Τρυγοπατήματα για 7η συνεχή χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας στην αυλή του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού Σούδας.
Η εκδήλωση του Σαββάτου περιελάμβανε κατασκευές με πλαστελίνη από μικρά παιδιά με θέμα το αμπέλι, το σταφύλι, το πατητήρι, ζωγραφική με το ίδιο θέμα και παράσταση καραγκιόζη (ελεύθερη είσοδος) ενώ την Κυριακή αναβίωσε το πάτημα των σταφυλιών, με μουσικό πλαισίωμα από τον Χορευτικό Σύλλογο “Αροδαμός”.
Κατά διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος βράβευσε τον Σταύρο Μυριδάκη για την προσφορά του και την παρουσία του στον Σύλλογο σε κάθε εκδήλωση του και ειδικότερα για την ενασχόληση του με τη φωτογραφία.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, «για την πολύχρονη προσφορά του στα κοινά της Σούδας και την ενασχόληση του με τη φωτογραφία ο Σταύρος Μυριδάκης έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Έχει τιμηθεί από την κοινότητα και το Δήμο Σούδας, το Ναύσταθμο Κρήτης από την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΡΗΣ ΣΟΥΔΑΣ, την περιφερειακή εφορία Προσκόπων Χανίων, από τη χορευτική ομάδα γυναικών του ΚΑΠΗ Σούδας και Αροδαμού, και από το Λύκειο Σούδας.
Ειδικότερα για την πολύτιμη συλλογή αναρίθμητων φωτογραφιών με θέμα τη ζωή των ψαράδων, των κατοίκων της Σούδας,ντόπιων ή προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο και μια ζεστή αγκαλιά να τους περιμένει μετά τον ξεριζωμό,στο απάνεμο λιμάνι μας, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης φωτογραφίες με ευτυχισμένες στιγμές, ανέμελες με όμορφα πρόσωπα γυναικών και παιδιών μέσα σε δύσκολες συνθήκες, από τα μεταπολεμικά ιδίως χρόνια ,τότε που το λιμάνι άρχιζε να ζωντανεύει και να αναδεικνύεται. Είναι φωτογραφίες που έγιναν παρελθόν, πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε πως περνούν τα χρόνια. Τα συναισθήματα αιχμαλωτίζονται μέσα από τη φωτογραφία που είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με το παρόν και το παρελθόν…. Ευχαριστούμε λοιπόν το φωτογράφο της Σούδας με την ευχή να αποθανατίσει κι άλλα στιγμιότυπα αλλά και να βρει μιμητές για να συνεχίσουν την τέχνη του».
Από την μεριά του, ο κ. Μυριδάκης τόνισε ότι «στην φωτογραφία βρήκε μία πάρα πολύ ευχάριστη απασχόληση (χόμπυ) και γρήγορα διαπίστωσε ότι πλέον βλέπει τον κόσμο με άλλο «μάτι». Και συνέχισε: «Για μένα η φωτογραφία έχει αξία επειδή είναι μνήμη. Εικόνες που δεν θα χαθούν μες τους αιώνες και όπως έλεγε ο Οράτιος: «Μια εικόνα είναι ποίημα χωρίς λέξεις».
Ένα άλλο έντονο πάθος που εκ νεότητας μου είχα, είναι η αγάπη για τη Σούδα, την πόλη μου, την γενέτειρα μου, τους συντοπίτες μου. Ήταν η σφοδρή επιθυμία και η ακόρεστη δίψα για προσφορά προς τον τόπο μου. Αυτό έφερε ως φυσικό αποτέλεσμα την ενασχόληση μου με τα κοινά. Υπηρέτησα την τοπική αυτοδιοίκηση για 32 συνεχόμενα χρόνια αρχικά ως Κοινοτικός και εν συνεχεία δημοτικός σύμβουλος Σούδας. Μια παλιά παγκόσμια λαϊκή παροιμία, λέει: «Βοήθησε να βελτιωθεί η ζωή του γείτονα, για να βελτιωθεί η δική σου ζωή».
Θεωρώ ότι η ενασχόληση του πολίτη με τα κοινά, δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά αναγκαίο καθήκον του. Ο άνθρωπος οφείλει λοιπόν ανεξαρτήτου ηλικία και εφόσον του το επιτρέπει η υγεία του, να ασχολείται με τα κοινά ώστε να είναι συνυπεύθυνος για τις δράσεις που επηρεάζουν τη ζωή του. Δε νοείται η αποστασιοποίηση από τα προβλήματα του τόπου του, το να νίπτει τας χείρας του».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα μουσταλευριάς.