Ενα από τα πολλά ενδιαφέροντα και τις ομορφιές που έχει να παρουσιάσει ο Νομός Χανίων είναι και η διαδρομή από τα Χανιά προς τη Χώρα Σφακίων.
Ακολουθώντας αυτή την διαδρομή, θα περάσουμε από τα χωριά Βρύσες, Ασκύφου και Ίμπρος και αφού διανύσουμε περί τα 70 χλμ., θα στρίψουμε αριστερά όπου το ανατολικό τμήμα της Επαρχίας Σφακίων. Εδώ βρίσκονται γνήσια κρητικά Σφακιανά χωριά, με την πατροπαράδοτη φιλοξενία.
Είναι κτισμένα σε περιοχές με φαράγγια, σπήλαια και όμορφες πεντακάθαρες ακρογιαλιές. Η γνωριμία μας θα περιορισθεί μόνο στα χωριά Βουβάς και Άγιος Νεκτάριος. Πρώτα φθάνουμε στον Βουβά. Μέχρι το 1998 ήταν η χειμερινή διαμονή των κατοίκων του χωριού Ασφένδου και η χειμερινή έδρα της κοινότητας Ασφένδου. Από το 1999 ανήκει στον Δήμο Σφακίων.
Κτισμένος σε μια όμορφη περιοχή ο Βουβάς, έχει υψόμετρο 170 μ., και απέχει από τα Χανιά 72 χλμ. Πολύ φιλόξενο χωριό, είναι ένα από εκείνα τα χωριά όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της Σφακιανής φιλοξενίας. Παράγονται λάδι, μέλι και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Στον Βουβά, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Χριστού και της Αγ. Παρασκευής, που έχουν αξιόλογες τοιχογραφίες. Λέγεται ότι η εκκλησία του Χριστού κτίστηκε πριν από 1.000 χρόνια.
Ένα πολύ όμορφο Σφακιανό πανηγύρι γίνεται στον Βουβά κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου, εορτή της Αγίας Ζώνης. Η εκκλησία προσφέρει στους πανηγυριώτες πιλάφι, κρέας, βραστό, τυρί, ψωμί, μέλι και κρασί. Στη συνέχεια γίνονται στα καφενεία διασκεδάσεις με χορούς και τραγούδια.
Ο Βουβάς με υπερηφάνεια έχει να παρουσιάσει δύο φαράγγια κατάφυτα από πρίνους, ασφένταμους και κυπαρίσσια: το φαράγγι του Κάπνη και το φαράγγι των Τρυπών ο Λαγκός. Στην παραλία του Βουβά υπάρχει το σπήλαιο Αναράψη που ήταν ορμητήριο πειρατών και κρυψώνας στις διάφορες επαναστάσεις.
Στις τοποθεσίες “Κούτελος” και “Ρουσολιμιονάρι” υπάρχουν ωραίες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα για μπάνια.
Πολύ κοντά στον Βουβά, μάς υποδέχεται και μάς φιλοξενεί το μικρό χωριό Άγιος Νεκτάριος (81 κάτοικοι). Κτίστηκε τα τελευταία 30 χρόνια από τους κατοίκους τους χωριού Αγ. Γεώργιος, που παλαιότερα -στην Επανάσταση του Δασκαλογιάννη- λεγόταν Κολοκάσια και το έκαψαν οι Τούρκοι. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους Άγιος Γεώργιο (λόγω της θέσης του) και ήλθαν κοντά στην παραλία και έκτισαν το νέο του χωριό με την ονομασία Άγιος Νεκτάριος. Λάδι, μέλι, χαρούπια και κτηνοτροφικά προϊόντα παράγονται σε τούτη τη γωνιά της σφακιανής γης.
Ξεχωριστή θέση στο χωριό έχει η εκκλησία του Αγ. Νεκταρίου. Υπάρχει μία θαυμάσια παραλία για ευχάριστα και απολαυστικά μπάνια.
Η περιοχή του Αγ. Νεκταρίου (πριν Αγ. Γεώργιος και παλαιότερα Κολοκάσια) δεν ήταν αμέτοχη στους πολέμους και στους αγώνες της Κρήτης από την Ενετοκρατία μέχρι την Γερμανοκατοχή. Στο λόφο του Αγ. Θεοδώρου οι Σφακιανοί, σε συνέλευση, αποφάσισαν τον “Ορνιθοπόλεμο” εναντίον των Ενετών. Όταν, δηλαδή, οι Ενετοί ήσαν στην Κρήτη, ανάμεσα στα πολλά που εζήτησαν από τους Σφακιανούς, ήταν και το “εκάστην πρώτην του μηνός η οικογένεια εκάστου Κρητός να παραδίδη παχείαν όρνιθα εις τους Ενετούς…” Αυτό αγανάκτησε τους Σφακιανούς και εξαγριώθηκαν κάνοντας πόλεμο που τον ονόμασαν “Ορνιθοπόλεμο”.
Στην τοποθεσία “Ρούμα”, ο οπλαρχηγός Ιωσήφ Λιάπης (από τον Βουβά) με τα παλικάρια του ενίκησε τους Τούρκους. Στην ίδια τοποθεσία, το 1944, οι Γερμανοί έπαθαν μεγάλη συμφορά από τους ηρωικούς Σφακιανούς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
– Κανάκης Γερωνυμάκης, πρώην Κοινοτ. Γραμματέας