Σοβαρό ζήτημα κοινοβουλευτικής και ηθικής τάξης δημιουργήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, με αρνητικό πρωταγωνιστή την δικομματική κυβερνητική πλειοψηφία: εισηγητής κόμματος, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος να εκφράσει την επίσημη κομματική θέση επί νομοθετήματος, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
Παρεμβαίνοντας από την έδρα, ο προεδρεύων της συνεδρίασης βουλευτής άλλης πολιτικής δύναμης σπεύδει να τον … διορθώσει, τονίζοντας ότι άλλη είναι η θέση του κόμματος του εισηγητή. Τελικώς, πολλές ώρες αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κόμματος, «άδειασε» με τη σειρά του τον εισηγητή, υποστηρίζοντας πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις.
Ολα άρχισαν όταν ο ορισθείς από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ως εισηγητής –δηλαδή εκφραστής της κομματικής θέσης- Κων.Κατσίκης δήλωνε πως το κόμμα του αποφάσιζε, συνεπές προς τις γενικότερες γνωστές αρχές του, να καταψηφίσει άρθρο νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που έδινε το δικαίωμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εννέα τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή έξι τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Πιστοί σε θέσεις»
«Με το άρθρο γίνεται τροποποίηση του άρθρου 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Το άρθρο αυτό αφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ενήλικους αλλοδαπούς που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Όπως και το καλοκαίρι του 2015, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που είχαμε διαφωνήσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πιστοί στις θέσεις μας καταψηφίζουμε και τώρα το συγκεκριμένο άρθρο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε θετικοί επί του συνόλου του νομοσχεδίου, με εξαίρεση το άρθρο 29, το οποίο και καταψηφίζουμε» έλεγε ευθέως ο Κων. Κατσίκης στην Ολομέλεια, σε συνέχεια ανάλογης τοποθέτησης στις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τις προηγούμενες ημέρες.
«Εμείς δεν κρυφτήκαμε στις επιτροπές, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια μίνι κυβερνητική κρίση, όπως εύκολα θα μπορούσαμε, καθότι το συγκεκριμένο άρθρο το καταψήφισαν οι ομοτράπεζοί σας στην εξουσία, οι ΑΝΕΛ, που έχουν γνωστές απόψεις περί καθαρότητας της φυλής, ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκαν. Είπαμε, λοιπόν, στην Επιτροπή ξεκάθαρα «ναι» κι έτσι πέρασε το άρθρο στην Ολομέλεια, χωρίς να παζαρέψουμε, χωρίς να βάλουμε τη μικροπολιτική πάνω από τις αρχές μας και, κυρίως, πάνω από το συμφέρον των παιδιών» σχολίασε λίγο μετά ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς.
«Κύριε Μαυρωτά, σε σχέση με αυτό που αναφέρατε για το άρθρο 29, για την ιθαγένεια, πρέπει να σας πω ότι έγινε δήλωση από τους ΑΝΕΛ επισήμως ότι ψηφίζουν το άρθρο 29, παρά την προσωπική τοποθέτηση που έκανε από το Βήμα προηγουμένως Βουλευτής των ΑΝΕΛ», είπε αμέσως ο προεδρεύων της συνεδρίασης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αν.Κουράκης.
«Πώς λειτουργείτε;»
Η απολύτως ασυνήθιστη πολιτικά και θεσμικά αυτή παρέμβαση δεν πέρασε απαρατήρητη: «Προς έκπληξή μας ακούσαμε από εσάς ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν τη διάταξη για την ιθαγένεια. Και λέω «προς έκπληξή μας» διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν και στην Επιτροπή από τον εισηγητή και καταψήφισαν τη διάταξη και πριν από λίγο, πάλι με τον εισηγητή, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν. Θέλω να καταλάβω. Με ποια ιδιότητα εσείς -με όλο τον σεβασμό- κύριε Πρόεδρε, εκφράζετε τους Ανεξάρτητους Έλληνες και παίρνετε θέση από Έδρας; Θέλουμε να καταλάβουμε ακριβώς πώς λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός» σημείωσε η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ).
«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όπως και κάθε κόμματος θα εκφραστεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Πλην όμως επειδή έγινε μια τοποθέτηση του κ. Κατσίκη…
– Νίκη Κεραμέως: «Του εισηγητή».
– Αν. Κουράκης: «Εισηγητή, ναι. Η πληροφόρηση που είχα εγώ, για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, στο μεσοδιάστημα μέχρι να γίνει η ψηφοφορία ήταν αυτή που σας είπα. Σε λίγο θα αρχίσουν να μιλάνε οι Kοινοβουλευτικοί Eκπρόσωποι, οπότε θα υπάρξει πλήρης διασαφήνιση. Απλώς το λέω για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Αν τυχόν έκανα λάθος, στο τέλος δηλαδή, αν φανεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, θα ζητήσω συγγνώμη. Όμως επειδή ακριβώς μας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, θέλω να βγαίνει προς τα έξω ό,τι ακριβώς πραγματικά συμβαίνει. Επειδή είχα αυτή την πολύ ουσιαστική και έγκυρη πληροφόρηση, όφειλα νομίζω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους».
Εδρες και τάγματα
Τελικώς, μετά από πολλές ώρες το λόγο πήρε ο Αθ. Παπαχριστόπουλος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, λέγοντας μεταξύ άλλων τί κάνουν «κατά συνείδηση οι βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου και τί πρέπει να κάνουν, γενικώς, όσοι βουλευτές έχουν διαφωνίες σε θέματα αρχών με τα κόμματά τους: «Όταν κάποιος δικός μας Βουλευτής έχει ενστάσεις ή διαφωνεί με τη κοινοβουλευτική του ομάδα -δεν μας το έχει απαγορεύσει κανείς, υπάρχει ένας όρος τιμής, μιας μπέσας, να το πω έτσι για όσους θυμούνται αυτή τη λέξη- παραδίδει την έδρα του και φεύγει» άρχισε να λέει ο κ. Παπαχριστόπουλος και συνέχισε: «Εχουμε καθιερώσει στο κόμμα μας την ψήφο κατά συνείδηση. Κι έχουμε πει ότι σε θέματα που είναι κοινωνικά κ.λπ., είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Βουλευτή να έχει την άποψή του».
Ωστόσο, αυτό που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε απλώς «κοινωνικό θέμα», η συνάδελφός του από το ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη περιέγραφε ως κάτι πολύ σοβαρότερο και σημαντικότερο (όπως και πράγματι είναι): «Η περί ης ο λόγος διάταξη δεν θεραπεύει μόνο την ασάφεια μιας διάταξης του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, θωρακίζοντάς τον ακόμα περισσότερο, αλλά συνάδει και με το όραμα ενός σχολείου ανοιχτού, χωρίς κοινωνικούς και φυλετικούς αποκλεισμούς, που αγκάλιασε, καλωσόρισε τα προσφυγόπουλα, πραγματώνοντας μια μεγάλη νεωτερική παρακαταθήκη, το δικαίωμά μας να έχουμε δικαιώματα, μια παρακαταθήκη που αμαύρωσαν προπηλακισμοί δασκάλων και δεκάχρονων παιδιών από τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου που διαιρούν τους ανθρώπους σε νόμιμους και λαθραίους».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr