Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Βοτανική & τέχνη: η αναπαράσταση του φυτικού κόσμου στα έργα ζωγραφικής

Μερικά πανέμορφα ακουαρέλα του Γερμανού ζωγράφου της Αναγέννησης Άλμπρεχτ Ντύρερ απεικονίζουν με λεπτομέρεια τα φυτά και μιμούνται τη φύση, όπως για παράδειγμα τα έργα «Μεγάλο κομμάτι χορταριασμένη γη» (εικ.1) και «Μικρό κομμάτι χορταριασμένη γη» (εικ.2). Σε αυτά τα έργα απεικονίζεται, η ποικιλόμορφη σύνθεση άγριων φυτών που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε ένα απλό κομματάκι γης.
Στο πρώτο έργο μπορούμε να αναγνωρίζουμε, μεταξύ άλλα φυτά, τον ταραξάκο ή πικραλίδα (Taraxacum officinale) (εικ.3), είδος της βοτανικής οικογένειας των Αστερίδων ή Συνθέτων (Asteraceae), που αναπτύσσεται στους χλοοτάπητες, στις παρυφές των δρόμων, στις διαταραγμένες όχθες, στις ακτές των υδάτινων δρόμων και άλλες περιοχές με υγρά εδάφη. Είναι φαρμακευτικό και εδώδιμο φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, περιέχει γαλακτώδες λατέξ και έχει οδοντωτά φύλλα, όλα βασικά. Τα κίτρινα  άνθη είναι διαταγμένα σε κεφάλια. Οι καρποί είναι φτερωτά αχαίνια που διασκορπίζονται στον άνεμο.

Σε άλλα ακουαρέλα απεικονίζονται διάφορα κοινά φυτικά είδη όπως την ακουιλέγια ή κολομπίνα (Aquilegia vulgaris) (εικ.4), την πρίμουλα  (Primula veris) (εικ.5), και τον χελιδόνιον (Chelidonium majus) (εικ.6).

Η πρίμουλα είναι ποώδες φυτό που φυτρώνει κύρια σε ορεινές περιοχές. Τα άνθη είναι εύοσμα, κίτρινα, με πορτοκαλή κηλίδες στη βάση. Τα φύλλα είναι οδοντωτά και μεμβρανώδη. Είναι φαρμακευτικό φυτό, επίσης τα φύλλα και τα άνθη είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σαν λαχανικό στις σαλάτες.

Το χελιδόνιον είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που ανήκει στην βοτανική οικογένεια των Παπαβερίδων (Papaveraceae). Τα φύλλα είναι πτεροειδή με λοβούς, μήκους έως και 30 εκατοστά. Τα άνθη αποτελούνται από τέσσερα κίτρινα πέταλα και εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι, σε κυματοειδείς σκιαδόμορφες ταξιανθίες. Όταν τραυματιστεί, το φυτό εκκρίνει ένα κίτρινο προς πορτοκαλί λατέξ. Ολόκληρο το φυτό είναι τοξικό καθώς περιέχει αλκαλοειδή, αλλά έχει και πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα