Η αποστολή του διαστημοπλοίου Beresheet στη Σελήνη από την ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση SpaceIL ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφτασε πολύ κοντά στην υλοποίηση του στόχου του, αλλά εν τέλει το σκάφος συνετρίβη στις 11 Απριλίου στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης, καθώς πήγαινε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, ο «τάφος» του ισραηλινού διαστημοπλοίου εντοπίστηκε από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA.
Το σημείο της συντριβής βρίσκεται στη «Θάλασσα της Γαλήνης» (Mare Serenitatis). Το πλάνο της SpaceIL περιελάμβανε την προσελήνωση σε μια αρχαία ηφαιστειακή ζώνη. Το LRO, που μελετά την επιφάνεια της Σελήνης από τροχιά εδώ και μια δεκαετία, φωτογράφισε το σημείο κατά το πέρασμά του πάνω από την περιοχή, στις 22 Απριλίου, χρησιμοποιώντας την κάμερά του, LROC (LRO Camera), από απόσταση 90 χλμ από την επιφάνεια. Συγκεκριμένα εντόπισε μια σκούρα κηλίδα διαμέτρου περίπου 10 μέτρων, που υποδεικνύει το σημείο πρόσκρουσης.
Από τέτοια απόσταση η κάμερα δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει εάν το διαστημόπλοιο δημιούργησε κρατήρα κατά την πρόσκρουσή του- σύμφωνα με τη NASA, είναι πιθανόν ο κρατήρας να είναι απλά πολύ μικρός για να εμφανιστεί στις φωτογραφίες. Επίσης, είναι πιθανόν το Beresheet να δημιούργησε μια μικρή οδόντωση αντί για κρατήρα, δεδομένης της χαμηλής γωνίας προσέγγισης, της μικρής του μάζας και της ταχύτητάς του.
Αν και θα μπορούσε πάντα να πρόκειται για ίχνος από κάποιον αστεροειδή, θεωρείται πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται όντως για το σημείο όπου έπεσε το Beresheet, καθώς οι συντεταγμένες του χώρου προσελήνωσης ήταν σε γενικές γραμμές γνωστές με ακρίβεια μερικών χιλιομέτρων και υπήρχαν εικόνες της περιοχής «πριν» και «μετά». Στις εικόνες αυτές, περιλαμβανομένης μίας που τραβήχτηκε 16 ημέρες πριν την προσελήνωση, εθεάθη μόνο ένα νέο χαρακτηριστικό ανάλογου μεγέθους, που θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από το Beresheet.
Σημειώνεται πως η SpaceIL σκοπεύει να προσπαθήσει ξανά να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης με νέο διαστημόπλοιο.
Υπενθυμίζεται πως εάν η αποστολή Beresheet (Γένεσις) είχε πραγματοποιήσει επιτυχώς ελεγχόμενη προσελήνωση, θα ήταν μια από τις φθηνότερες αποστολές στη Σελήνη που έχουν γίνει ποτέ, με κόστος 200 εκατ. δολάρια, και ταυτόχρονα η πρώτη ιδιωτική αποστολή που κατάφερε να φθάσει εκεί (αν και το εγχείρημα είχε τη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης).