Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν πλέον μια νέα πραγματικότητα η οποία πίσω από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για πελάτες και ιδιοκτήτες, κρύβει κινδύνους, ενώ επιφέρει και παράπλευρες συνέπειες, η έκταση των οποίων γίνεται ήδη ορατή σε πολλές περιοχές της χώρας και στη πόλη μας.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε τις πληροφορίες οι οποίες μπορεί να αντληθούν αναλύοντας μερικά στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις τάσεις που επικρατούν και αν πράγματι μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτές θα αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή εισοδήματος στα Χανιά. Οι παράμετροι οι οποίες επηρεάζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Δύο από τις κύριες παραμέτρους αποτελούν η προσβασιμότητα σε συνδυασμό με το κόστος πρόσβασης, καθώς επίσης και ο λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε τη συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα μια πόλις η οποία αποτελεί, τουριστικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο με ακτοπλοϊκή, σιδηροδρομική, οδική και αεροπορική σύνδεση, προφανώς θα έχει πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από μια άλλη που αποτελεί μόνο τουριστικό θέρετρο και έχει περιορισμένη αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον των βραχυχρονίων μισθώσεων στη περιοχή μας εξετάζουμε τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των προσφερόμενων κατοικιών σε συνάρτηση με τον αριθμό των επισκεπτών γενικά.
Από τον Πίνακα «1» διαπιστώνουμε ότι οι προσφερόμενες κατοικίες στην Κρήτη, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται στο Νομό Χανίων, έχουν περίπου δεκαπλασιαστεί σε διάστημα 4 ετών, από το 2014-2018, με τάση αύξησης.
Από τον Πίνακα «2» διαπιστώνουμε ότι ειδικά για τα Χανιά οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» ενώ το 2017 παρουσίασαν μια αύξηση κατά 2,6% σε σύγκριση με το έτος 2016, το τρέχον έτος με στοιχεία πραγματικά μέχρι και τον Αύγουστο 2018 και με παραδοχή ότι για τους υπόλοιπους μήνες η κίνηση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, παρατηρούμε μια μείωση περίπου 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από τον πίνακα «3» διαπιστώνουμε ότι οι αφίξεις εσωτερικού στο λιμάνι της Σούδας, με πραγματικά στοιχεία του 1ου εξαμήνου 2018 και με παραδοχή ότι για τους υπόλοιπους μήνες η κίνηση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5% περίπου.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία διαπιστώνουμε επίσης τα παρακάτω:
Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στη Κρήτη ανέρχεται στα 76 ευρώ.
Διαφοροποιητικό στοιχείο στην περίπτωση της Κρήτης είναι πως νοικιάζονται μεγαλύτερα σπίτια σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Πέρα από τα studio και τις κατοικίες με ένα δωμάτιο, το νησί διαθέτει και πολλά ακίνητα με δύο και τρία δωμάτια ενώ σε μικρότερο ποσοστό και μεγαλύτερα.
Η ζήτηση στην περίπτωση της Κρήτης φτάνει στο 59%.
Στα Χανιά ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων το 2017, ανά κατάλυμα ήταν 27 διανυκτερεύσεις.
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία διαπιστώνεται ότι ήδη τα προσφερόμενα καταλύματα τείνουν να υπερκαλύψουν τη ζήτηση. Αν δε συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός προσφοράς, μεσοπρόθεσμα και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ετών πάνω από τα ¾ των προσφερομένων καταλυμάτων δεν θα ενοικιάζονται ή οι ημέρες ενοικίασης ανά κατάλυμα θα είναι ελάχιστες.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στο ύψος της επένδυσης για κατασκευή νέων καταλυμάτων ή τροποποίηση ήδη υπαρχόντων, για βραχυχρόνια ενοικίαση.
Με δεδομένο δε το ποσοστό που αποδίδεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες, τη φορολογία επί των μισθωμάτων αυτών και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη δήλωσής τους, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα λειτουργικά έξοδα των καταλυμάτων τα οποία επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον ιδιοκτήτη, τις επιδιορθώσεις από τις καταστροφές των ενοικιαστών, άλλες δουλειές που επιβάλουν οι πλατφόρμες, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τέλος και την επιβάρυνση της φορολογίας εισοδήματος λόγω πιθανής αύξησης του εισοδήματος, ίσος η επένδυση σε καταλύματα για βραχυχρόνια ενοικίαση να μην είναι τόσο προσοδοφόρα όσο πιστεύεται.
Πηγές:
ΕΛΣΤΑΤ http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SMA06/2017-Q1,
https://www.chq-irport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2874/Chania_FY_Traffic_2017 vs2016.pdf,
http://www.insider.gr/epiheiriseis/toyrismos/88791/pos-diamorfonetai-o-hartis-tis-airbnb-stin-ellada,
https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/354389-airbnb, https://hellasjournal.com/2018/09/analytikos-odigos-gia-ta-air-bnb-apo-tin-aade-34-erotiseis-apantiseis-gia-forologoymenoys/,
https://www.msn.com/el-gr/money/economy,
http://www.efsyn.gr/arthro/eyhi-i-katara-airbnb, https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1625583/krhth-stoys-150000-oi-epivates-kroyazerias-sto-lim.html