Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Τεχνητή Νοηµοσύνη και Εφαρµογές στο Μάνατζµεντ

» Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ∆ηµήτριος Ζοπουνίδης, Άγγελος Κωστής – Εκδόσεις Μαρµπουνάκη

Το βιβλίο «Τεχνητή Νοηµοσύνη και Εφαρµογές στο Μάνατζµεντ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρµπουνάκη, εξετάζει πώς η τεχνητή νοηµοσύνη (AI) επαναπροσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του µάνατζµεντ στον σύγχρονο κόσµο. Περιλαµβάνει µια δοµηµένη ανάλυση σε κεφάλαια που εστιάζουν σε βασικές πτυχές της τεχνητής νοηµοσύνης, όπως τα εργαλεία, οι στρατηγικές και οι εφαρµογές της.

Το εναρκτήριο λάκτισµα για το βιβλίο αυτό αποτέλεσε η ολοένα και πιο έντονη ανάγκη για ένα πλαίσιο ιδεών που θα επιτρέψει σε µάνατζερ  και εργαζοµένους να προσεγγίσουν την Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΤΝ) ανθρωποκεντρικά και ως µια συνεργατική συνιστώσα για καινοτοµία και αναδιαµόρφωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από το 2021 µέχρι και σήµερα, παρατηρούµε ότι η ΤΝ έχει προκαλέσει έναν υπέρµετρο ενθουσιασµό σε όλους τους τοµείς της βιοµηχανίας αλλά και στο σύνολο των επιστηµονικών κλάδων.   Είναι αναµφισβήτητο γεγονός ότι το επιχειρηµατικό περιβάλλον αλλάζει και ότι η ΤΝ θα αποτελεί έναν µοχλό αλλαγής και καινοτοµίας, ιδιαίτερα εάν ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες σχέσεις συνεχίσουν να αποτελούν το επίκεντρο αυτής της αλλαγής. Κάποτε αντικείµενο επιστηµονικής φαντασίας, η ΤΝ είναι πλέον µια πραγµατικότητα που µεταµορφώνει ραγδαία τις βιοµηχανίες και αναδιαµορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στο Κεφάλαιο 1, εξετάζεται η ΤΝ ως φαινόµενο και οι βασικές διαδικασίες και σχέσεις που τη διέπουν, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στο πώς αξιολογείται η ετοιµότητα των οργανισµών να την υιοθετήσουν. Ακολούθως, αναλύονται θέµατα όπως αν η ΤΝ αποτελεί απειλή ή τεχνολογική επανάσταση και οι ηθικές προκλήσεις που συνοδεύουν τη χρήση της. Επίσης, το κεφάλαιο αυτό θίγει ένα σηµαντικό ζήτηµα σε σχέση µε το θόρυβο που υπάρχει στη λήψη αποφάσεων µε τη χρήση ΤΝ, υπογραµµίζει το σηµαντικό ρόλο των δεδοµένων και του backstage data work που πρέπει να λάβει χώρα, και τέλος αναδεικνύει το σχεσιακό πρίσµα µέσα από το οποίο αναλύεται ο ρόλος της ΤΝ στο οργανωσιακό περιβάλλον.

Στο Κεφάλαιο 2 εξετάζονται οι αλγόριθµοι, η µηχανική µάθηση και η χρήση των Big Data, όπου αναφερόµαστε στα µείζον ζητήµατα σχετικά µε την αναδυόµενη αλγοριθµοκρατία και δεδοµενοκρατία και µε την κυρίαρχη deepfake κουλτούρα που επιφυλάσσουν κινδύνους για το µέλλον της εργασίας και την ανθρωπότητα γενικότερα.

Στο Κεφάλαιο 3, η καινοτοµία έρχεται στο προσκήνιο, µε ιδιαίτερη έµφαση στη σχέση της ΤΝ µε την επιχειρηµατική καινοτοµία και τη στρατηγική του συν-ανταγωνισµού.

Στο Κεφάλαιο 4, εστιάζεται η προσοχή στις ψηφιακές δεξιότητες και στην εκπαίδευση, τα οποία δίνουν µια επιπλέον διάσταση στο ρόλο του ανθρώπινου δυναµικού για την ενσωµάτωση λύσεων ΤΝ. Επίσης, τα άρθρα του κεφαλαίου αυτού προβληµατίζουν την ιδέα ότι η πλήρης αυτοµατοποίηση είναι εφικτή και αναδεικνύουν την ανάγκη καλλιέργειας ενός mindset ΤΝ και άλλων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στο  Κεφάλαιο 5, εξετάζεται πώς η ΤΝ επηρεάζει τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και τις στρατηγικές επιβίωσης τους. Επιλέξαµε άρθρα που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να δώσουµε περισσότερη προσοχή σε µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις και στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε η ΤΝ να γίνει πιο ελκυστική και χρήσιµη σε αυτές.

Στα Κεφάλαια 6 και 7, αναλύονται οι επιπτώσεις της ΤΝ στη διοίκηση ανθρώπινου δυναµικού, τη χρηµατοοικονοµική διοίκηση και το µάρκετινγκ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αλγοριθµική διακυβέρνηση και την ανάγκη για επεξηγηµατική ΤΝ (Explainable AI).

Τέλος, στο Κεφάλαιο 8, η προσοχή στρέφεται στον αεροπορικό κλάδο, δίνουµε παραδείγµατα για το ρόλο των δεδοµένων, business analytics, και σηµαντικών στρατηγικών που αναθεωρούν διαδικασίες διοίκησης.

Οι συγγραφείς των άρθρων που περιλαµβάνονται στο βιβλίο δίνουν ένα σηµαντικό µήνυµα σχετικά µε το ότι η δύναµη της ΤΝ δεν περιορίζεται µόνο στην αυτοµατοποίηση εργασιών. Η ΤΝ µπορεί να συνεισφέρει επίσης στη δηµιουργικότητα και την καινοτοµία µιας και το ανθρώπινο δυναµικό µπορεί να πειραµατιστεί µε νέες ιδέες και να αναπτύξει νέες δεξιότητες. Τέλος, ένα σηµαντικό επιχείρηµα είναι ότι µε (και για) την ενσωµάτωση λύσεων ΤΝ, οι εργασιακές σχέσεις και οι διεπιχειρησιακές σχέσεις εξελίσσονται και ανοίγουν µονοπάτια για καρποφόρες επιχειρησιακές αλλαγές.

Συνοπτικά, το βιβλίο Τεχνητή Νοηµοσύνη και Εφαρµογές στο Μάνατζµεντ  αποτελεί έναν πολύτιµο οδηγό για ηγέτες επιχειρήσεων, managers, εργαζόµενους, policy makers, αλλά και φοιτητές που επιθυµούν να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοηµοσύνη. Προσφέρει ένα σύνολο ιδεών και εργαλείων για να προσεγγίσουν το φαινόµενο αυτό µε κριτική σκέψη και να προβληµατιστούν σε σχέση µε τις πολυπλοκότητες της υιοθέτησης της ΤΝ. Επίσης, το βιβλίο προτείνει στρατηγικές ενσωµάτωσής της ΤΝ στις επιχειρηµατικές πρακτικές µε έναν ανθρωποκεντρικό τρόπο υπό ενός σχεσιακού πρίσµατος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα