Aπορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Kατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 156 βουλευτές και 143 υπέρ. Συνολικά ψήφισαν 299 και δεν υπήρξε κανένα «παρών».
Προηγήθηκε σύγκρουση κορυφής για ακόμη μια φορά στη Βουλή, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε υψηλούς τόνους με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και με αφορμή την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εστίασε στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό πληγή για τη χώρα και ιθύνοντα νου του ρυπαρού δικτύου του παρακράτους.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, ένα φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.
Προηγήθηκε τοποθέτηση με σφοδρές επικρίσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το ertnews.gr.
«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κάνατε ότι μπορούσατε κ. Μητσοτάκη για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή, τελικά είστε ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που προσπαθήσατε να κρύψετε, είστε εδώ για μια πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή για την οποία δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία και κλόνισε την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντιπρόεδρο του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και κατόπιν ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Καθεστώς», κατάλυση κανόνων δικαίου και συγκάλυψη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλες τις υποθέσεις είπε και συμπλήρωσε «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις».
Από την Κούβα όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «υπέρ της μομφής, της δυσπιστίας της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε.».
Εκπροσωπώντας τον κ. Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τοποθετήθηκε επί της πρότασης δυσπιστίας χθες στη Βουλή. Σε σημερινή δήλωσή του διευκρίνισε ότι σήμερα βρίσκεται σε προγραμματισμένο εδώ και μήνες προσκύνημα. «Η Ελληνική Λύση έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης από το φθινόπωρο του 2021, όταν έγινε εμφανής η συντονισμένη ληστεία των Ελλήνων μέσω του κόστους ενέργειας και των ανατιμήσεων. Φυσικά και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, παρότι όπως ξεκαθάρισα στην χθεσινή μου ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, την θεωρώ «δώρο» του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη» είπε.
Το πολύ 4,5-5 μήνες πρίν τις εκλογές.. τι χρειάζεται η προταση συσπιστίας ???
Και αν δε διπλές εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία.. τι νομίζουν οι κομματικοί ότι οι οικονομική επιτροπεία της χώρας ( που θα πάει για πάει χρόνια ) πρόκειται να αναδεχτούν κομματικοεκλογικά παιχνιδάκια ??
Και αν χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασιών τι θα γίνει ?? Θα συμφωνήσουν οι πρίν 5 μήνες ή λιγότερο δυσπιστούντες ??
Ή ο Σύριζα θέλει να αποδυναμώσει πιθανότητα κυβενητικής συνεργασίας ΝΔ- Πασοκ , πιθανή ή απίθανη μετά αν χρειαστεί ??
Να βάλουν μυαλό .. γιατί δεν είναι η οικονομική επιτροπεία αυτή που θα οδηγήσει και οδηγεί τους επιτρόπους για κυβερνησιμότητα .
Είναι το ότι , και η επιτροπεία έχει κατανοήσει ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν πρόοδο και σταθερότητα και εφαρμογή προγραμμάτων, παρά προεκλογικές χορευτικές πιρουέτες και φούσκες.