Σφοδρή κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και της μελέτης για τα σκιάδια, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “100/5” Άρης Παπαδογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδογιάννης χαρακτήρισε “ασύμφορη” τη συμφωνία που προωθεί ο δήμαρχος για την παραχώρηση του Μαρκοπούλου ενώ κατήγγειλε έλλειψη ενημέρωσης για τους χειρισμούς που έχουν γίνει. «Δεν έχουμε πληροφόρηση για τους όρους της παραχώρησης ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε η Κοινότητα Μουζουρά στην οποία ανήκει το οικόπεδο που προτείνεται να δοθεί ως αντάλλαγμα», σχολίασε ο κ. Παπαδογιάννης και κατηγόρησε τον κ. Βάμβουκα ότι χειρίζεται το θέμα «λες και αφορά προσωπική του περιουσία». Σημείωσε δε ότι το οικόπεδο στο Ακρωτήρι που φέρεται να δίνει ως αντάλλαγμα ο Δήμος Χανίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μεγαλύτερη αντικειμενική αξία από το οικόπεδο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. «Πρόκειται για ένα οικόπεδο 59 στρ. Και 7000 τ.μ. κτιριακή υποδομή», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπό αυτούς τους όρους ο ίδιος και η παράταξή του θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδογιάννης έκανε λόγο για “επικίνδυνους χειρισμούς” από μέρους της Δημοτικής Αρχής και του κ. Βάμβουκα στο θέμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Κατηγόρησε δε τον δήμαρχο ότι όσο καιρό η αντιπολίτευση ζητούσε να συζητηθεί το θέμα εκείνος “κρύβονταν”, ενώ όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση δεν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Θεάτρου. Χαρακτήρισε δε αυτή τη συμπεριφορά ως προσβολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Χανίων ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Ειδικότερα ως προς το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή υποστήριξε ότι οι ενέργειες που έγιναν ήταν στοχευμένες για να “καρατομηθεί” ο Μιχάλης Αεράκης από τη Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο.
Ανέφερε ακόμα ότι ενώ θα μπορούσε οι κινήσεις για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή να είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο αυτό δεν έγινε, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα πλήρωσης της θέσης με 3μηνες συμβάσεις.
Επίσης, ο κ. Παπαδογιάννης έκανε αναφορά στην προσφορά του Μιχάλη Αεράκη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης λέγοντας πως «δεν μας τιμά η απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή από το Θέατρο σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί οι καλλιτεχνικές δράσεις για τη νέα σεζόν». Έθεσε δε το ερώτημα αν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου εξέφρασαν με τις αποφάσεις τους τους φορείς – μετόχους που εκπροσωπούν και ζήτησε να συγκληθεί άμεσα γενική συνέλευση των μετόχων για να συζητηθούν όλα τα θέματα.
ΣΚΙΑΔΙΑ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Παπαδογιάννης και για το θέμα των σκιαδίων σημειώνοντας πως παρότι έχει ωριμάσει η ιδέα να αλλάξει η εικόνα του παραλιακού μετώπου μια παρέμβαση τέτοιας έντασης «θα έπρεπε να είναι προϊόν ειλικρινούς διαβούλευσης και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».
Χαρακτήρισε δε τη μελέτη που παρουσίασε ο Δήμος ως “άσκηση επί χάρτου”, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην προτεινόμενη μελέτη όταν ο διαγωνισμός που είχε διενεργηθεί δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Δεν την θεωρώ άρτια και την ίδια άποψη έχουν πολλοί αρχιτέκτονες», σχολίασε ο κ. Παπαδογιάννης τονίζοντας ότι από τη μελέτη που πήρε ο Δήμος απουσιάζει η αρχιτεκτονική έμπνευση.
Τόνισε δε ότι είναι απίθανο να εφαρμοστεί διότι είναι ανέφικτο το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και υποστήριξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η όποια εφαρμογή της θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα.
Καυτηρίασε ακόμα τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Ν. Καλογήρου που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή λέγοντας πως «παρακάμφθηκε προκλητικά η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Υπεραμύνθηκε δε της μελέτης που είχε εκπονηθεί όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου λέγοντας πως δεν εφαρμόστηκε διότι ήταν αναγκαία να υλοποιηθούν προηγουμένως κάποια έργα υποδομής (αντικατάσταση φωτισμού, νέα πλακόστρωση, υπογειοποίηση δικτύου κ.ά.). Μάλιστα επεσήμανε ότι είχε γίνει ένταξη των έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πως τα χρήματα αυτά χάθηκαν με ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ενώ υπογράμμισε ότι στα ταμεία του Δ.Λ.Τ. υπήρχαν 1,4 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για έργα υποδομών και για την εφαρμογή της μελέτης.