Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Βραβείο στη νηπιαγωγό, Άννα Στεφανουδάκη

Tιμή, τιμή μεγάλη, για τη Χανιώτικη Δασκαλοσύνη η απονομή στην προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Κισσάμου Άννα Στεφανουδάκη, τη σχολική χρονιά 2018-19, του βραβείου “Κούλα Κουλουμπή”, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ενός ξεχωριστού βραβείου που απονέμεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό που εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Κι αν έχει δουλέψει με τους “πιο ευφάνταστους τρόπους” για το Παιδικό Βιβλίο και γενικότερα για την Παιδική Λογοτεχνία αλλά και την Παιδική Δημοσιογραφία η ιδιαίτερα γνωστή στους αναγνώστες του Παιδότοπου, από τη φιλοξενία, πολλές φορές των “Μαντάτων” του Σχολείου της, η φίλη μου η Άννα! Μιας πρωτοποριακής μαθητικής εφημερίδας που έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία… Χάρηκα πολύ με τη βράβευσή της κι έκανα μεγάλο “αγώνα” για να με βοηθήσει στο στήσιμο αυτής της σελίδας. Μάταιος ο κόπος μου! Ό,τι έγινε είναι συλλογική δουλειά… το βραβείο ανήκει σ’ όλες τις κατά καιρούς συναδέλφους μου, μου επαναλάμβανε. “Από μηχανής Θεός” η συνάδελφος της για χρόνια στο ίδιο μετερίζι του Δασκαλικού χρέους Ευανθία Ελευθεριάδου. Αυτή, να ‘ναι καλά, μου έστειλε το “σκεφτικό” της βράβευσης και το άλλο υλικό για να γίνει αυτή η σελίδα, που μου είχε γίνει… απωθημένο! Έχουμε ανάγκη από παραδείγματα, Άννα!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Από το σκεφτικό μιας βράβευσης
Το ταξίδι για τη νηπιαγωγό Άννα Στεφανουδάκη ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια. Με πραγματική αγάπη για τα παιδιά και το βιβλίο υποστήριξε φιλαναγνωστικές δραστηριότητες από τα πρώτα χρόνια δράσης στο νηπιαγωγείο. Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός σχολείου δημιουργικού και ανοιχτού στην κοινωνία. Η αξιοποίηση της λογοτεχνίας αποτελεί για αυτήν καθημερινό μέσο διδασκαλίας και υποστήριξης των μαθητών της, προσεγγίζοντας τους στόχους του προγράμματος του νηπιαγωγείου και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του κάθε παιδιού μέσα από διαφοροποιημένες παρεμβάσεις. Μαζί με το Σύλλογο Γονέων εργάστηκε στην κατεύθυνση δημιουργίας σχολικού κτηρίου και τελικά το καταφέρουν μετά από πολλά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνει πάρα πολλούς τίτλους βιβλίων (τα περισσότερα είναι της ίδιας). Το 2009 το νηπιαγωγείο μεταστεγάζεται σε νέο δικό του κτηριο. Το όραμα για δημιουργία μεγάλης δανειστικής βιβλιοθήκης υλοποιείται. Ξεκινούν εντατικότερα τα προγράμματα φιλαναγνωσίας με προσκλεκλημενο ένα συγγραφέα το χρόνο.
Παράλληλα, συμμετείχε στη διοργάνωση Εκθέσεων Βιβλίου στην Κίσσαμο σε συνεργασία με άλλους φορείς (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Βιβλιοπωλείο Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου & Σελίνου, κ.ά) και υποστήριζε τις επισκέψεις σχολείων με διοργάνωση φιλαναγνωστικών δράσεων μέσα από θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, επιδαπέδια παιχνίδια κλ.π.
Το όραμα συνεχίζεται… στο πλαίσιο της ανηφορικής ανάπτυξης της αυλής, την οποία μεταμορφώνει σε ένα μικρό παράδεισο για παιδιά και γονείς και δημιουργεί υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Εμπλουτίζει το υλικό της μέσω του προγράμματος «Read & Share» της ΙΒΒΥ. Τότε, το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας ενισχύεται με την επίσκεψη κάθε μήνα ενός συγγραφέα ή εικονογράφου ή ποιητή. Η εξωτερική βιβλιοθήκη πλαισιώνεται με την παραμυθογωνιά ή το δέντρο των παραμυθιών και το τηλέφωνο των παραμυθιών (πραγματικός τηλεφωνικός θάλαμος εμπνευσμένος από το βιβλίο του Τζ. Ροντάρι «Παραμύθια από το τηλέφωνο») και πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού (γονείς- τοπική κοινωνία). […]
Συγγραφείς, εικονογράφοι, ποιητές που συμμετείχαν στα προγράμματα φιλαναγνωσίας του 4ου Νηπιαγωγείου Κισσάμου είναι: Σοφία Μαντουβάλου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Ιωάννα Μπαμπέτα, Μάνος Κοντολέων, Άννα Κοντολέων, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Σβορώνου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Μυρτώ Δεληβοριά, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μπασλάμ, Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη, Λίλα Καλογερή, Λεωνίδας Κακάρογλου, Γιώργος Κτιστάκης, Άγγελος Αγγέλου, Αργυρώ Μουντάκη, Σοφία Χατζή, Κυριακή Μπορμπουδάκη, Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιώτα Αλεξάνδρου, Αργυρώ Πιπίνη.
Η δημιουργία δύο βιβλιοθηκών (δανειστικής & ανταλλακτικής- μέσα στο σχολείο και στην αυλή) αποτελούν δύο σπουδαία εγχειρήματα, τα οποία εμπνέουν και γίνονται «στέκια» για δημιουργικές φιλαναγνωστικές δράσεις.
Αξιοποιεί με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο το παιδικό λογοτεχνικό κείμενο και ήδη από το 2010 εντάσσει με ξεχωριστό και βιωματικό τρόπο το εκπαιδευτικό υλικό «Ένα γράμμα μια ιστορία» της Σοφίας Μαντουβάλου.
Το 2013 ξεκινά πρωτοποριακά τη δημιουργία και έκδοση σχολικής εφημερίδας με τίτλο «Τα Μαντάτα του 4ου Νηπιαγωγείου Κισσάμου» με την υποστήριξη στα πρώτα βήματα της εφημερίδας “Νέοι Ορίζοντες”. Δίνεται η δυνατότητα για παραγωγή κειμένων, ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ. Προσκαλούνται δημιοσιογράφοι, αρθρογράφοι, εκδότες. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και αριθμεί πλέον 20 φύλλα έχοντας αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Μέσα από την εφημερίδα αξιοποιείται η παιδική λογοτεχνία αλλά και προωθείται η φιλαναγνωσία.
Συνδέει τα προγράμματα φιλαναγνωσίας με τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων στις οποίες προσπαθεί να εμπλέξει πολλές μορφές τέχνης. Τα λογοτεχνικά έργα εμψυχώνονται, δραματοποιούνται και αποτελούν αφορμή για ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταυτόχρονα, στην παράσταση προσπαθεί να επιτύχει και την παρουσία ή τη συμμετοχή του συγγραφέα.
Μια ιδιαίτερη και σημαντικότατη ενέργεια είναι η συνεργασία με τη αρχαιολόγο και συγγραφέα Κούλα Μπορμπουδάκη. Δημιουργήθηκε στην αυλή του νηπιαγωγείου από την αρχαιολόγο μια προσομοίωση ανασκαφής Μινωικού Σπιτιού. Λειτουργεί κάθε χρόνο με τη βοήθεια της αρχαιολόγου σε ένα πλαίσιο σύνδεσης με τον τοπικό πολιτισμό. Το βιωματικό αυτό πρόγραμμα υποστηρίζεται ταυτόχρονα από ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που εμπεριέχει διάφορα είδη βιβλίων (πληροφοριακά, εγκυκλοπαίδειες, ιστορίας, μυθολογίας). Στο σημείο αυτό η δημιουργική αυτή νηπιαγωγός έχει καταφέρει να συνδέσει το περιβάλλον με την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και το παιδικό βιβλίο.
Το ταξίδι δε σταματά. Έχουν ανοιχτεί πολλοί δρόμοι. Όλες αυτές οι ενέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα τα προγράμματα φιλαναγνωσίας να ανήκουν στην ταυτότητα του σχολείου και να χαρακτηρίζουν την κουλτούρα του. Από το 2008 έως το 2018 οι δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του παιδικού βιβλίου στην περιοχή της Κισσάμου είναι άμεσα συνδεδεμένες με το όνομα της νηπιαγωγού Άννας Στεφανουδάκη και η ίδια αποτέλεσε και συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουν όλοι, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να εμπλέκονται και να συμμετέχουν σε δράσεις αξιοποίησης της παιδικής λογοτεχνίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ
Η κ. Άννα Στεφανουδάκη παραλαμβάνοντας το βραβείο συγκινημένη πρώτα απ’ όλα ευχαρίστησε τους δημιουργούς των βιβλίων γιατί μαζί ταξίδεψαν τόσα χρόνια. Έπειτα, ευχαρίστησε τους συνάδελφους της ονομαστικά παλιούς και νέους και την κ.Κασσωτάκη (Πρώην Σχολικό Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής Χανίων) με τους οποίους έκανε μαζί αυτό το ταξίδι. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε όπως είπε από τότε που πρωτοδιορίστηκε και τότε αυτό που ήθελε να περάσει στα παιδιά ήταν η αγάπη για τα βιβλία. …


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα