Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Βραβείο τουριστικής προβολής για την Περιφέρεια Κρήτης (video)

Ξεχώρισε σε διεθνή διαγωνισµό η ταινία µε την υπογραφή του Θοδωρή
Παπαδουλάκη

Το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισµό ”International Food Film Menu 2024” έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης µε την ταινία «Crete, Sense The Authentic Taste», διά… χειρός του Χανιώτη σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Η ταινία προβάλει την κρητική διατροφή στο πλαίσιο της καµπάνιας που έχει δηµιουργήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την αυθεντική Κρήτη (Crete, Sense the Authentic).
Η τελετή απονοµής των βραβείων του ”International Food Film Menu  2024” έγινε κατά την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Terres στην Tortosa της Καταλονίας στην Ισπανία.
Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύµπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουµάκη από την Diane Dodd Πρόεδρο του International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT).
Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης συντόνισε τη διαδικασία συµµετοχής στο διαγωνισµό µετά την ανακήρυξη της Κρήτης ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονοµίας 2026» από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γαστρονοµίας, Πολιτισµού, Τεχνών και Τουρισµού (IGCAT).
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η συµµετοχή στο διαγωνισµό στοχεύει στην εξωστρέφεια της κρητικής γαστρονοµίας, τη σύνδεση της Κρήτης µε τις υπόλοιπες Γαστρονοµικές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, την ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση των γαστρονοµικών παραδόσεων στον τουρισµό, την παραγωγή, την τέχνη και τον πολιτισµό τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και είναι µια παραγωγή της εταιρείας Indigo View για την Περιφέρεια Κρήτης, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Εκπαίδευση για το Μέλλον» αναφέρεται στην κρητική γαστρονοµία και στη µεταλαµπάδευση του Κρητικού ∆ιατροφικού Πολιτισµού, µεταδίδοντας µε ζωντάνια τα αρώµατα του νησιού, την τοπική κουζίνα και τη φιλοξενία που χαρακτηρίζει την Κρήτη. Επίσης, στο κέντρο της ιστορίας της ταινίας βρίσκονται οι γυναίκες. Γιαγιά, κόρη και εγγονή εκφράζοντας την µετάδοση, αλλά και την εξέλιξη των γνώσεων, καθώς και της ντόπιας κουλτούρας ανά τις γενιές.

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε µε αφορµή την απονοµή του πρώτου βραβείου. «Η βράβευση αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση των προσπαθειών και της στρατηγικής µας για την καθιέρωση της Κρήτης στον παγκόσµιο γαστρονοµικό χάρτη. Ένας τουριστικός προορισµός αυθεντικός, που προσφέρει µοναδικές εµπειρίες. Ένα νησί, µε ισχυρή γαστρονοµική κουλτούρα που υποστηρίζεται από τα ποιοτικά προϊόντα της κρητικής γης. Ως «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονοµίας 2026» συνεχίζουµε να αναδεικνύουµε κάθε συγκριτικό πλεονέκτηµα της Κρήτης».

Υπενθυµίζεται πως τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η θετική αξιολόγηση του φακέλου υποβολής της Κρήτης για την ανάδειξή της ως «Γαστρονοµική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026» και ανακοινώθηκε από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γαστρονοµίας, Πολιτισµού, Τεχνών & Τουρισµού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT).
Το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γαστρονοµίας, Πολιτισµού, Τεχνών και Τουρισµού, αποφάσισε να εντάξει την Κρήτη στις Γαστρονοµικές Περιφέρειες της Ευρώπης. Προηγήθηκε επίσκεψη στην Κρήτη της Επιτροπής εµπειρογνωµόνων του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου  το οποίο αξιολόγησε την υποψηφιότητα. Η Επιτροπή ήρθε σε επαφή µε την κρητική κουζίνα σχηµατίζοντας ολοκληρωµένη άποψη για τις γεύσεις, τα αρώµατα, τις συνταγές, τα υλικά, καθώς και τον πολιτιστικό πλούτο που συνοδεύει την κρητική γαστρονοµία. Παράλληλα, είχε επαφές και συνοµίλησε µε εκπροσώπους τοπικών φορέων οι οποίοι συµµετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία. Το νησί, µετά από οµόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ειδικών ανακηρύχθηκε «Γαστρονοµική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026».

Αυτή η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σηµασία και συµβολισµό, καθώς η οµόφωνη απόφαση του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου ενισχύει την ξεχωριστή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαµορφώθηκε µέσα από τα χρόνια. Η ταυτότητα αυτή, µε ισχυρά ιστορικά στοιχεία, αναδύθηκε από την κρητική γη χάρη στις σηµαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Παράλληλα, είναι µια ταυτότητα που κοιτάζει στο παρόν και το µέλλον, καθώς η µοναδικότητα της κρητικής γαστρονοµίας αποτελεί σηµαντικό µέρος της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα