Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Βράβευση μαθητών του 6ου Γυμνασίου

» Για ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ιστορία του τόπου

Για το ντοκιμαντέρ τους “Η ιστορία στα πόδια μας” βραβεύτηκαν στην Αθήνα μαθητές, εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Χανίων καθώς και άλλοι συμμετέχοντες σε εκδήλωση στην Αθήνα.
Τo ντοκιμαντέρ απέσπασε το 2ο Βραβείο για το σύνολο της ταινίας, στην κατηγορία ταινίες Τεκμηρίωσης – Γυμνάσια και το 1ο βραβείο ισοτίμως στην κατηγορία Δευτεροβάθμια – για τη μουσική της ταινίας Παιδάκι μικρό.
Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση τις προηγούμενες ημέρες «μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, 6ου Γυμνασίου Χανίων, μαζί με καθηγήτριες, μια μητέρα και μια γιαγιά ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραλάβουν τα βραβεία τους στον διαγωνισμό  Σινεμά διάβασες; Οι μαθητές μας συμμετείχαν με το ντοκιμαντέρ  «Η Ιστορία στα πόδια μας» (https://www.youtube.com/watch? v=xpKsFC_OfAo&ab_channel=ChaniaFilmFestivalEdu)».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ λένε οι συντελεστές του «πρόκειται για μία καταγραφή μαρτυριών παππούδων- και γιαγιάδων των μαθητών/τριων, από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων που μπορεί να μην έζησαν τον πόλεμο αλλά μεγάλωσαν στον απόηχό του και βίωσαν φοβερή ανέχεια και δυσκολίες,. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην έλλειψη παπουτσιών, μια που ήταν ένα κοινό παράπονο στις περισσότερες αφηγήσεις. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια σύνθεσης της εποχής με οικονομικά στοιχεία, αναφορές και καταχωρίσεις στον τοπικό τύπο, φωτογραφικό υλικό, όπως και οικογενειακά αρχεία των πρωταγωνιστών. Συμπληρωματικά, υπάρχουν αναφορές στα είδη ρουχισμού, τα παιχνίδια, τη σχολική εγκατάλειψη, τη μετανάστευση, αλλά και τη χαρά που μπορούσε να προκαλέσει ένα ραδιόφωνο, ένα λεωφορείο, ένα ρολόι, ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα! Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων cineμαθημάτα και Cr.E.Doc., με την εποπτεία και την υποστήριξη της δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου Χανίων: Κινηματογράφηση-Κώστας Κοσμαδάκης, Μοντάζ-Κλεοπάτρα Βεργεράκη»

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε ένα ζεστό και συγκινητικό κλίμα . «Η εκδήλωση άνοιξε με το τραγούδι της ταινίας σε ζωντανή εκτέλεση από τον μουσικό, κ. Νίκο Σωτηρόπουλο, στο πιάνο και τη Μαργαρίτα Σωτηροπούλου στο τσέλο- φωνή. Παρευρέθησαν σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Άργους, της Δράμας, της Σικίνου, της Κύπρου! Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, σχολεία τυπικά, ειδικά, ΣΔΕ(ΣΔΕ φυλακών Νιγρίτας!), μουσικά, καλλιτεχνικά, πειραματικά. Ήταν μια κινηματογραφική γιορτή και μια ευκαιρία να συναντηθούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και να ενώσουν τις φωνές τους σε μια ηχηρή δήλωση: ” χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο μέσα στο σχολείο για να δημιουργήσουμε. Η ενασχόληση με την Τέχνη μορφώνει, με την κυριολεκτική σημασία, και θεραπεύει”. Το παιδί πέρα από ακροατής, αναγνώστης, θεατής είναι σημαντικό να γίνει και δημιουργός.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι μαθητές επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη, γνώρισαν έργα κλασικών και σύγχρονων ζωγράφων και θαύμασαν την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τη θέα της Αθήνας από ψηλά. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το ταξίδι αυτό θα ήταν δύσκολα εφικτό χωρίς τη συνδρομή των εταιριών ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES με την πλήρη χορηγία της μετακίνησής μας.

Οι συντελεστές

Εργάστηκαν οι μαθήτριες/ες (επιλογή θέματος, έρευνα- τεκμηρίωση, γυρίσματα, σενάριο, μοντάζ): Ασδέρη Θεόνη , Βιτσιλάκης Νίκος , Γαλανάκη Μαρία, Γκούμα Δέσποινα, Ζουριδάκης Νίκος , Αργυρώ Κλωστράκη, Κοκολαντωνάκη Αναστασία, Λέκκα Ιωάννα, Μέγα Ερατώ. Στίχοι τραγουδιού: Ειρήνη Λιμογιάννη Μουσική-Ηχογράφηση-Παραγωγή: Νίκος Σωτηρόπουλος Τραγούδι: Χρυσαλένα Νικολουδάκη. Υπέυθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Λιμογιάννη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα