“Βραχνά” αποτελεί η εύρεση στέγης στα Χανιά για τις οικογένειες των πρωτοετών φοιτητών λόγω της μικρής προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση και των “τσουχτερών” ενοικίων. Κυριότερη αιτία είναι η μαζική εκμετάλλευση των σπιτιών για βραχυχρόνια μίσθωση μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και φέτος», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χανίων (ΣΥ.ΜΕ.ΝΟ.Χ.) Λουκία Καλλιγιάννη και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν ακίνητα προς ενοικίαση γιατί αφενός δεν φτιάχνονται καινούργιες πολυκατοικίες κι αφετέρου ό,τι υπάρχει ελεύθερο χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια μίσθωση».
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι πολλές οικογένειες να αναγκάζονται είτε να πληρώσουν μια πολύ υψηλή τιμή για μακροχρόνια μίσθωση σε κάποιο ελεύθερο ακίνητο είτε να καταφύγουν στη «λύση» της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δηλαδή να νοικιάσουν το ακίνητο έως τον Μάιο όπου όμως προκύπτει πρόβλημα με τις σπουδές των παιδιών αφού την εποχή εκείνη τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. «Το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά», επεσήμανε η κα Καλλιγιάννη.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειες -οι οποίες πολλές φορές μπορούν να χαρακτηριστούν εξωφρενικές- η πρόεδρος των Μεσιτών τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί απόρροια του νόμου της αγοράς: «Λόγω της αυξημένης ζήτησης και της πολύ μικρής προσφοράς νόμος της αγοράς είναι ότι οι τιμές αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι αν θα βρεις ένα δυάρι επιπλωμένο σε περιοχές μεγάλης ζήτησης, όπως στο κέντρο, Δικαστήρια, Ν. Χώρα, Χαλέπα κ.λπ., θα πληρώσεις από 400 έως και 500 ευρώ!».
ΕΝΟΙΚΙΑ “ΦΩΤΙΑ”
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν σπίτια στα Χανιά και αυτά που υπάρχουν είναι πολύ ακριβά», ανέφερε μιλώντας στα «Χ.ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Θωμάς Σαμούτης και τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φεύγουν παλιοί φοιτητές και το ενοίκιο στο ακίνητο αυξάνεται αυτομάτως ακόμα και 200 ευρώ! «Για παράδειγμα σ’ ένα δυάρι έφυγε μια κοπέλα κι από 350 που έδινε ο ιδιοκτήτης ανέβασε το μίσθωμα στα 550 ευρώ! Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε ο Θωμάς.
Ο Δημήτρης Μιχάλη είναι σπουδαστής στο νεοσύστατο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. «Σπίτια δεν υπάρχουν, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι παρότι φέτος θα λειτουργήσει μόνο το ένα Τμήμα από τα δύο που υπήρχαν παλαιότερα στα Χανιά, οι πρωτοετείς φοιτητές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να βρουν στέγη.
Ανάγκη για φοιτητικές εστίες
Το στεγαστικό πρόβλημα στα Χανιά τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν είτε στο Πολυτεχνείο Κρήτης είτε στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Ένα πρόβλημα που εντείνεται από την έλλειψη φοιτητικών εστιών, ιδίως στο παράρτημα Χανίων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης (πρώην ΤΕΙ).
Κι αυτό γιατί από τη Διοίκηση του Ιδρύματος διατίθενται κάθε χρόνο -λαμβάνοντας υπόψη εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- μόλις 16 κλίνες σε ξενοδοχείο το οποίο μισθώνεται. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου (ύψους 1000 ευρώ ετησίως) αυτή προσφέρεται κανονικά σε κάποιους φοιτητές όμως αποδεικνύεται πολύ μικρό το ποσό λόγω των υψηλών ενοικίων που υπάρχουν στα Χανιά.
Αντίθετα με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει κάνει τα τελευταία χρόνια βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος μέσα από την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη. Ειδικότερα, ενώ για περισσότερα από 20 χρόνια υπήρχαν μόλις 76 θέσεις στην φοιτητική εστία του Ιδρύματος, από πέρυσι αυξήθηκαν σε 115 θέσεις και φέτος θα είναι διαθέσιμες 135 θέσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι υποβλήθηκαν περίπου 250 αιτήσεις για φιλοξενία στη φοιτητική εστία εκτιμάται ότι θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα όταν, τέλος του 2020 σύμφωνα με τους υπολογισμούς, παραδοθεί και το τελευταίο κτίριο που θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα των εστιών σε 300 θέσεις.