Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Βραβεύτηκαν οι μαθητές που ξεχώρισαν στον 40ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό

 

 

«Παράθυρο στο φως» είναι η συμμετοχή δεκάδων μαθητών και φέτος στον  40ο Παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέσμου φιλολόγων Χανίων, όπως τονίσθηκε κατά την τελετή απονομής βραβείων και επαίνων χθες το μεσημέρι στο “Μ. Θεοδωράκης” στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.

Συνολικά 147 κείμενα και ποιήματα κατατέθηκαν από μαθητές γυμνασίου, λυκείου, ενήλικους μαθητές.

Για «ζωηρή ανταπόκριση από πολλά σχολεία της Κρήτης που μας γέμισε χαρά, ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για αυτούς τους νέους ανθρώπους επιμένουν να εκφράζουν τις σκέψεις του στο χαρτί κόντρα στις σειρήνες της εποχής που αποθεώνουν τη γρηγοράδα της επικοινωνίας, τη βιασύνη και την ελαφρότητα της σκέψης» έκανε λόγο η πρόεδρος του “Συνδέσμου Φιλολόγων” κ. Σίτσα Κοτσιφάκη.

Η ίδια τόνισε πως « σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που επιβραβεύει την αριστεία στη λογική των άριστων βαθμών, δηλαδή μετράει την αξιοσύνη των παιδιών με κύριο κριτήριο τη βαθμολογική αποτύπωση και όχι με την ηθικότητα, την καλοσύνη, την ουσιαστική σκέψη, τη φαντασία και την ενσυναίσθηση, η πίστη στην αξία της λογοτεχνίας και η αγάπη των παιδιών για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο». Πολλά συγχαρητήρια δόθηκαν στους Όμιλους Δημιουργικής Γραφής που έχουν συσταθεί σε σχολεία που στόχο έχουν να φέρουν τα παιδιά κοντά στη λογοτεχνία.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μια ιστορία για έναν άνθρωπο που…δεν ήθελε να ξεχαστεί έδωσε το 1ο βραβείο πεζογραφία μαθητή λυκείου στον Γαβριήλ Καστρινάκη από το Μουσικό Σχολείο Χανίων. «Έγραψα για έναν άνθρωπο που έκανε ότι μπορούσε για να μείνει στην ιστορία και στο τέλος το κατάφερε με παράδοξο τρόπο! Κατάλαβε πως δεν θα αναγνωριστεί από κάποιο μεμονωμένο κατόρθωμα του αλλά από τη συνολική του προσπάθεια να μείνει αξέχαστος» είπε ο μαθητής στα “Χ.ν.”. Στην ερώτηση μας γιατί οι έφηβοι σήμερα σε γενικές γραμμές αποφεύγουν να διαβάσουν και να γράψουν απάντησε πως «είναι αλήθεια πως έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Δεν κατηγορώ κάποιον που δεν πάει να γράψει για κάποιους άλλους όμως είναι πολύ χαλαρωτικό.» Αγαπημένοι του συγγραφείς είναι η Βιρτζίνια Γουλφ και η Σάλι Ρούνει.

Το 2ο βραβείο πήρε η Ελένη Λεμονάκη (Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου) και το
3o η Μαρία Κλινάκη (4ο ΓΕΛ Ηρακλείου), ενώ έπαινο έλαβε η Μαρία Κουλαξουζίδου (Μουσικό Σχολείο Χανίων).

Στους μαθητές Γυμνασίου το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην  Ροδούλα Ιωάννα Γρύλλου (Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου). «Στο κείμενο μου γράφω για τη ζωή ενός λεωφορείου που μιλάει για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που μεταφέρει. Στο τέλος καταλήγει σε ένα συμπέρασμα για τους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψης τους. Πως το εμπνεύστηκα; Γιατί χρησιμοποιώ καθημερινά το λεωφορείο, βλέπω τους ανθρώπους σε αυτό άλλη είναι εχθρικοί άλλοι φιλικοί, άλλοι κουρασμένοι και θέλησα να το αποτυπώσω αυτό» μας δήλωσε η μαθήτρια που παρατηρεί ότι οι έφηβοι σήμερα «δεν ασχολούνται με τη λογοτεχνία, θεωρώ όμως ότι αν κάποιος βρει το είδος που τον εκφράζει θα μπορεί να ταυτιστεί μαζί του».

To 2ο βραβείο έλαβε η Παναγιώτα Πιτσιγαυδάκη  (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων) με ένα κείμενο που αφορά «το χαμό της γιαγιάς μου το καλοκαίρι που πέρασε. Η απώλεια τους μου κόστισε πολύ και έγραψα για εκείνη. Ήταν ένα προσωπικό κείμενο. Όσοι το διάβασαν όμως συγκινήθηκαν και χάρηκα για αυτό γιατί ήθελα να μεταδώσω τα συναισθήματα μου». Η Παναγιώτα μας είπε πως όταν έχει έμπνευση γράφει πολύ εύκολα και ότι παρότι «με τη τεχνολογία υπάρχουν πιο διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου αλλά όταν γνωρίζεις τον κόσμο του βιβλίου τον ερωτεύεσαι πολύ εύκολα». Το 3o βραβείο πήρε ο Αριστοτέλης Τριανταφύλλου (3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου) ενώ έπαινος απονεμήθηκε στην Έλλη Βακάλη (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων) και την
Ουρανία Δρακάκη (6ο Γυμνάσιο Χανίων).

«Δεν διαβάζω ποίηση, έγραψα μόνο για τον διαγωνισμό» επισημαίνει με ειλικρίνεια η Δήμητρα Μαλιχούτη (Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανίων) που κέρδισε τον 1ο έπαινο για την ποίηση για παιδιά Λυκείου συμπληρώνοντας ότι «ο διαγωνισμός ήταν ένα κίνητρο για να γράψω κάτι». Τον 2ο έπαινε πήρε η Χρυσή Σπυριδάκη (Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου) και τον 3ος η Ειρήνη Αντωνοπούλου (Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου)

Στην ποίηση για παιδιά Γυμνασίου το 1ο βραβείο δόθηκε στη Δανάη Δρανδάκη (2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου) το 2ο στην Κωνσταντίνα-Γεωργία Κλαψινού (Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου) και το 3o στην Ξενάκη Δήμητρα (Γυμνάσιο Βενεράτου). Έπαινους πήραν η Χριστίνα Δραμητινού (Γυμνάσιο Νεαπόλεως Λασιθίου)., η Περβολαράκη Μαριάννα (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων) και η Ανδρονίκη Βασσάλου (Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνης).
Στους ενήλικους μαθητές το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Μανώλη Κουρκουνάκη (Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά), το 2ο βραβείο στον Α.Δ. κρατούμενο μαθητή του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το 3o βραβείο στη Δασκαλάκη Ευσταθία (Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων) με έπαινο στον N. H. Κρατούμενο μαθητή στο 2ο ΣΔΕ Χανίων.

Tην Περιφέρεια που πρόσφερε βιβλία στους μαθητές εκπροσώπησε η κ. Χρύσα Μακράκη Χαριτάκη.

Αισιοδοξία για την εκπαίδευση κρατουμένων

«Ένας κρατούμενος μπορεί να αποκτήσει γνώσεις και να αλλάξει όλη του τη φιλοσοφία. Έχω δει θεαματικά αποτελέσματα ανθρώπους που δεν μιλούσαν καν, εντάχθηκαν σε ομάδες, κοινωνικοποιήθηκαν και άλλαξαν» δήλωσε στα “Χ.ν.” η αναπληρώτρια διευθύντρια των φυλακών κράτησης κ. Ευαγγελία Μουριζάκη. «Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 κρατούμενοι. Ήταν πολύ πρόθυμοι, το δούλεψαν πολύ για ένα μήνα περίπου έφεραν πολλά κείμενα και ποιήματα και ανάμεσα τους και ένα θεατρικό πολυσέλιδο που όνειρο του δημιουργού είναι να παιχτεί αλλά δεν ξέρουμε πόσο έχουμε τις δυνατότητες. Η εκπαίδευση για τους κρατούμενους είναι πολύ σημαντική» κατέληξε. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση απονομής των βραβείων για τους κρατούμενους στη φυλακή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα