Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Οι βουλευτές Χανίων κατά τη Μεταπολίτευση

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα επιχειρήσαμε, ανασκαλεύοντας το Αρχείο της εφημερίδος μας για το παρόν αφιέρωμα στους βουλευτές που αντιπροσώπευσαν τον νομό μας στην Ελληνική Βουλή κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει που σίγουρα δεν χωρούν στο παρόν δημοσίευμα…
Αρχικά να σημειώσουμε ότι από τις πρώτες εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974 έως και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Χανιώτες αλλά και όλοι οι Ελληνες εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους τους, εκείνους που θεώρησαν ως καταλληλότερους να τους εκπροσωπήσουν, έχοντας κατά νου ότι εκείνοι θα έμεναν τουλάχιστον για μια τετραετία στα έδρανα της Βουλής. Κι όμως παρατηρούμε πως μόνο 5 φορές και συγκεκριμένα οι Κυβερνήσεις που εξελέγησαν κατά τις εκλογές των χρονολογιών 1977, 1981, 1985, 1996, 2000… κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
Για διάφορους λόγους κι ενώ οι εκλογικές αναμετρήσεις θα έπρεπε να είναι 10 σε αυτήν την περίοδο των -περίπου- 40 χρόνων, οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι 15 έως και εκείνες που διεξήχθησαν στις  17 Ιουνίου 2012 ενώ αύριο Κυριακή 25 Ιανουαρίου, οι Ελληνες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 16ες Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές σε διάστημα 41 χρόνων και 2 μηνών περίπου.

Οι Βουλευτές των Χανίων
Οσον αφορά στους βουλευτές που εκλέχθηκαν από τον λαό των Χανίων αυτοί είναι μόλις 17 διαφορετικά πρόσωπα.
Ανάμεσά τους βρίσκουμε τα ονόματα των Νικήτα Βενιζέλου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, Βασίλη Πεντάρη που εκλέχθηκαν με την Ε.ΔΗ.Κ. όσο και του Στέλιου Παπαδόπετρου που όπως και οι παραπάνω είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 1974.
Εξάλλου και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αυτή τη… λίστα αφού ο ίδιος είχε εκλεγεί βουλευτής με το ιδρυθέν από τον ίδιο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 αλλά και σε εκείνες του Οκτωβρίου 1981 με τη Νέα Δημοκρατία στην οποία είχε προσχωρήσει.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ε.ΔΗ.Κ. εξέλεξε τρεις βουλευτές το 1974 και μόλις έναν, τον Νικήτα Βενιζέλο, το 1977, ο οποίος ήταν ο τελευταίος βουλευτής της εκλεγμένος από τον χανιώτικο λαό.
Εξάλλου στην ίδια εκλογική αναμέτρηση της 20ης Νοεμβρίου 1977 οι Χανιώτες εκλέγουν για πρώτη φορά όχι μόνο έναν αλλά 2 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι Σήφης Βαλυράκης και Σήφης Μιχελογιάννης θα βρίσκονται αδιαλείπτως εντός Βουλής έως και το 1989 κι αυτό γιατί στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 ο τελευταίος δεν θα εκλεγεί.
Την έδρα του κατέλαβε ο υποψήφιος με τον Ενιαίο Συνασπισμό, Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος όμως δεν θα επανεκλεγεί μετά από 5 μήνες στις εκλογές του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μείνει για ένα διάστημα μόλις 5 μηνών βουλευτής Χανίων.

Στις κάλπες 3 φορές σε 10 μήνες
Η συγκεκριμένη περίοδος  του ’89 είχε σημαδευθεί εκτός άλλων και από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις αφού σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου [18 Ιουνίου 1989 – 8 Απριλίου 1990] στήθηκαν τρεις φορές οι κάλπες.
Αυτό λοιπόν οδήγησε στο… παράδοξο ο Γιάννης Δραγασάκης να μην επανεκλεγεί όπως προαναφέραμε και τη θέση του να… “πάρει” ο Κυριάκος Βιρβιδάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων…
Αλλά… και αυτού η “θητεία” απεδείχθηκε βραχύβια αφού στις εκλογές που διεξήχθησαν 5 μήνες μετά, τη βουλευτική έδρα του κατέλαβε ο Γιώργος Πρασιανάκης εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ.

Η περίπτωση Γύπαρη
Κι αν οι παραπάνω δύο περιπτώσεις φαίνονται να κατέχουν ένα ιδιόμορφο ρεκόρ (αφού και στις δύο, οι εκλεγέντες δεν είχαν μακροημέρευση ως βουλευτές) η περίπτωση του Κώστα Γύπαρη σίγουρα είναι μοναδική τουλάχιστον όσον αφορά την τοπική μας “εκλογική Ιστορία”…
Στις Εθνικές Εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ο τελευταίος ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ.  και μάλιστα εξελέγη αλλά λόγω της πολιτικής κατάστασης τότε, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε μετά από 40 ημέρες την 17η Ιουνίου αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η Ν.Δ. εξέλεξε και πάλι 3 βουλευτές στα Χανιά αλλά αυτή τη φορά στη θέση του Κ. Γύπαρη εκλέχθηκε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στις εκλογές της 6ης Μαΐου όταν είχε κατέλθει ως υποψήφιος με το Κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη “Δημοκρατική Συμμαχία”.

Ποιος ο μακροβιότερος όλων;
Με αφορμή την αναφορά στον Χ. Μαρκογιαννάκη, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος εκλέγεται αδιαλείπτως από το 1989 βουλευτής Χανίων επί 25 χρόνια.
Ομως το… ρεκόρ κατέχει ο Σήφης Βαλυράκης. Επί 27 συνεχή χρόνια, από τον Νοέμβριο 1977 έως και τον Μάρτιο του 2004 είχε συνεχή παρουσία στα έδρανα της Βουλής ως εκλεγμένος από τους Χανιώτες οι οποίοι τον επανεξέλεξαν στις εκλογές του 2009, επαναφέροντάς τον στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων όπου παρέμεινε έως και το 2012, συμπληρώνοντας έτσι μιά 30ετία ως βουλευτής Χανίων.
Τέλος, τρίτος σε αυτήν την άτυπη λίστα βρίσκεται ο τέως δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος εκλεγόταν από τους Χανιώτες και ήταν βουλευτής για περίπου μια 20ετία (1981-2010).

Αντί επιλόγου
Πολλά είναι τα αξιόλογα που μπορούν να καταγραφούν σχετικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις, τα ποσοστά των κομμάτων αλλά και τους βουλευτές που επιλέγουν οι Χανιώτες να τους αντιπροσωπεύσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σίγουρα αξίζουν μιας ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας η οποία σίγουρα θα αποφέρει χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζει ο Χανιώτης ψηφοφόρος…
Αξίζει εξάλλου να σημειώσουμε ότι όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Ελληνας ψηφοφόρος εξακολουθεί να ορίζει τις τύχες του με το να προσέρχεται στις κάλπες και να επιλέγει αυτούς που θεωρεί κατάλληλους για να τον εκπροσωπούν.
Κι αυτό είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας που δεν πρέπει να αγνοούμε ούτε πρέπει να αφήνουμε κανέναν να την αμφισβητεί!

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

17 Νοεμβρίου 1974
Ε.ΔΗ.Κ.: Νικήτας Βενιζέλος, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, Βασίλης Πεντάρης.
Ν.Δ.: Σταύρος Παπαδόπετρος

20 Νοεμβρίου 1977
Ε.ΔΗ.Κ.: Νικήτας Βενιζέλος
ΠΑΣΟΚ: Σήφης Βαλυράκης, Σήφης Μιχελογιάννης.
Κόμμα Νεοφιλελευθέρων: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

18 Οκτωβρίου 1981
ΠΑΣΟΚ: Σήφης Βαλυράκης, Μανώλης Σκουλάκης,
Σήφης Μιχελογιάννης.
Ν.Δ.: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

2 Ιουνίου 1985
ΠΑΣΟΚ: Σήφης Βαλυράκης, Μανώλης Σκουλάκης,
Σήφης Μιχελογιάννης.
Ν.Δ.: Χάρης Καρατζάς.

18 Ιουνίου 1989
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης
Ενιαίος Συνασπισμός: Γιάννης Δραγασάκης.

5 Νοεμβρίου 1989
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης.

8 Απριλίου 1990
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης, Γιώργος Πρασιανάκης.
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

10 Οκτωβρίου 1993
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης,
Σήφης Μιχελογιάννης.
Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

22 Σεπτεμβρίου 1996
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης,
Σήφης Μιχελογιάννης.
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

9 Απριλίου 2000
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Ευτύχης Δαμιανάκης, Σήφης Βαλυράκης.
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

7 Μαρτίου 2004
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Στέλιος Νικηφοράκης
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης, Νίκος Χριστοδουλάκης

16 Σεπτεμβρίου 2007
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Στέλιος Νικηφοράκης.
ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Σκουλάκης.

2009 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 4
ΠΑΣΟΚ: Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης.
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

6 Μαΐου 2012
Ν.Δ. Κυριάκος Βιρβιδάκης Μανούσος Βολουδάκης,
Κώστας Γύπαρης.
ΣΥΡΙΖΑ: Γιώργος Σταθάκης.

17 Ιουνίου 2012
Ν.Δ.: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Μανούσος Βολουδάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Γιώργος Σταθάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα