■ Βρετανοί που μένουν μόνιμα στα Χανιά διαφωνούν με τη στάση της κυβέρνησής τους
«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»… Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα Βρετανών πολιτών που εδώ και χρόνια ζουν μόνιμα στα Χανιά. Με το ζήτημα της επιστροφή των Μαρμάρων να επιστρέφει στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που γεννήθηκαν στη “Γηραιά Αλβιώνα” αλλά έχουν μετακομίσει στα μέρη μας, ζητώντας τη δική τους άποψη.
«Οι Βρετανοί έκλεψαν τα Μάρμαρα, είναι ξεκάθαρο αυτό και πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα» μας λέει ο κ. Phil Docking που με τη σύζυγο του Shehina Fazal ζουν εδώ και χρόνια στα Μαρεδιανά Κισσάμου. Για τον ίδιο, η πλειονότητα των Βρετανών έχουν την ίδια άποψη. «Όλοι οι Βρετανοί που ξέρω πιστεύουν κάτι ανάλογο. Οι δεξιάς πολιτικής κατεύθυνσης Βρετανοί ίσως να έχουν μια διαφορετική άποψη, αλλά είναι στα πλαίσια μιας εγωιστικής και εθνικιστικής αντίληψης των πραγμάτων. Είτε πάνω στον Παρθενώνα είτε στο Μουσείο Ακρόπολης, τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι ποτέ συναίνεσαν οι Έλληνες στο να τα πάρει ο Έλγιν» είναι η γνώμη του.
Και η σύζυγος του η κα Shehina συμπληρώνει πως οι Βρετανοί για χρόνια «όριζαν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και πήραν πολλά πράγματα από διάφορες χώρες. Από την Ινδία που είναι η δική μου καταγωγή πήραν επίσης πολλούς θησαυρούς και οφείλουν και εκεί να τα επιστρέψουν. Οι Βρετανοί που γνωρίζουν την αποικιακή ιστορία της χώρας αντιλαμβάνονται πως αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί δεν τους ανήκουν».
Στις Λουσακιές Κισσάμου ζει εδώ και πολλά χρόνια η κ. Avril Tallett και ο σύζυγος της Michael που ειδικά την περίοδο της κρίσης είχαν εργαστεί για την ενίσχυση με εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας της περιοχής. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Μάρμαρα θα πρέπει να επιστρέψουν στον Παρθενώνα» είναι το σχόλιο της κ. Tallett που προσθέτει πως στο παρελθόν οι Αρχές της χώρας της εκμεταλλεύτηκαν τα μνημεία πολιτισμού από πολλές χώρες. «Η δικαιολογία για χρόνια ήταν πως δεν θα ήταν εξασφαλισμένα. Τώρα υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα. Μπορούν να γίνουν κάποια αντίγραφα για το Βρετανικό μουσείο, αλλά τα αυθεντικά θα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ αντέδρασε έντονα σε αυτά που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός γιατί θέλει να δείξει ένα δυναμισμό, να εμφανιστεί πιο δυνατός από ότι είναι. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και δεν πιστεύω ότι θα είναι και πάλι πρωθυπουργός. Οι Βρετανοί στην πλειονότητα τους δεν καταλαβαίνουν για ποιους λόγους δεν έχουν επιστραφεί ακόμα. Μάλιστα και ο ηθοποιός Steven Fry έχει κάνει εξαιρετικές τοποθετήσεις για τα θέματα αυτά» καταλήγει η κ. Tallett.
«Το 2011 πήγα στο Μουσείο της Ακρόπολης και είδα τα αντίγραφα στα σημεία όπου θα τοποθετούνταν τα Μάρμαρα. Αμέσως είπα “ωχ θα πρέπει τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους”. Αυτό ήταν το πρώτο που σκέφθηκα, γιατί ήταν μια πολύ δυνατή, πολύ συναισθηματική στιγμή» μας δηλώνει η κα Eileen Hutton που εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στον Αποκόρωνα. Η άποψη της είναι ταυτόσημη με των προηγούμενων. «Γενικά πιστεύω ότι τα Μάρμαρα θα πρέπει να γυρίσουν. Γνωρίζουμε πως ο Έλγιν είχε τη σύμφωνη γνώμη των Οθωμανικών αρχών όταν τα πήρε αλλά δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων» είναι τα λόγια της.
Δεκαεπτά χρόνια στην Κρήτη και στον Αποκόρωνα συμπληρώνει η κα Olwen Hooker. «Αν ήταν στο χέρι σας να αποφασίσετε τι θα γίνει με τα Μάρμαρα, τι θα λέγατε;» ρωτάμε την κα Hooker. «Θα έλεγα ότι τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα. Όταν πάρθηκαν από τον λόρδο Έλγιν. Αυτό έγινε όπως είπε για να τα προστατεύσει, γιατί οι Οθωμανοί δεν ενδιαφέρονταν! Όμως δεν ήταν δικαίωμα των Οθωμανών να δίνουν την πολιτιστική κληρονομία των αρχαίων Ελλήνων. Τα χρόνια πέρασαν, πλέον υπάρχει το θαυμάσιο, υπέροχο “Μουσείο της Ακρόπολης”. Εκεί τα Μάρμαρα θα είναι ασφαλή και θα πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο» είναι η απάντηση της.