Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Βολές” κατά τραπεζών

Για «ανάλγητη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες και μετά τη δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας και τη θεσμοθέτηση του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ΦΕΚ 1582/2014)», κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι «το πλαίσιο που εγκρίθηκε για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από την ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο δεν προσαρμόζεται στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των δανειοληπτών, αλλά τους αφήνει απροστάτευτους και δίνει στις τράπεζες τη δικαιοδοσία να επιβάλουν ασύδοτα τις επιλογές τους με τον άτεγκτο και ψυχρό τρόπο του αρπακτικού. Μέσω μιας επιμελώς συγκαλυμμένης, αλλά στην πραγματικότητα στυγνής εκμετάλλευσης της αδυναμίας των εξαθλιωμένων δανειοληπτών, οι τράπεζες θα επιτύχουν την εμφάνιση των κόκκινων δανείων ως εξυπηρετούμενων και επαρκώς διασφαλισμένων, μειώνοντας τις ζημιές τους, εν όψει και των αναμενόμενων νέων stress tests από την Ε.Κ.Τ.».

Εξηγούν ότι «εμφανίστηκαν πλείστες περιπτώσεις ανεξήγητων απορρίψεων αιτημάτων ρύθμισης και μάλιστα σε ανέργους. Εγιναν επίσης προσπάθειες δέσμευσης και άλλων ακινήτων ως διασφάλιση για δάνειο κανονικά εξυπηρετούμενο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τέθηκαν εκβιαστικοί όροι για ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, που αφορούσαν σε προσκόμιση διασφαλίσεων, οι οποίες δεν ανήκαν στους δανειολήπτες, αλλά σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ακόμη πληροφορηθήκαμε και για ενέργειες αφαίρεσης χρηματικών ποσών από λογαριασμούς ταμιευτηρίου για εξόφληση δανειακών απαιτήσεων, χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών. Η ενεργοποίηση, λοιπόν, του κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ για τη διαχείριση των “κόκκινων δανείων” όχι μόνο δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική ανακούφιση ή διευκόλυνση στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που δοκιμάζονται από την καταστροφική λιτότητα, αλλά τους υποχρεώνει να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των τραπεζών, αφού δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή ή ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης των δανείων, που θα μεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης και η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών μέσω της εμπέδωσης κοινωνικών κριτηρίων».

Καταλήγοντας ερωτούν τον υπουργό: 1. Με ποιον τρόπο σκοπεύουν να προσφέρουν πραγματική προστασία στους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες και να επιβάλουν στις τράπεζες να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους; 2. Θα θεσμοθετήσουν έναν δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους; 3. Θα επιβάλλουν στις τράπεζες να μην κατάσχουν καταθέσεις και να μην εκβιάζουν για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών για τη διασφάλιση των δανείων τους; 4. Θα παραταθεί και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014 η νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας δεδομένης της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης; 5. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην επιτραπούν οι κατασχέσεις κατοικιών πολυτέκνων, τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών που τα ενήλικα μέλη τους είναι άνεργα ή έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας; Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό;  Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση είναι ο Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα