Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Βραχυχρόνια μίσθωση: Η Ελλάδα συνεχίζει το εκρηκτικό σερί

Επτά από τις συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνει η τελευταία μηνιαία ανάλυση -για τον μήνα Μάιο- της εταιρείας AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO), βρίσκονται στην επονομαζόμενη “ομάδα 3”, όπου η τρέχουσα ζήτηση έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει την προσφορά.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την εταιρεία μάλιστα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική περίπτωση, τονίζοντας το μεγάλο κενό μεταξύ της αύξησης της προσφοράς και της ανόδου ζήτησης. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στη χώρα μας η αύξηση της ζήτησης από το 2019 είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο. Η Γαλλία έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την αύξηση της προσφοράς από το 2019.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, η άνοδος στη ζήτηση έφτανε το 31,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022, ενώ τα διαθέσιμα καταλύματα είχαν αυξηθεί κατά 13,2%. Αντίστοιχα, η άνοδος στις πληρότητες ήταν στο 9,2%.

Στον αντίποδα, Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Κροατία δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα ζήτησης πριν από την πανδημία και αυτή η πτώση έχει “παγώσει” και την προσφορά (ομάδα 1).

Στη δεύτερη ομάδα χωρών, βρίσκουμε την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου η ζήτηση είναι 20%-35% υψηλότερη από ό,τι το 2019, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις όμως εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση της πληρότητας.

Τέλος, στην ομάδα τέσσερα, η αύξηση της προσφοράς ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης και οδηγεί σε μειωμένες πληρότητες (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία).

Η Ελλάδα αναφέρεται σε ακόμη ένα σημείο της ανάλυσης της εταιρείας, καθώς τονίζεται πως 16 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ταξίδια στο εξωτερικό, με τους ξένους επισκέπτες να αποτελούν το 70% ή περισσότερο των ταξιδιών τους τελευταίους 12 μήνες. “Η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχονται από ταξιδιώτες από άλλες χώρες” σημειώνεται.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις χώρες που εξετάζονται, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις κατά τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση και 4,8% από το 2019. Η ζήτηση από την άλλη πλευρά αυξήθηκε κατά 22,6% σε ετήσια βάση και 32,8% σε σύγκριση με το 2019.

Η μέση τιμή δωματίου (ADR) κατέγραψε επίσης άνοδο κατά 19,1% σε ετήσια βάση και 47,6% σε σύγκριση με το 2019. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% από το 2019. Και οι πληρότητες ανέβηκαν κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι και 7,7% σε σύγκριση με το 2019. Τέλος, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν 25,5% σε ετήσια βάση και 59% από το 2019.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα