», γράφει ο Βασίλης Μπουντούρης στον πρόλογο.

“Μαρία Μοντεσσόρι – οι βασικές αρχές”
O’Donnell Marion
Μτφρ: Κατερίνα Κόλλια
Εκδόσεις Πεδίο

Το έργο και οι ιδέες της Μαρίας Μοντεσσόρι έχουν ασκήσει βαθιά επίδραση στη σύγχρονη εκπαιδευτική θεωρία και πρακτική. Η Marion O’ Donnell εξετάζει τα βασικά στοιχεία της παιδαγωγικής φιλοσοφίας της Μοντεσσόρι και διερευνά τη σύνδεση των µοντεσσοριανών πρακτικών µε το σχολείο τού σήµερα. Μέσα από τη διεξοδική έρευνα και τη σύνθεση της σκέψης και του έργου της Μοντεσσόρι, το βιβλίο φωτίζει τις κύριες πτυχές της µοντεσσοριανής εκπαίδευσης: την ανάπτυξη του παιδιού, το περιβάλλον της µάθησης, τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τον ρόλο του µαθητή, καθώς και τη συµµετοχή των γονέων. Η συγγραφέας µελετά την επίδραση όλων αυτών των παραγόντων στη µοντεσσοριανή εκπαίδευση, παρουσιάζοντας παράλληλα τις απόψεις των επικριτών και των υποστηρικτών της, και υπογραµµίζει τη συνάφειά τους µε τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών συστηµάτων στη σύγχρονη κοινωνία.
Σε µια ακαδηµαϊκή και ταυτόχρονα τρυφερή εξιστόρηση της ζωής, του έργου και της επιρροής της Μαρίας Μοντεσσόρι, η Marion O’ Donnell εκθέτει µε σαφήνεια τις θεωρητικές και πρακτικές ιδέες που συνθέτουν τη µοναδική παρακαταθήκη της Μοντεσσόρι στη σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη και πρακτική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα