Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Βραχνάς” το ενεργειακό κόστος και για τα ελαιουργεία

Απειλή για τη βιωσιμότητα των ελαιουργείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αποτελεί το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Το πρόβλημα επισημαίνουν το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Νομού Χανίων σε κοινή επιστολή τους προς τους προέδρους: του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Γεώργιο Μαρινάκη, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης,
 Γεώργιο Γιακουμάκη και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη.
Με την επιστολή προτείνουν στους αποδέκτες να προχωρήσουν σε «παγκρήτια παρέμβαση για την επιβίωση των ελαιουργείων από την ενεργειακή απειλή», διεκδικώντας από την πολιτεία η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίσης αξίας με την επιδότηση ρεύματος «για τα αρτοποιεία – βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ειδικότερα, στην επιστολή που κοινοποιείται στους προέδρους των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Μανώλη Αλιφιεράκη και Λασιθίου, Θωμά Χαριτάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης και ο πρόεδρος του του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης, επισημαίνεται ότι σε ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων (Τετάρτη, 12/10/2022) «το σύνολο των επιχειρηματιών μελών μας πρόταξαν με αγωνία τις οριακές συνθήκες λειτουργίας και επιβίωσης του κλάδου, εξαιτίας του απαγορευτικού ενεργειακού κόστους».
Στην επιστολή προστίθενται, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου, το ενεργειακό κόστος σε κάθε ελαιοτριβείο ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου, έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019 σε 60 έως 80 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία κάθε ελαιοτριβείου απαιτεί υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος Αναπόφευκτα, οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην παραγωγική αλυσίδα του ελαιολάδου. Την ίδια στιγμή που το σύνολο των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με τις εκτεταμένες συνέπειες ανατιμήσεων στον τομέα των Τροφίμων, δυστυχώς και τα ελαιοτριβεία είναι αναγκασμένα για την επιβίωσή τους να μετακυλήσουν το δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος στην εμπορική αλυσίδα με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα καταναλωτή».

«ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ»

Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι «τον περασμένο χρόνο νομοθετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ειδική στήριξη για τους αγρότες, μέσω της οποίας παρέχεται πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου έως και Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αφαίρεση των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη προσφερθεί. Παρότι η δράση αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες, έχουν επίσης συμπεριληφθεί και τα ξηραντήρια καπνού, προφανώς λόγω της μεγάλης και σημαντικής συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία καπνικών πρώτων υλών.

Σε αντίστοιχες πολιτικές ενισχύσεων, όπως με αυτή που ίσχυσε για τα ξηραντήρια καπνού, θα έπρεπε να εντάσσονται και τα ελαιουργεία, τα οποία αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Τα ελαιοτριβεία έχουν σχεδόν αποκλειστικά εποχιακή λειτουργία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, αφού σε αυτά παράγεται το προϊόν πριν την εμπορία ή τη τυποποίησή του».
Καταλήγοντας τονίζουν ότι «παραδοσιακά τα περισσότερα ελαιοτριβεία «πληρώνονται» σε είδος (δηλ. ελαιόλαδο), προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς που συνήθως δεν διαθέτουν χρήματα για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Το γεγονός αυτό όμως αφενός καθιστά πολλά ελαιοτριβεία ιδιαίτερα ευάλωτα στις διακυμάνσεις της τιμής του ελαιολάδου, αφετέρου διαταράσσει τις ταμειακές ροές τους και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία τους, τα οποία πλήττονται ακόμα περισσότερο λόγω της ακρίβειας».

Και συμπληρώνουν: «Συνεπώς, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων προτείνουμε την παγκρήτια ένωση δυνάμεων και κοινή παρέμβαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης και όλων των Συλλόγων Ιδιοκτητών Ελαιουργείων του νησιού μας, διεκδικώντας από την Ελληνική Πολιτεία για τη χρονική περίοδο του πεντάμηνου της συγκομιδής (Οκτώβριος – Φεβρουάριος), για τις επιχειρήσεις που έχουν στη δραστηριότητά τους, είτε ως κύριο, είτε ως δευτερεύοντα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302 Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων), η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίσης αξίας δηλαδή με την ήδη εγκεκριμένη επιδότηση ρεύματος που παρέχεται δίκαια για τα αρτοποιεία – βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα