Δυτικά ταξιδιωτικά πρακτορεία ανακοίνωσαν σήμερα την επιστροφή τους στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά από το ‘κλείσιμο’ της χώρας κατά την πανδημία της Covid το 2020, και ελπίζουν να μπορούν να μεταφέρουν σύντομα εκεί τους πρώτους τουρίστες.
Σήμερα το πρωί, «το προσωπικό μας διέσχισε τα σύνορα» της Κίνας στη Ρασόν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα του η εταιρία Koryo Tours, που εδρεύει στο Πεκίνο, η οποία διοργανώνει ταξίδια στην κομμουνιστική χώρα, κυρίως για πελάτες από τη Δύση. Η Βόρεια Κορέα και η Κίνα δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
«Η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα εντελώς στον τουρισμό», δήλωσε η Koryo Tours, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή επίσκεψη ήταν αποκλειστικά για το προσωπικό της.
Ωστόσο, «ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε 100% το εκ νέου άνοιγμα της Ρασόν στους τουρίστες», πρόσθεσε το πρακτορείο, που προσκαλεί τους πελάτες του να κάνουν κράτηση για ταξίδια τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Άλλο ταξιδιωτικό πρακτορείο, το Young Pioneer Tours, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια φωτογραφία ενός διαβατηρίου με βορειοκορεατική σφραγίδα, δηλώνοντας ότι είναι το «πρώτο που επιστρέφει εδώ και πέντε χρόνια». Το πρακτορείο άνοιξε τις κρατήσεις για ταξίδι στη Ρασόν που έχει προγραμματιστεί στις 2 με 6 Μαρτίου.
Η Ρασόν, που το 1991 έγινε η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη της Βόρειας Κορέας, αποτελεί έκτοτε πείραμα της οικονομικής πολιτικής και υπόκειται σε ξεχωριστό σύστημα βίζας από την υπόλοιπη χώρα.
Από τις αρχές του 2020, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να διακόψει την πρόσβαση στη χώρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού εκεί, ενώ στη συνέχεια ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας κατά μήκος των συνόρων με την Κίνα για να αποθαρρύνει τους δικούς της πολίτες να επιστρέψουν παράνομα στη χώρα.
Οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα αυξήθηκαν και πάλι σταδιακά, όπως και οι επισκέψεις επίσημων αντιπροσωπειών, και η Βόρεια Κορέα επέτρεψε την περασμένη χρονιά σε Ρώσους τουρίστες να ταξιδέψουν εκεί για πρώτη φορά μετά την πανδημία.
Ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα ήταν περιορισμένος πριν από την πανδημία. Οι Κινέζοι αποτελούσαν την πλειονότητα των επισκεπτών, και σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες, κάθε χρόνο την επισκέπτονταν περίπου 5.000 Δυτικοί. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες εισέρχονταν στη χώρα με αεροπλάνο ή μέσω τρένου από την Κίνα.
Οι Αμερικανοί αντιστοιχούσαν στο 20% της αγοράς πριν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να απαγορεύσει τα ταξίδια στην ασιατική χώρα μετά τη φυλάκιση και τον θάνατο ενός Αμερικανού φοιτητή, του Ότο Γουόρμπιερ, το 2017.