Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και το μποτιλιάρισμα αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χανιώτες κατά τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, το 87% υποστηρίζει ότι εμποδίζεται η χρήση του ποδηλάτου λόγω της έλλειψης ποδηλατοδρόμων, αλλά και της κακής νοοτροπίας των οδηγών αυτοκινήτων απέναντι στα ποδήλατα, ενώ το 80% θεωρεί ότι τα Χανιά είναι ακατάλληλα για τη μετακίνηση των ΑμεΑ και το 95% θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την απουσία ηχητικών φαναριών στα περισσότερα σημεία της πόλης.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου με αφορμή τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία Ecomobility – Οικολογική Μετακίνηση και η οποία παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Οπως εξήγησε ο εκπαιδευτικός στα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Βασίλης Χατζησταύρος, που μαζί με τον διευθυντή Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο έχουν την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, η έρευνα έγινε μέσω ερωτηματολογίου που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές και αφορούσε τη γνώμη των ερωτηθέντων για θέματα ευκολίας μετακίνησης, μέσων συγκοινωνίας, αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε στα παιδιά του σχολείου, αλλά και τους γονείς τους (σε ποσοστό 60%). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα.
• Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Χανιώτες κατά τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη θέσεων στάθμευσης και στο μποτιλιάρισμα. Το 76% υποστηρίζει ότι οι χώροι στάθμευσης για τα Ι.Χ. οχήματα δεν επαρκούν και το 78% ότι πρέπει να μειωθεί το αντίτιμο για τους χώρους στάθμευσης, ώστε να μειωθούν τα παράνομα παρκαρίσματα.
• Ιδανικότερο μέσο μεταφοράς θεωρούν οι ερωτηθέντες το ποδήλατο και το αυτοκίνητο (ποσοστό 38% και 39% αντίστοιχα), σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δεν τα προτιμούν (15%), αν και το 55% από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη χρήση τους. Η συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων, κατά ποσοστό 78%, θεωρείται ικανοποιητική, ενώ μοιρασμένες (στη μέση) είναι οι απόψεις όσο αφορά στον αριθμό, αλλά και στην τοποθεσία των στάσεων στα δρομολόγια των λεωφορείων.
• Οικολογικότερος τρόπος μετακίνησης θεωρείται το ποδήλατο, σε ποσοστό 88%, ωστόσο, το 87% υποστηρίζει ότι εμποδίζεται η χρήση του λόγω της έλλειψης ποδηλατοδρόμων, αλλά και της κακής νοοτροπίας των οδηγών αυτοκινήτων απέναντι στα ποδήλατα. Το 76% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι τα Χανιά δεν προσφέρονται για οικολογικούς τρόπους μετακίνησης και το 65% προτείνει ως λύση μετακίνησης την πεζοπορία, ενώ το 75% δηλώνει ικανοποιημένο από την παρουσία των πεζοδρομίων, ωστόσο, το 75% κρίνει ανεπαρκή τον αριθμό τους.
• Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι των Χανίων όσον αφορά στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Το 80% θεωρεί ότι η πόλη μας είναι ακατάλληλη για τη μετακίνηση αυτών των ατόμων και το 95% θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την απουσία ηχητικών φαναριών στα περισσότερα σημεία της πόλης. Τα Χανιά δεν πείθουν τους κατοίκους τους ότι είναι μια πράσινη πόλη, γι’ αυτό και το 90% θα προτιμούσε περισσότερο πράσινο στην πόλη που κατοικεί.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Μέσα από το πρόγραμμα το οποίο ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από την αρχή σχεδόν της σχολικής χρονιάς η ομάδα του Ecomobility περιηγήθηκε στο κέντρο της πόλης και έκανε έλεγχο και καταγραφή των προβλημάτων σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών, την προσβασιμότητα σε διάφορα κτήρια, ενώ παράλληλα μπήκαν στη διαδικασία να προτείνουν κάποιες λύσεις», σημείωσε ο κ. Χατζησταύρος και πρόσθεσε ότι, μεταξύ άλλων δράσεων, η ομάδα του Ecomobility οργάνωσε μία ποδηλατοδρομία που είχε ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των δημοτών της πόλης σε θέματα οικολογικής μετακίνησης καθώς και την ενθάρρυνση τους για τη χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. «Σε επίπεδο λύσεων τα παιδιά προτείνουν τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης μέσα στην πόλη, περισσότερη αστυνόμευση από την Τροχαία καθώς παρατήρησαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων, αλλά και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, παρότι αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο οδικό δίκτυο όπως και στη νοοτροπία των οδηγών», επεσήμανε ο κ. Χατζησταύρος, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς τόνισε ότι τα παιδιά προτείνουν την αύξηση των δρομολογίων ειδικά σε περιαστικές περιοχές.
“Βλέποντας την πόλη με άλλα μάτια”
H εκστρατεία Ecomobility διοργανώνεται για 13η συνεχόμενη χρονιά από το Ecocity με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. «Στόχος της εκστρατείας είναι να δώσει εφόδια στους μαθητές να σκεφτούν και να δουν την πόλη τους με τα μάτια τα δικά τους και των άλλων, να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προβλήματα μετακίνησης στην πόλη, ποια είναι αυτά, αλλά και να προτείνουν λύσεις για να γίνει η πόλη τους πιο ανθρώπινη και βιώσιμη», επεσήμανε η υπεύθυνη επικοινωνίας Κρήτης για την εκστρατεία Ecomobility 2016 Στέλλα Πιταροκοίλη. Παράλληλα, τόνισε την έμφαση που δίνει το πρόγραμμα στην προσβασιμότητα και τις καθημερινές μετακινήσεις ευαίσθητων ομάδων όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδικά καροτσάκια κ.ά. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα συμμετέχουν 25 πόλεις της Ελλάδας, ενώ από τα Χανιά συμμετέχει το Γυμνάσιο Θεοδωρόπουλου.
Δήμαρχε ακούς ή επειδή τα παιδιά δεν ψηφίζουν δε σε ενδιαφέρει και αυτό; Παιδιά της Γ’ τάξης γυμνασίου βλέπουν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί. Δε φταις μόνο εσύ αλλά τώρα είσαι εσύ δήμαρχος και απαιτούνται λύσεις χτες!!! Λύσεις που δεν θες να δώσεις. Μπορείς να τις δώσεις αλλά έχει κόστος πολιτικό και χρειάζεται πυγμή. Το κόστος δε σε ενδιαφέρει γιατί σε έχουν παραγκωνίσει ήδη αλλά πυγμή δεν έχεις. Κρίμα πραγματικά.