» Αναζήτηση εργαζοµένων λίγο πριν την έναρξη της σεζόν
Μάγειρες, σερβιτόροι, προσωπικό για την κουζίνα, καµαριέρες, συντηρητές, είναι το… “µήλο της έριδoς” για τις επιχειρήσεις του τουρισµού καθώς ενώ βρισκόµαστε λίγες εβδοµάδες πριν την επίσηµη έναρξη της τουριστικής σεζόν και στα Χανιά ξενοδοχεία και καταστήµατα εστίασης αναζητούν εργαζόµενους!
Τα στοιχεία από το τµήµα διαχείρισης των “Χ.ν.” είναι ενδεικτικά των µεγάλων αναγκών που διαπιστώνονται σε όλους σχεδόν τους τοµείς εξυπηρετήσεις του τουρισµού. Πιο συγκεκριµένα:
• ΜΑΓΕΙΡΕΣ/ΙΣΕΣ: Είναι από τις ειδικότητες που αναζητούν συνεχώς τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα εστιατόρια.
• ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ: Ακολουθεί την ειδικότητα των µαγείρων καθώς διαπιστώνεται µεγάλη ζήτηση από καφέ, εστιατόρια και για προσωπικό ξενοδοχείων.
• ΚΟΥΖΙΝΑ: Οι ειδικότητες της κουζίνας (λάντζα) παρουσιάζουν επίσης µεγάλη ζήτηση.
• ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ: Είναι η θέση εργασίας που ζητούν περισσότερο τα ξενοδοχεία, µε περισσότερα από 250 αιτήµατα.
• ΑΛΛΕΣ ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΕΣ: Μεγάλο ενδιαφέρον για προσλήψεις παρουσιάζουν ειδικότητες όπως οι εργαζόµενοι στα bar, και αυτοί στις reception των ξενοδοχείων, αλλά και αυτή του συντηρητή.
ΤΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ
«Οι αγγελίες που δηµοσιεύεται στα “Χ.ν.” είναι πολύ ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Ζητείται πολύς κόσµος, σε όλες τις κατηγορίες. Η βασική διαφοροποίηση που βλέπω φέτος είναι ότι κόσµος που εργάζονταν πιο µακριά από την πόλη θέλει να βρει εργασία πιο κοντά στο σπίτι του ώστε να µην κάνει µεγάλες µετακινήσεις» µας λέει ο πρόεδρος της “Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων” κ. Μανώλης Στα µατάκης.
Για τον κ. Σταµατάκη οι εργαζόµενοι που έρχονταν παλιά από την Ηπειρωτική Ελλάδα θα προτιµήσουν πλέον περιοχές κοντά στον τόπο κατοικία τους ή κάποιο από τα Κυκλαδίτικα νησιά που οι απολαβές είναι µεγαλύτερες.
Για τους µισθούς η τοπική σύµβαση θα κυµανθεί στα ίδια επίπεδα µε την κλαδική, αλλά όπως επισηµαίνει λέει ο κ. Σταταµάκης «όλοι οι εργαζόµενοι παίρνουν περισσότερα χρήµατα από την τοπική σύµβαση. Μια καµαριέρα παίρνει καθαρά 1200-1300 ευρώ , ένας πολύ καλός µισθός. Τώρα που θα µπει η κάρτα εργασίας θα διαφοροποιηθούν κάποια από τα περσινά δεδοµένα χωρίς να ξέρουµε που θα πάει αυτό. Έλλειψη προσωπικού υπάρχει αλλά δεν έχει να κάνει µε τους µισθούς αλλά το µη διαθέσιµο εργατικό δυναµικό. ∆εν υπάρχουν εργατικά χέρια.»
Την κατάσταση που επικρατεί µας περιγράφει ο πρόεδρος του Σωµατείου Ξενοδοχουπαλλήλων κ. Μανώλης Μπαµιάκης. «Καθηµερινά δεχόµαστε τηλέφωνα από µικρές επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία που µας ζητάνε να τους βρούµε προσωπικό. Αυτό είναι αδύνατο, υπάρχει φοβερή ζήτηση ο κόσµος από την αρχή του κορωνοιού έχει φύγει από το επάγγελµα γιατί δε µπορούσε να επιβιώσει τότε» υπογραµµίζει.
Ο ίδιος εξηγεί ότι πολύ κόσµος που εργάζονταν στον τουρισµό κατά την πανδηµία «πήγε σε επαγγέλµατα που είναι µεν µε µικρότερους µισθούς σε σύγκριση µε τα ξενοδοχεία ή τα εστιατόρια αλλά είναι όλο το χρόνο. Στα ξενοδοχεία η δουλειά είναι 6 µήνες και δεν υπάρχει καµία βοήθεια από το κράτος καθώς το ταµείο ανεργίας είναι µόλις για 3 µήνες. Το υπόλοιπο διάστηµα τι θα κάνεις για να ζήσεις την οικογένεια σου;».
Παράλληλα ο πρόεδρος των Ξενοδοχουπαλλήλων διατυπώνει πολλά ερωτήµατα τόσο για τη φετινή όσο και την επόµενη χρονιά. «Όλα δείχνουν πως το 2025 θα έχουµε µια πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις. Αν φτάσουµε Ιούλιο και Αύγουστο και δεν έχουν τα ξενοδοχεία τον απαιτούµενο αριθµό εργαζοµένων να εργαστεί δεν θα υπάρξουν προβλήµατα στην εξυπηρέτηση του κόσµου; ∆εν θα γυρίσει αυτό “µπούµερανγκ” για τον τουρισµό; Και από του χρόνου ανοίγει νέο ξενοδοχείο στο Μαράθι, ανοίγει νέο ξενοδοχείο το IKOS στην Κίσσαµο που θέλει 750 άτοµα προσωπικό! Θα πάρουν κόσµο που θα στερηθούν άλλα ξενοδοχεία. Οι βίλες που κτίζονται παίρνουν ένα µεγάλο αριθµό καµαριέρων γιατί εκεί έχουν καλύτερα µεροκάµατα και αυτό είναι λογικό γιατί ο καθένας προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Φέτος λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα τόσο για την εστίαση όσο και τα ξενοδοχεία, µια πρωτοβουλία που εκτιµάτε πως θα µετριάσει την απλήρωτη εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, τη νυχτερινή δουλειά. «Υπήρχαν ξενοδοχεία που κάθε Κυριακή δεν δήλωναν κανέναν εργαζόµενο! Μάλλον δούλευαν στον αυτόµατα πιλότο» παρατηρεί ο κ. Μπαµιάκης προσθέτοντας πως «αν οι εργαζόµενοι χρησιµοποιήσουν σωστά τις κάρτες εργασίας, δεν αφήνουν να τους τις χτυπάνε άλλοι, θα εµφανιστούν και αδήλωτες υπερωρίες και Κυριακές απλήρωτες. ∆εν θα λύσει το πρόβληµα η κάρτα εργασίας αλλά θα σε µεγάλο βαθµό θα φανούν τα αδήλωτα µεροκάµατα και τις αδήλωτες υπερωρίες. Σε ένα χρόνο βρήκαν 800.000 αδήλωτες υπερωρίες στη βιοµηχανία που εφαρµόστηκε.»
ΕΣΤΙΑΣΗ
Αναφορικά µε το χώρο της εστίασης και εκεί επιβεβαιώνεται η ανάγκη σε προσωπικό σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Ο πρόεδρος του “Συλλόγου Εστίασης Χανίων” κ. Βασίλης Οικονοµάκος εξηγεί ότι «η µεγάλη έλλειψη
προσωπικού ξεκίνησε στην καραντίνα γιατί ένας µεγάλος αριθµός εργαζόµενων και στην εστίαση – που ήταν η κανονική τους δουλειά – αναζήτησαν άλλη εργασία για να µπορέσουν να επιβιώσουν. Με στοιχεία της Οµοσπονδίας πέρυσι ήταν 80.000 εργαζόµενοι λιγότεροι οι εργαζόµενοι στον κλάδο σε σύγκριση µε πρόπερσι και οι εκτιµήσεις είναι πως και φέτος ο αριθµός αυτός θα αυξηθεί. »
Σύµφωνα µε τον κ. Οικονοµακό υπάρχει έλλειψη στις ειδικότητες της κουζίνας (λάντσα και µαγείρων). «Τα περισσότερα µαγαζιά έχουν ένα πυρήνα εργαζοµένων που δουλεύουν κάθε χρόνο αλλά πάντα θα ακούσεις ότι αναζητούν κόσµο για την κουζίνα.
Επίσης αυτό που παρατηρήθηκε πάρα πολύ ήταν η κίνηση εργαζοµένων από επιχείριση σε επιχείριση ακόµα και στο µέσο της σεζόν! Αφού υπάρχει ζήτηση και ο κάθε εργαζόµενος ψάχνει τις καλύτερες συνθήκες και τον µεγαλύτερο µισθό. Σοβαρό είναι και το θέµα της στέγασης. Εργαζόµενοι δεν µπορούν να έλθουν στην Κρήτη γιατί είναι ψηλά τα ενοίκια και το ίδιο και οι φοιτητές – εργαζόµενοι πλέον φεύγουν» καταλήγει.
Γιανα υπαρξει προσωπικο στον τουριστικο τομεα πρέπει οι ξενοδοχοι οι εστιατορες κ οι λοιποι επιχειρηματιες του τουριστικου προιοντος να δωσουν κατι παραπανω κ να μην υπάρχουν αυτα τα εξαντλητικα ωραρια……η λογικη “ανοιξαμε κ σας περιμενουμε με θεα θαλασσα αφθονο ηλιο κρασακι κ συμπαθεια κ με ενα προσωπικο λαστιχο κ χαμηλομισθωδοτουμενο” δεν συμβάλλει στο να ερθει ως υπαλληλος ξενοδοχειου η εστιατοριου…….καποιος…….που καμιά φορα τον πληρωνουν μονο από τα tips που βγαζει……..ας τα δει λιγο πιο σοβαρα τα αιτια της ελλειψης η Ενωση Ξενοδοχων…….