Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε στην ομιλία του, ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στόχευε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της συμμετοχής των πολιτών στη λειτουργία Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι μεν έγινε μεγάλη προσπάθεια με συνέδρια, συζητήσεις, δράσεις φορέων κλπ, όμως το έλλειμα συμμετοχής εξακολουθεί να υφίσταται και καταλήγει σε έλλειμμα δημοκρατίας.
Ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα σε δυο τομείς στους οποίους η Ε.Ε. βρίσκεται σε χαρακτηριστική δυσαρμονία με τις ανάγκες των πολιτών και τις απόψεις που επικρατούν στην κοινωνία: αφ’ενός το μεταναστευτικό και αφ’ ετέρου την πολιτική της ενέργειας.
Ως προς το μεταναστευτικό, ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει έλλειμα στρατηγικής.
Η Ευρώπη χρειάζεται τη νόμιμη μετανάστευση σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατ’ εξοχήν στο δικό μας πρωτογενή τομέα. Πρέπει όμως να συζητηθεί το πόσους μετανάστες χρειάζεται η Ευρώπη, σε ποιους ακριβώς τομείς και με ποιους όρους, ώστε να διασφαλισθεί και η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας, αλλά να διασφαλισθεί και ότι οι αρχές και αξίες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της κοινωνίας και της πολιτείας μας, ότι θα παραμείνει ζωντανή η πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε ακόμη στη σύγχυση που επιχειρείται συχνά μεταξύ παρανόμων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Οι πρόσφυγες προφανώς θα είναι πάντα δεκτοί στην Ευρώπη τόνισε, όμως διατύπωσε το ερώτημα:
«…είναι πραγματικά πρόσφυγας κάποιος που έχει διασχίσει το μισό πλανήτη, παίρνοντας διάφορες πτήσεις για να καταλήξει στην Τουρκία, και να έρθει από εκεί στην Ευρώπη, παραβιάζοντας τα δικά μας σύνορα»;
Η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει κατά το Μ.Βολουδάκη ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες η οποία συνήφθη για να αντιμετωπίσει προβλήματα και ανάγκες άλλης εποχής (1951).
Ως προς το ενεργειακό, ο Μ.Βολουδάκης ανάφερε ότι ουσιαστικά η Ε.Ε. ήταν ως σήμερα ανύπαρκτη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση με εθνικούς πόρους και εθνικές πολιτικές κατάφερε να απαλύνει σε ένα βαθμό τις συνέπειες της κρίσης. Όμως η Ε.Ε. δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά ούτε το πρόβλημα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, ούτε τις άμεσες συνέπειες στους πολίτες. Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι η κρίση επιδεινώνεται από το μοντέλο της αγοράς που έχει επιλέξει η Ε.Ε. (με την εφαρμογή της «Οριακής Τιμής Συστήματος» που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα συνδέεται και με τη «Ρήτρας Αναπροσαρμογής». Το μοντέλο αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί κατά το Μ.Βολουδάκη, γιατί στις συνθήκες που θα ισχύουν για πολύ καιρό ακόμη, θα οδηγεί σε υψηλές τιμές ρεύματος.