«Πριν από περίπου ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε στον Έβρο μια υβριδικού χαρακτήρα απειλή: την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από 40,000 λαθρομετανάστες. Μια απόπειρα που αποδείχθηκε ότι ήταν κατευθυνόμενη από την Τουρκία. Η προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας συνεχίσθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι, από θαλάσσης, στο Ανατολικό Αιγαίο. Η υβριδική αυτή απειλή, διαρκής για την Ελλάδα, έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι ξεδιπλώνεται με τη συστηματική συνεργασία κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε., στην οποία μετείχε σήμερα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. κ.Didier Reynders.
Συνέχισε ο Μ.Βολουδάκης:
«Έχουμε περιστατικά κύριε Επίτροπε, όπου στελέχη των ΜΚΟ αυτών στα νησιά, επικοινωνούν και συντονίζονται με διακινητές ανθρώπων της απέναντι όχθης του Αιγαίου για το πώς, πού και πότε ακριβώς θα επιχειρηθεί το παράνομο πέρασμα. Και δεν πρόκειται για απλά σωματεία κοινωνικής δράσης, αλλά για οργανώσεις με επαγγελματικά μισθοδοτούμενα στελέχη και ακριβό εξοπλισμό».
Ο Μ.Βολουδάκης έκανε τις αναφορές αυτές ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ε., σε πρόσφατο έγγραφο (30/9/2020) για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες των ΜΚΟ προς την ελληνική κυβέρνηση. Κατηγορίες που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2020, με το οποίο οι ΜΚΟ πλέον καταγράφονται σε μητρώο και πιστοποιούνται ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτες.
«Θα περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία των Υπηρεσιών της Επιτροπής απέναντι στην ανάγκη της Ελλάδας να διαφυλάξει τη νομιμότητα στα σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο Μ.Βολουδάκης.
Ο Επίτροπος κ. Reynders, απαντώντας στον Μ. Βολουδάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «στην Επιτροπή γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα των ΜΚΟ και προσπαθούμε να βρούμε νέες προτάσεις για την Μετανάστευση. Θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, σαφέστατα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος της, στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης αυτού του φαινομένου. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να προωθήσουμε σύντομα μέτρα υποστήριξης για τις χώρες στην «πρώτη γραμμή»