Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το Σέλινο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας»

» Του Ευτύχη Λαµπουσάκη.

 

 

Πριν λίγες εβδοµάδες, ο Σελινιώτης στην καταγωγή και καταξιωµένος στην κοινωνία ως άνθρωπος, ιατρός και συγγραφέας Ευτύχης Λαµπουσάκης, κυκλοφόρησε και µου πρόσφερε το νέο του βιβλίο, πράξη για την οποία τον ευχαριστώ από καρδιάς,

«Το Σέλινο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας»

   Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας,  µας µεταφέρει στα δύσκολα εκείνα χρόνια της σκλαβιάς όπου η αξιοπρέπεια, η περιουσία και η ζωή του κάθε αδούλωτου Κρητικού, του κάθε Σελινιώτη (άντρα, γυναίκας και παιδιού)  κρέµονταν στην όρεξη, το σπαθί και την κά-νη των όπλων, όχι µόνο των Τούρκων κατακτητών, µα πιότερο των εξωµοτών γενιτσάρων, Καούρηδων, Βεργέρηδων, Τζινάλιδων, Τσούνηδων κ.α, συγχωριανών και συντοπιτών τους. Παράλληλα µας θυµίζει και µας καθιστά κοινωνούς της ακάµατης µα και ατσάλινης θέλησης και προσπάθειάς των, των αγώνων και της θυσίας του αίµατος χιλιάδων γνωστών µα και αφανών αγωνιστών, πάππων, προπάππων, µανάδων και παιδιών, οι οποίοι µη φειδόµενοι στερήσεων, πόνου και της ζωής των, αγωνίστηκαν  και πρόσφεραν το αίµα τους για την πίστη τους και της πατρίδας την ελευθερία.

  Στις 220 σελίδες του βιβλίου αυτού, διαχρονικά προβάλλουν σηµαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων και φυσικά τα γεγονότα και οι αιµατηροί αγώνες των Σελινιωτών, στην Κάντανο, τον Σταυρό, στο Κακοδίκι, το Αργαστήρι τον Πελεκάνο και αλλού, για να αποτινάξουν το βαρύ ζυγό της τουρκικής παρουσίας και θηριωδίας, από τη ζωή και τον τόπο τους.

Μεστό το περιεχόµενο του βιβλίου, χωρίζεται σε 8 κεφάλαια ως εξής:

Κεφ. 1ο. Από την Τουρκική κατάκτηση µέχρι την επανάσταση του 1821.

Κεφ. 2ο. Από το 1821 µέχρι το 1866.

Κεφ. 3ο. Από το 1866 µέχρι το 1895.

Κεφ. 4ο.  Η πορεία προς την απελευθέρωση. Τα γεγονότα του 1897 στο Σέλινο.     

Κεφ. 5ο.  Συνέπειες από την Τουρκική κατάκτηση. (Εξισλαµισµοί στο Σέλινο. Τουρκοκρήτες, Γενίτσαροι και Τζαµιά.)

Κεφ. 6ο. Σελίδες από την κοινωνική ζωή. (∆ηµογραφικά, ριζίτικα, µοιρολόγια).

Κεφ. 7ο.  «Πρόσωπα Α’»  Στο κεφάλαιο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει τους πρωτοπόρους του απελευθερωτικού αγώνα: Αντ. Γεώργιακα, Γεώργιο  Γεωργιακάκη, Θεοδωροµανώλη, Γ. Κορκίδη, Ιάκωβο Κουµή, Κ. Κριάρη, Φραγκιά Τσισκάκη αλλά και πλήθος άλλων αγωνιστών.

Τέλος στο 8ο κεφ.  «Πρόσωπα Β΄», παραθέτει πίνακα µε τα ονόµατα 186 Σελινιωτών που θυσιάστηκαν κατά τους επαναστατικούς αγώνες, για την απελευθέρωση της Κρήτης και σηµειώνει µε έµφαση «Η έρευνά µου θεωρώ ότι είναι ελλιπής. Πιστεύω ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που έδωσαν το αίµα τους για να είµαστε σήµερα εµείς ελεύθεροι» και καταλήγει: «Στόχος απώτερος της έρευνάς µου αυτής είναι αφού συµπληρωθεί ο κατάλογος των θυµάτων, να φιλοτεχνηθεί και να στηθεί στο Σέλινο ένα µνηµείο αφιερωµένο στους Σελινιώτες που θυσιάστηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, κάτι που µέχρι σήµερα δεν υπάρχει».

Αστέρευτη η αγάπη του συγγραφέα, Ευτύχη Λαµπουσάκη, για το Σέλινο και πλούσια η πνευµατική προσφορά του, µέσα και από τα 7 βιβλία του,  στον τόπο και τους αναγνώστες του. Ευχή µας να έχει υγεία και δύναµη να µας δώσει και άλλα πνευµατικά παιδιά του, αλλά και να αξιωθεί στα εγκαίνια του καθολικού µνηµείου των αγωνιστών του Σελίνου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η σκέψη του µπορεί να «ζυµωθεί» για να γίνει «ψωµί» ανάτασης και ελπίδας για τις µελλοντικές γενιές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα