Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Βιβλιοπαρουσίαση: Το Σέλινο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

■ Του Ευτύχη Ι. Λαµπουσάκη

 

Πριν λίγο καιρό είχα τη χαρά να αποκτήσω το νέο βιβλίο του γιατρού Ευτύχη Λαµπουσάκη, αφιερωµένο στη µνήµη των Σελινιωτών που έπεσαν µαχόµενοι στους επαναστατικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από την τουρκική τυραννία.

 

Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους και στην πρώιµη Τουρκοκρατία 1645-1821.

Στο δεύτερο γίνεται συνοπτική αναφορά  στην επανάσταση του 1821-1830, στο κίνηµα των Μουρνιδών (1831), στην επανάσταση του Χαιρέτη (1841) και στο κίνηµα του Μαυρογένη (1858).

Στο τρίτο γίνεται συνοπτική αναφορά στις επαναστάσεις 1866-1869, 1878, 1889 και 1895.

Στο τέταρτο γίνεται αναφορά σε γεγονότα του 1897 στο Σέλινο, στην εκκένωση της Καντάνου, στην αποχώρηση των Τούρκων από το Σέλινο, στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κρήτη, σε Σελινιώτικες  σφραγίδες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, κ.λπ.

Στο έκτο δίδονται διάφορα δηµογραφικά στοιχεία, δηµοτικά τραγούδια και µοιρολόγια.

Στο έβδοµο γίνεται αναφορά σε πρωτοπόρους, όπως τους ονοµάζει, του απελευθερωτικού αγώνα,  και συγκεκριµένα στους:

1) Αντώνη Γεωργιακάκη η Γιώργιακα,  2) Γεώργιο Ν. Γεωργιακάκη, 3) Θοδωροµανώλη,  4) Γεώργιο  Εµµ. Κορκίδη, 5)Ιάκωβο Κουµή, 6) Κωνσταντίνο Κριάρη, 7) Κωνσταντίνο Ν. Μπασιά, 8) Φραγκιά Τσισκάκη.

Παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες τους, όπου βέβαια υπάρχουν, αναφέρει συνοπτικά στοιχεία από τη δράση τους.

Επίσης κάνει αναφορά στους Σελινιώτες αγωνιστές Α, Β και Γ τάξεως, στους διακριθέντες Σελινιώτες αγωνιστές των επαναστάσεων και σε διακριθέντες Σελινιώτες κληρικούς.

Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρονται Σελινιώτες θύµατα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τέλος σε παράτηµα παρουσιάζεται χειρόγραφο από το ΙΑΚ που περιέχει πολλούς Σελινιώτες φονευθέντες από τους Τούρκους.

Όπως είναι γνωστό οι αγώνες των Σελινιωτών, µαζί βέβαια µε τους αγώνες και των άλλων Κρητικών,  αναφέρονται στα ογκώδη ιστορικά βιβλία των Ψυλλάκη, Κριάρη, Μουρέλου κ.λπ., αλλά και σε έγγραφα που υπάρχουν στα ιστορικά αρχεία, σε δηµοσιεύσεις εφηµερίδων και αλλού.

Όµως δεν είναι εύκολο στον καθένα είτε να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά, είτε,  ακόµη και αν έχει πρόσβαση να βρει χωρίς µεγάλη δυσκολία όσα αφορούν την επαρχία Σελίνου, αφού οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές και διάσπαρτες.

Ετσι το συγκεκριµένο βιβλίο, που είναι 220 σελίδες, δίνει µια ικανοποιητική εικόνα για πολλά από όσα συνέβησαν κατά την Τουρκοκρατία και αφορούν την επαρχία.

Για αυτό θεωρώ πως ο συγγραφέας βοηθά σηµαντικά καθένα που ενδιαφέρεται για την ιστορία του Σελίνου.

Ο Ευτύχης Λαµπουσάκης, γιατρός,  και για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, έχει γράψει και αρκετά άλλα βιβλία που αφορούν το Σέλινο. Η αγάπη του για τον τόπο της καταγωγής του είναι µεγάλη. Είχαµε την τιµή να είναι µέλος στο ∆ιοικητικό συµβούλιο του Συλλόγου Επιστηµόνων Σελίνου για αρκετά χρόνια.

Με το συνολικό συγγραφικό του έργο έχει συµβάλει στην προβολή της ιστορίας της επαρχίας, αναφερόµενος παράλληλα και σε πολλά λαογραφικά και κοινωνικά θέµατα που αφορούν την περιοχή.

Του εύχοµαι να έχει υγεία και να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόµη την προσφορά του.

*Ο Λουκάς Μπασιάς είναι  Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστηµόνων Σελίνου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα