Πάνω από 900 καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές πρωτοκολλήθηκαν στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων τη χρονική περίοδο 2015-2018, αριθμός που κατατάσσει τα Χανιά πολύ πάνω από τον μέσο όρο καταγγελιών που γίνονται ετησίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, λόγω της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των καταγγελιών. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι εκκρεμούν υποθέσεις ακόμα και από το… 2015. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας, τη χρονική περίοδο 2015 – 2018 πρωτοκολλήθηκαν στην Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων 920 καταγγελίες. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος μέσος όρος των καταγγελιών που γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 80, ενώ το ρεκόρ κατέχουν οι Πολεοδομίες των Κυκλάδων με τις καταγγελίες σε ορισμένα νησιά να ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των Χανίων. Το πρόβλημα, ωστόσο, στα Χανιά είναι ότι πολλές καταγγελίες μένουν πολύ πίσω. Κι ο λόγος είναι ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αφενός εξυπηρετεί ολόκληρο τον Νομό και τη Γαύδο και αφετέρου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα Αυθαιρέτων Κατασκευών που πραγματοποιεί τις αυτοψίες σε όλο τον Νομό και το ακριτικό νησί υπηρετούν μόλις 3 επίσημα τοποθετημένοι υπάλληλοι που ενισχύονται με άλλους 2 με παράλληλα καθήκοντα. Θα πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη πως η διεκπεραίωση μιας καταγγελίας αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς συχνά γίνονται ενστάσεις, ακολουθούνται δικαστικές διαδικασίες κ.λπ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Στο μεταξύ, ανενεργός παραμένει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και ο οποίος προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου των αυθαιρέτων από τους Δήμους στις εκλεγμένες Περιφέρειες. Στο πλαίσιο του νόμου ορίζονταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού – Παρατηρητήριο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου Δόμησης και Περιφερειακών Παρατηρητηρίων και Τμημάτων Ελέγχου Δόμησης στην έδρα κάθε Περιφέρειας και Τοπικά Παρατηρητήρια ανά Περιφερειακή Ενότητα. Επίσης, αναφέρονταν ρητά πως μέσα σε 6 μήνες θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τη στελέχωση των Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος με το αναγκαίο προσωπικό, την κατάρτισή του, το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ. Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Κρήτης υπολογίζονταν ότι θα χρειάζονταν περίπου 30 άτομα για να στελεχώσουν τη νέα Υπηρεσία. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν προβλεφθεί στον Οργανισμό της Περιφέρειας προκειμένου να είναι έτοιμη όταν θα τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, αν και έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος από την ψήφιση του νόμου τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.ν.», αύριο, Παρασκευή, αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το θέμα που πιθανόν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν θα ανακουφίσουν σημαντικά τις κατά τόπους υποστελεχωμένες Υπηρεσίες Δόμησης όπως αυτήν των Χανίων.