Βραδιά γεμάτη θαύματα, βραδιά σπαρμένη μάγια, για να παραφράσω κατά μία λέξη τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού απ’ τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», η βραδιά της προπερασμένης Τετάρτης 26 Ιουλίου στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου της πόλης μας. Για όλους και όλες που γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του για να παρακολουθήσουν την όπερα του διεθνούς φήμης συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την Κ.Ε.Π.Π.Ε.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Αψηφώντας τις πολλαπλές δυσκολίες του καύσωνα. Μυσταγωγία, μια μυσταγωγία που κράτησε γύρω στις 2,5 ώρες, με στάλες δροσιάς! Ευλογία για μένα ότι ήμουν εκεί και τη “βίωσα”. Προσθέτοντας και το δικό μου ολόθερμο και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ανθός και καρπός του βενιζελικού εμείς, έτσι όπως μας το κληροδότησε ο Εθνάρχης και έτσι όπως με συνέπεια το υπηρετεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εδώ και 23 χρόνια, με ιθύνοντα νου τον γενικό διευθυντή του Νίκο Παπαδάκη – Παπαδή, και η περί ης ο λόγος όπερα. Στο δίτομο μνημειώδες έργο του «Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο άνθρωπος, ο ηγέτης», οι βάσεις της, όλα απ’ την αρχή μέχρι το τέλος τα σημεία των αναφορών της. Οι διάλογοι του Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον Κεμάλ Ατατούρκ, την Πηνελόπη Δέλτα και τις δυο συζύγους του, την Έλενα Σκυλίτση και την πρώτη και παντοτινή ξεχωριστή του αγάπη τη Μαρία Κατελούζου… Και βέβαια οι παρεμβάσεις και οι παρεμβολές του λαού, που σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, είτε συμμετέχει στα ιστορικά γεγονότα είτε τα αφηγείται. Για μια μεγάλη παράσταση και γενικότερα για ένα μνημειώδες έργο που πολλά και σε πολλά επίπεδα έχει να διδάξει ο λόγος. Αχ αυτό το τραγούδι των προσφύγων… Σπουδαίος ποιητής ο Σωτήρης Τριβιζάς που υπογράφει το λιμπρέτο… Όλοι σπουδαίοι στους ρόλους που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Οι λυρικοί ερμηνευτές κι όλα τα μέλη του χορωδιακού συνόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Και βέβαια η Άννα Μαχαιριανάκη που είχε την ευθύνη των σκηνικών και των κουστουμιών…
Επιστρέφω στο σπίτι μου, στα Μετόχια Τσικαλαριών, απ’ την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με το αυτοκίνητό μου. Αναθιβάλλοντας τα που «έλαβαν χώρα» στην Ανατολική Τάφρο σε λεπτομέρειες. «Αλαφροΐσκιωτε, καλέ, για πες απόψε, τι άλλο είδες;» Και τον ίδιο τον Εθνάρχη να τραγουδεί με το που τέλειωσε η παράσταση επί σκηνής το ριζίτικο «Σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι, κάθετ’ ένας αϊτός», είδα, η απάντησή μου…
Και… στα πεταχτά
Περί σύκων ο λόγος στις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. Και μήνας των σύκων ο Αύγουστος… «Το σύκο είναι θρεπτικό, φρούτο ευλογημένο,/ τρώγεται φρέσκο, φίλε (η) μου και αποξηραμένο», μας λέει στην πρώτη της μαντινάδα. «Συκιές στον κήπο της Εδέμ υπήρχανε θυμήσου/ το σύκο ήτανε κι αυτό φρούτο του παραδείσου», συνεχίζει. Για να “στρίψει”… διά του έρωτος, όπως το συνηθίζει:: «Με σύκο αυγουστιάτικο κάθε φιλί σου μοιάζει/ και η καρδιά σου σαν σε δω το “σ’ αγαπώ” φωνάζει». Για τα πάντα όλα έτοιμη να γράψει μαντινάδες η Νεκταρία, δεν παίζεται, γνωστό αυτό.
Στα δυο ευρώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυγουστιάτικα, του είπα. Κανένα πρόβλημα, μου απάντησε. Εγώ δίνω πάντα 50 ευρώ κι όπου πάει το ντεπόζιτο, σιγά που θα τα βάψω μαύρα, μου απάντησε. Ωραίος;
Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους ο ωραίος ως Έλληνας γέννημα θρέμμα Χανιώτης Αντώνης Τσαπατάκης. Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, το 6ο κατά σειρά, για τον παραολυμπιονίκη μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρακολύμβησης στο Μάντσεστερ την τελευταία μέρα του Ιούλη, στα 100 μ. πρόσθιο. «Η δύναμη της θελήσεως» σε όλο της το μεγαλείο! Θαυμασμός!