Εχουν βραχυκυκλώσει την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. οι τολμηρές κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. κι έχουν προκαλέσει σύγχυση και αμηχανία μπερδεύοντάς τους, όταν προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς συνέβη στη Μόσχα με την εκεί επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Οχι απ’ τις συμφωνίες που υπογράφησαν και που δεν μπορεί να κρυφτούν, αλλά απ’ το τι συνεφωνήθη κατ’ ιδίαν.
Η Ρωσία, μια παγκόσμια υπερδύναμη, είδε με καλές προθέσεις την κίνηση της ελληνικής πλευράς επανέναρξης των ελληνορωσικών σχέσεων, που γίνεται χωρίς να προκληθεί ζημιά έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων στην Ε.Ε. και στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και δεν θα μπορούσε να μην δεχθεί την πρόκληση, τη στιγμή που δεν θέλει να μένει αμέτοχη στις εξελίξεις σ’ αυτή την περιοχή.
Η Ελλάδα βρίσκεται από γεωστρατηγικής θέσεως στο επίκεντρο των εξελίξεων, που λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο, όταν φλέγεται η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και έχουν ξεσπάσει ταραχές στον κόλπο του Αντεν με την Υεμένη. Ο Πούτιν, που επιθυμεί κι αυτός τη σύσφιξη των από αιώνων δεσμών φιλίας, θα ’θελε πολύ να του παρείχε η Ελλάδα ναυτικές διευκολύνσεις σε κάποιο νησί του Αιγαίου, κάτι που η Αθήνα θα το σκεφτόταν αρκετά, παρά τις βέβαιες αντιδράσεις Η.Π.Α., ΝΑΤΟ και Ε.Ε., εφ’ όσον δεν θα ’χε άλλες επιλογές, αν οι πιστωτές την ανάγκαζαν σε απονενοημένα διαβήματα.
Η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για να βρεθεί ο τρόπος διευθέτησης του ευρωπαϊκού χρέους. Σημειωτέον ότι δεν χρωστάμε μόνο εμείς. Η επιβολή των μνημονίων δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώθηκε και οξύνεται όσο περνά ο καιρός. Επειδή η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση δεν έβλεπε πώς να απαλλαγεί απ’ τη συσσώρευση των δυστυχιών κατά την τελευταία 5ετία και τη σκληρή δοκιμασία της οικονομικής ασφυξίας, αναζήτησε και άλλους δρόμους μήπως και αντιστρέψει τους εκβιασμούς. Για δάνειο από τη Μόσχα δεν γίνεται συζήτηση, διότι το απαγορεύουν οι δανειακές συμβάσεις. Ομως μπορεί να υπάρξει όποιας άλλης μορφής συνεργασία, όπως συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνια ή έκπτωση στο φυσικό αέριο. Επί πλέον να κάνει επενδύσεις στην κατασκευή του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, FYROM, Σερβίας και Ουγγαρίας προς κάλυψη των αναγκών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι πρώτες αντιδράσεις της Ελλάδας αντιμετωπίστηκαν σαν παιχνιδάκι απ’ τους “προτεστάντες” των Βρυξελλών. Μας έκαναν ό,τι ήθελαν απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται ενοχλήσεις από αλλού, μέχρι που προέκυψε το ουκρανικό, που ταρακούνησε Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Σ’ αυτό τον μπελά έρχεται να προστεθεί η κίνηση Τσίπρα, που προκαλεί ισχυρότατους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ανησυχίες δε και αρνητικά σχόλια εις βάρος μας.
Βλέπουμε ότι τη σκυτάλη των σκαιών επιθέσεων από τον Σόιμπλε (τελευταίως έχει μαλακώσει) την πήρε ο Εσθονός πρόεδρος Τόμας Χέντρικ Ιλβες, ο οποίος υπερέβη τα εσκαμμένα, αποκαλώντας την Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Κύπρο, επειδή ζήτησαν την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για το ουκρανικό, «χρήσιμους ηλιθίους» του Πούτιν μέσα στην Ε.Ε.!
Οσον αφορά Γερμανό αξιωματούχο, που λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση στο πρόσωπο της Μόσχας «ποντάρει σε λάθος άλογο» και τον Μάρτιν Σουλτς να προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα να μην «αποξενωθεί» απ’ την Ε.Ε. τι να πούμε..! Θα τους περάσει.