Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι μπορεί να ληφθεί μέσα σε μερικές ημέρες μια απόφαση του ΟΗΕ για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία εάν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αποπειραθούν να «πολιτικοποιήσουν» το ζήτημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η ρωσική διπλωματία επέκρινε ένα σχέδιο απόφασης το οποίο κατήρτισαν δυτικές και αραβικές χώρες και πρότεινε ένα δικό της κείμενο, καθώς κι ένα δεύτερο που συμπεριλαμβάνει την καταδίκη των πράξεων «τρομοκρατίας» στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία. Η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το ΣΑ του ΟΗΕ.
«Εάν δεν επιδιώξει κανείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας να πολιτικοποιήσει το ζήτημα αυτό, να προωθήσει μονομερείς προσεγγίσεις, είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις προσεχείς ημέρες», είπε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνάντησης κρατών του Κόλπου στο Κουβέιτ στην οποία πήρε μέρος, κατά το Ιντερφάξ.
Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την διάρκεια της τριετούς σύρραξης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 136.000 ανθρώπους.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικά ζητήματα και το συντονισμό της αρωγής Βάλερι Έιμος έχει καλέσει το ΣΑ να αναλάβει δράση για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.
Η ρωσική διπλωματία απέρριψε το δυτικό και αραβικό σχέδιο κάνοντας λόγο για μια άδικη απόπειρα να επιρριφθεί η ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση του Άσαντ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι —σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Συρίας— χρειάζεται βοήθεια.
Το ρωσικό σχέδιο έχει συνενωθεί με το δυτικό αλλά το ΣΑ προσπαθεί ακόμη να υπερβεί διάφορα θέματα στα οποία καταγράφονται διαφωνίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι η απειλή για την επιβολή νέων κυρώσεων.
Ο Λαβρόφ είχε δηλώσει προχθές Δευτέρα ότι η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ που έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο, δεν θα επιτρέψει να υιοθετηθεί μια απόφαση η οποία θα επιτρέπει σε οχηματοπομπές με βοήθεια από το εξωτερικό να εισέρχονται στη συριακή επικράτεια χωρίς την έγκριση της Δαμασκού.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο τρεις φορές για να εμποδίσουν την έγκριση από το ΣΑ αποφάσεων που είχαν στόχο την κλιμάκωση της πίεσης της διεθνούς κοινότητας έναντι του προέδρου Άσαντ.